Havaji - pacifiška romantika

4. 1. 2012

Šumeči valovi na peščeno belih plažah, zelen deževni gozd. Pravi raj za vse ljubitelje vročega podnebja.

Že samo ime šestih prekrasnih zelenih perl v Pacifiku vzbudi v nas hrepenenje po potovanju v daljne kraje.

Videti in doživeti

Ko priletimo na otok Oahu, se nam zdi, da smo prileteli naravnost v raj. In ko se končno lahko popolnoma sprostimo na svetovno znani plaži Waikiki pri Honoluluju, imamo res občutek, da je ves svet naš. Zdi se nam, da je to vse, o čemer smo kdaj koli sanjali. Stojimo na 250 metrov visokem kraterju in brezskrbno opazujemo vso to lepoto okoli nas.

Na otoku Big Island se tja v nebo vzpenja kar 4205 visoka gora Mauna Kea. Tam kraljuje slap Akaka Falls, ki pada kar 135 metrov globoko. Ne smemo pa pozabiti tudi na še vedno delujoč vulkan Kilauea.

Narava je Havaje obdarila z nepopisno lepoto. Tudi na manjših otokih Molokai, Kauai ali Lanai se lahko sprehodimo čez pravo tropsko pokrajino in uživamo v dehtečih vonjih jasmina in dišečih orhidej. Najlepši med najlepšimi pa je otok Maui. Nikjer ni sončni vzhod tako lep kot prav tukaj, ko se sonce počasi dviga izza vulkanskega kraterja Haleakala.

In ko tako sredi dopoldneva srkamo koktajl na peščeni plaži Lahaina, bi si želeli, da bi se čas ustavil in bi bilo vedno tako.

Šport in prosti čas

To, kar za deskarje z jadri predstavlja Hookipa na Mauiju, je za deskarje na valovih Sunset Beach na otoku Oahu. Več kot 60 različnih golf igrišč imajo na izbiro vsi, ki se navdušujejo nad tem vedno popularnejšim športom. Tudi za tiste, ki se ne morejo odreči kolesarjenju z gorskimi kolesi, si lahko privoščijo turo okoli deževnega gozda.

Pijača in jedača

Poizkusiti morate mahi mahi ali opakapako, dve odlični ribji jedi. In kasneje, ko se sonce že skrije, seveda koktejle.

Kako do tja?

Havaji so tako priljubljena turistična točka, da skorajda ni agencije, ki ne bi ponujala aranžmajev v ta prelepi košček sveta. Če pa ste bolj pustolovski tip, pa se na pot lahko odpravite v lastni režiji, kar je po eni strani prednost po drugi pa slabost. Če potujete na otoke sami, je zelo težko in precej dražje, saj morate poiskati domačine s potrebnim transportom, da vas odpeljejo na željen otok, kar pa stane.

Prav tako morate biti pazljivi, saj nekateri otoki ne sprejmejo popotnikov, ki ne potujejo z agencijo. Če pa radi brskate po svetovnem spletu, lahko veliko zanimivih informacij dobite na www.hawaii.com.

Graciozno darilo bogov

K čarobnosti Havajev pripomore tudi njihov pozdrav aloha, ki ste ga deležni že takoj ob prihodu. Pozdrav in ogrlica iz orhidej okoli vratu vam res dajeta občutek, da ste zaželeni. Kasneje pa si lahko ogledate tudi hula ples, t. i. ples bogov, ki ga plešejo havajske lepotice z zapeljivimi kostumi pod palmami.