New York: Vse prej kot le mesto, ki nikoli ne spi in ga obvladuje vrvež

14. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Drži, da je New York po številu prebivalstva (8,406 milijona leta 2013) največje mesto v ZDA in že več kot stoletje eno najpomembnejših svetovnih trgovinskih in finančnih središč ter se zaradi globalnega vpliva na medije, politiko, izobraževanje, zabavo in modo uvršča med svetovna vodilna mesta ter ima umetniška središča, ki so med najvplivnejšimi v državi.

FLATIRON BUILDING Flatiron Building, trikotna stavba, velja za revolucionaren nebotičnik. Ko so jo leta 1902 zgradili, je veljala za eno najvišjih zgradb v New Yorku. Tako kot naš Peglezen v Ljubljani in druge klinaste stavbe, njeno ime izhaja iz podobnosti z likalnikom iz litega železa. Tudi soseska, v kateri nebotičnik stoji, se imenuje Iron District.
TIMES SQUARE Times Square je trg na križišču Broadwaya in Seventh Avenue (Sedme avenije), ki jo zaznamujejo ogromni svetlobni panoji in oglasi. Zaradi tega je eno od najbolj pretočnih križišč za pešce na svetu, obenem pa tudi pomembno središče v svetu zabavne industrije z Broadway Theater Districtom. Times Square velja za ena izmed najbolj obiskanih svetovnih turističnih znamenitosti, saj naj bi ga obiskalo 50 milijonov obiskovalcev letno. Dnevno gre skozi Times Squere približno 330.000 ljudi.
BRONX Bronx je najsevernejše od petih okrožij v New Yorku. V 19. in 20. stoletju so se v Bronx naselile številne priseljenske skupine, najprej iz različnih evropskih držav (Irske, Nemčije in Italije), nato s Karibov, prišli pa so tudi afriško-ameriški priseljenci z ameriškega juga. Kulturna mešanica iz Bronxa je tudi izvir latinske glasbe in hip hopa. Zadnja desetletja (v poznih osemdesetih) je Bronx doživel gospodarski in razvojni preporod, ki se še nadaljuje, zato tudi ne velja več za nevarno in revno okrožje.
KIP ATLASA PRED ROCKEFELLERJEVIM CENTROM Rockefeller center je kompleks 19 poslovnih stavb, zgrajen v času od leta 1932 do leta 1940. Centralni del kompleksa zavzema trg, ki ga pozimi uporabijo kot drsališče, poleti pa kot restavracijo na odprtem. Center je dom NBC-ja, Radia City Music Hall in Christie's Auction Housea. Znotraj kompleksa je veliko umetnin, med katere spada tudi kip Atlasa.
TERASA BETHESDA V CENTRALNEM PARKU Terasa Bethesda z znamenitim vodnjakom s kipom angela na vrhu, ki ima v levi roki lilijo – simbol čistosti reke. Sicer pa je Centralni park, ki je za javnost bil odprt leta 1858, najbolj obiskan mestni park v ZDA, pa tudi ena od najbolj posnetih lokacij na svetu.
PARKI IN TRGI New York brez svojih parkov in trgov ter malih zasajenih površin prav gotovo ne bi bil tako šarmanten in privlačen. Med cementnimi, železnimi in opečnatimi kompleksi ima vsaka najmanjša rastlinica svoje mesto in pomen. Da ne govorimo o klopcah, mizah in stolih ter dejavnostih, ki jih posamezni parki ponujajo.
CHINA TOWN China town je soseska na Spodnjem Manhattnu. Ta četrt je največja in ena izmed najstarejših enklav Kitajcev na zahodni polobli s populacijo od 90.000 do 100.000. Zanimivo in pomembno je to, da se prebivalci China towna učijo in govorijo mandarinščino. Vse ulice v tej soseski pa imajo kitajska imena, medtem ko so napisi ulic dvojezični.
GLAVNA POŠTA Še ena od stavb iz 'starih dobrih časov', ki je del muzeja na odprtem na Manhattnu. Gre za glavno pošto, ki je bila zgrajena leta 1912.
RED CUBE Spodnji del Manhattna, kjer je finančno okrožje, zaznamujejo male ploščadi z umetninami in zelenimi oazicami, ki prispevajo k posebnemu vzdušju in kontrastu z ogromnimi črnimi, rjavimi in sivimi objekti. Ena od teh skulptur je svetlo rdeče pobarvana kocka iz jekla – Red Cube, postavljena leta 1968 in delo kiparja Isamuja Noguchija.
BLAGOVNICA MACY'S Originalno trgovino na Broadwayu, ki se reklamira kot največja na svetu, je zasnoval arhitektni biro De Lemos&Cordes, zgrajena pa je bila med letoma 1901 in 1902, pozneje pa posodobljena. V trgovini so še vedno v uporabi prvotne tekoče stopnice ter lesene.
EMPIRE STATE BUILDING Empire State Building, 103-nadstropni nebotičnik v središču Manhattna, je bil zgrajen leta 1931 v slogu art déco. Velja za enega najznamenitejših nebotičnikov na svetu in tudi za eno najvišjih stavb v New Yorku ter na svetu. Od tal do vrha konice meri 448,7 metra. Na 86. nadstropju je priljubljena izletniška točka – razgledna ploščad.

Niso le visoke stolpnice, 24-urna podzemna železnica, ki ima najdaljše mestno omrežje na svetu, in utripajoče svetlobne reklame na Times Squaru tiste, ki mamijo številne Američane in ljudi z vsega sveta.

Gre za mesto, ki ponuja neverjetno veliko možnosti in bogastvo svetovnih kultur, saj so recimo leta 2005 Newyorčani govorili skoraj 170 jezikov, medtem ko številne četrti in spomenike pozna ves svet.

Del prepoznavnosti New Yorka so gotovo Kip svobode na Ellisovem otoku, Wall Street na Spodnjem Manhattnu, ki je globalno finančno središče, najvišje stavbe na svetu, med katere spada Empire State Building, Centralni park in Times Square, živopisne in zanimive četrti: Mala Italija, Soho, Bronx ... Metropolitan Muzeum, Moma ter stavbe iz konca 19. in začetka 20. stoletja.

Samo mesto ponuja še in še možnosti za dogodivščine in poučno uživanje življenja. Predvsem pa ponuja tako zvoke gradbenih strojev kot ptičjega petja.

Tekst: Suzana Golubov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri