Niso slavni, a so čudoviti – skriti kraji v Evropi

Niso slavni, a so čudoviti – skriti kraji v Evropi (foto: Profimedia) Profimedia
7. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Saj veste, čedalje težje je odkriti lepe kraje, kjer ne mrgoli turistov.

Seveda nikjer ne boste prav sami, morda le na vrhu kakšne gore brez koče, a vseeno tudi v Evropi še obstajajo čudoviti kraji, ki jih veliki val turistov še ni povsem zajel.

Setenil de las Bodegas, Španija

Majhno mesto (okoli 3 tisoč prebivalcev) je v Andaluziji, približno 150 km severovzhodno od mesta Cadiz. Posebnost mesta je, da so nekatere hiše zgrajene pod skalami, ki jih varujejo pred vročino in vetrom. Domačini mesto imenujejo Mesto pod skalami, domiselne sence in zaščite pa so se spomnili že prebivalci v 12. stoletju.

Blagaj, Bosna

Mesto Blagaj, ki ima okoli 2 tisoč prebivalcev, je v bližini bosanskega mesta Mostar. To so kraji, ki so bili poseljeni že med mlajšo kameno dobo, o tem pa priča jamsko naselje, imenovano Zelena pečina. Tu so svoje čase bivali tudi Iliri in Rimljani. Danes je v mestu vrsta zgradb iz različnih zgodovinskih obdobij, zato je kraj razglašen za kulturni spomenik Bosne in Hercegovine. Pod mestom je Vrelo Bune, t. i. izvor reke Bune, ki velja za največji izvor kraške reke v Evropi, poleg njega pa stoji Blagaj Tekija, derviški samostan (džamija), ki predstavlja pomemben spomenik zgodnjega turškega obdobja. Več na blagajtekija.ba.

Krivi gozd, Poljska

Krzywy Las ali Krivi gozd je gozdiček, kjer so stebla borovih dreves čudno zavita. Okoli 100 dreves so posadili leta 1930, razlog, zakaj so zrasla tako zavita, pa je še vedno uganka. Govori se, da so jih vrtnarji s posebno tehniko ali orodjem prisili v nenavadno rast. Krivi gozdiček je v bližini nemške meje, na severozahodu poljske v bližini vasi Nowe Czarnowo.

Popaye vilage, Malta

Vas z lesenimi hišami je bila zgrajena leta 1979 zaradi snemanja Disneyjevega filma Popaj, saj veste, mornarja, ki ima rad špinačo, z Robinom Williamsom v glavni vlogi in v režiji Roberta Altmana. Danes je tu muzej na prostem ter družinski zabaviščni center, katerega slogan je: Za mlade in mlade po srcu. Več na popeyemalta.com.

Alberobello, Apulia, Italija

Alberobello je kraj v italijanski regiji Apulia v bližini mesta Bari (40 km bolj proti jugu). Mestece ima okoli 11 tisoč prebivalcev ter je znan po edinstveni gradnji hiš brez veziva. Hiše so zgrajene iz nepravilnih apnenčastih kamnov, ki se imenujejo trullo. Trulli Alberobella je na UNESCO-vem seznamu od leta 1996.

Rothenburg, Bavarska, Nemčija

Rothenburg ob der Tauber na Bavarskem je romantično srednjeveško mestece, ki leži ob najbolj obiskani nemški tematski poti – Romantični cesti. Rdečo trdnjavo – Rothenburg, ki ima okoli 6 tisoč prebivalcev, letno obišče kar 2 milijona turistov. Nekaj let je v mestu služboval tudi veliki Slovenec Primož Trubar (1508-1586).

Chora, Folegandros

Mestece Chora na otoku Folegandros, ki leži v Egejskem morju, ter še 220 drugih otokov (Santorini, Ios) tvori Kikladske otoke. Chora je na 200-metrski pečini nad morjem in je prava paša za oči. Tu je svoje čase živel in ustvarjal (pred 2. svetovno vojno) slavni dramatik Henry Miller, ki je zapisal: Svetloba Grčije mi je odprla oči, vstopila v moje pore in razširila vso mojo bit.

Bagnoregio, Lazio, Italija

Civita di Bagnoregio, ki je imenovano tudi 'mesto, ki umira, je približno 90 kilometrov severozahodno od Rima, v pokrajini Lazio. Očarljiva vasica ima le še 16 prebivalcev in je vulkanskega izvora, zato se zaradi trhle kamnine počasi seseda, dostopna pa je zgolj peš.

Sintra, Portugalska

Mesto Sintra je v predmestju Lizbone. Zaradi številnih gradenj iz različnih obdobij ter romantičnega okolja je od leta 1995 pod zaščito UNESCA. V mestu najbolj izstopa nacionalna palača Pena, ki jo je portugalski kralj Ferdinand II. dal zgraditi med letoma 1842 in 1845. V mestu so še palače Sintra, Setais, Monserrate un Quinta da Regaleira, zelo zanimivi pa so tudi ostanki mavrske utrdbe. Lord Byron je v pismu svojemu prijatelju leta 1809 zapisal: Opažam, da je Sintra najlepše mesto na svetu.

Tenby, Wales, Velika Britanija

Valižansko obmorsko mestece je obdano s srednjeveškim obzidjem iz 12. stoletja. Idilično mestece s približno 4.500 prebivalci je polno zgodovinskih obeležij ter ima eno najlepših plaž v Veliki Britaniji, kjer se poleti tare turistov.