Padova – mala, prijazna in z enim največjih trgov v Evropi

13. 12. 2012 Vir: liza.aktivni.si

Padova je prijazno, majhno mesto v severni Italiji, kjer se človek prav z veseljem sprehodi po ozkih ulicah in po slikovitih, prostranih trgih, mimo številnih cerkva in mogočnih stavb.

Padova leži v Padski nižini, obdajajo pa jo vulkanski griči. Je najstarejše mesto severne Italije, saj naj bi ga ustanovil trojanski junak Antenor leta 1183 pr. n. št.

Padova je bila srednjeveška mestna državica, ena od pomembnejših družin, ki je tu vladala v 14. stoletju, je bila družina Dakarara. Bili so veliki podporniki umetnikov, kot sta bila pesnik Dante in slikar ter arhitekt Giotto, oba sicer iz Firenc v Toskani.

Glavno jedro mesta je trg Piazza Vittorio Emanuele II', kot je uradno poimenovan. Glavni trg, zbirališče tako domačinov, predvsem mladih, kot turis­tov. 88.620 kvadratnih metrov velik prostor v Evropi po velikosti prekaša le Rdeči trg v Moskvi. 'Prato della Valle', kot ga oni imenujejo, je simbol Padove, srce. Center trga je elipsaste oblike, ki ga obdaja kanal z vodo. Kopno povezujejo štirje mostički na vsaki strani. Okrog je postavljenih 78 kipov znamenitih Padovancev tistih časov. Mostičke povezujejo sprehajalne poti ter fontana.

Značke: dopust padova