Novi Sad - eno najlepših srbskih mest

Novi Sad - eno najlepših srbskih mest (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 3. 2018 Vir: Jana

Med Beogradom in Budimpešto se je ob reki Donavi ugnezdilo eno najlepših srbskih mest Novi Sad, ki se ga drži vzdevek 'srbske Atene'.

Zgodovina

Novi Sad, rojstno mesto glasbenika Đorđeta Balaševića, je postalo mesto leta 1694. Znamenito mestno trdnjavo so takrat zgradili Habsburžani, na drugi strani Donave pa so srbski prebivalci ustanovili srbsko kolonijo. Tam je danes staro mestno jedro.

Novi Sad je zaradi svoje priročne lege veljal za pomembno trgovsko regijsko stičišče in središče srbske kulture, od tu tudi vzdevek srbske Atene. Mesto je bilo v revoluciji leta 1848 pošteno uničeno in pozneje obnovljeno. Danes je po velikosti primerljivo z Ljubljano in bo leta 2021 eno izmed evropskih prestolnic kulture.

Glavne znamenitosti

Na desnem bregu Donave se na 40-metrski vulkanski plošči bohoti mogočna Petrovaradinska trdnjava iz leta 1780.

Je ena največjih v Evropi, pod njo se vije kar 16 kilometrov katakomb. V trdnjavi, v kateri je danes mestni muzej, je bil krajši čas zaprt Josip Broz Tito. Posebna znamenitost obzidja je urni stolp, ki je nekoč kazal čas čolnarjem in stražarjem.

Oglejte si tudi slikovito staro mestno jedro. Obiščite Trg svobode in katoliško Cerkev Marijinega imena, ki sega 72 metrov v nebo, pa Mestno hišo, srbsko ortodoksno cerkev in novosadsko sinagogo s čudovito notranjostjo.

Kultura

Znameniti glasbeni festival Exit poteka znotraj Petrovaradinskega obzidja in privabi na tisoče navdušencev različnih glasbenih okusov. Letos bo med 12. in 15. julijem.

Od 8. do 13. marca bosta v Novem Sadu mednarodni knjižni sejem in Art Expo, prodajna razstava ročnih izdelkov.

Od 30. avgusta do 1. septebra 2018 bo trdnjavo zavzel Mednarodni festival uličnih glasbenikov, v novembru pa se obeta novosadski Jazz festival.

Obiščite še Muzej Vojvodine z bogato arheološko zbirko in Muzej Matice srbske z neprecenljivimi srbskimi umetninami iz 18., 19. in 20. stoletja.

Prosti čas

Najbolj pestro mestno dogajanje poteka na Dubovski ulici s pisanimi eno- in dvonadstropnimi hišami, v katerih se tare trgovin, restavracij, barov in kavarn.

Na sprehod se podajte v Dunavski park, najlepši in najstarejši park v mestu, in na donavski polotok Ribarsko ostrvo.

Če imate čas za pobeg iz mesta, obiščite Dundjerski dvorec 60 kilometrov severno od Novega Sada. Dvorec je eden najznamenitejših graščin Avstro-ogrske monarhije. Podajte se še do narodnega parka Fruška gora s številnimi potmi za sprehode in kolesarjenje.

Kulinarika

V okolici Novega Sada vas pričakujejo 'salaš' kmetije in vinske poti s pristnimi pojedinami v objemu narave. Tradicionalne vojvodinske jedi so med drugimi fazanova juha, petelinji paprikaš, gibanica z makom in krompirjeva pita.

V mestu je hrana kakovostna, okusna in poceni. Tradicionalno obarvana je restavracija Lazin salaš, najboljšo pleskavico ponuja obedovalnica Kukuriku, medico poskusite v baru Marta, ribjo čorbo in rakijo v restavraciji z razgledom na Donavo Čarda Aqua Doria. Po sveže lokalne sestavine se podajte na tržnice.

Zabava

Odpravite se v priljubljeno Kitajsko četrt, kreativno kulturno središče s poslikanimi ulicami, alternativnimi klubi, skrivnimi kavarnami in prostori, kjer vadijo lokalne glasbene skupine.

Ne izpustite niti 700 metrov dolge donavske plaže Štrand, na kateri poleti vzcvetijo bari, stojnice s hitro hrano in igrala, plažo pa napolni na stotine sonca in zabave željnih obiskovalcev.

Turbofolk glasbo poiščite na novosadskih splavih. Izkoristite brezplačno vodstvo po mestu v okviru združenja Novi Sad Greeters. Ponosni domačini vam bodo predstavili mesto na svojstven način.