Porto

5. 12. 2010

Lega mesta je idilična – kjer se reka Douro izliva v Atlantik, se na več gričkih razteza staro pristaniško mesto Porto.

Leži na severu Portugalske, drugo največje portugalsko mesto pa se predstavlja kot odprto trgovsko središče z impozantnimi mostovi in živahnim pristaniščem. Odkar je Porto leta 2001 nosil krono evropske prestolnice kulture, mesto ne spi niti ponoči – ponuja od prijetnih pokušin portovca pa vse do dolgih klubskih noči.

Vredno ogleda

Stara mestna četrt Ribeira je del UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine – od Doura pa vse do mestnih gričkov se lahko sprehodite čez slikovite trge s čarobnimi baročnimi cerkvami in uživate v edinstvenem čaru. Romantična katedrala Sé se kot trdnjava dviga iz morja hiš. Omembe vredni so tudi mostovi v mestu: načrt za enega izmed njih, Maria Pia, je leta 1875 naredil Gustave Eiffel.

Njegov učenec Théofile Seyrig je avtor mostu Ponte Dom Luis I. – gre za dvonadstropno železno konstrukcijo, ki je razpeta 172 metrov nad reko. Razgled s tega mostu je preprosto fantastičen!

Na drugi strani reke v Vila Nova de Gaia vas pričakuje domovina najpomembnejšega izvoznega izdelka mesta: slovite vinske kleti portovca, ki jih seveda lahko tudi obiščete (www.aevp.pt). Zvečer pa ne pozabite na sprehod po obrežju reke Cais da Ribeira ob starem pristaniškem mestu, kjer si zopet lahko privoščite požirek slastnega portovca.

Zabava

Obvezen je obisk legendarnega Café Majestica, urejenega v stilu Belle Époque, Rua Santa Catarina 112 (www.cafemajestic.com) – že zaradi neustavljivih portugalskih Pasteis de Nata (vanilijevih tortic)! Kulturni vrhunec predstavlja koncertna hiša Casa da Música (www.casadamusica.com).

V pristaniški četrti Matosin lahko kar stoje poskusite slastno zapečene sardele in se tako malo okrepčate pred dolgo nočjo v mestnih klubih. V Estado Novo, kjer je nekoč obratovala tovarna konzerv za ribe, boste polnoč dočakali ob najbolj zanimivih zabavah.

Nakupovanje

Na nakupovalni ulici Rua Santa Catarina najdete celo vrsto svetovne mode in veliko usnjenih izdelkov, v elegantnem delu mesta Foz do Douro pa imajo svoje prodajalne portugalski oblikovalci mednarodnega slovesa, kot je na primer Maria Gambina (Rua Fonte da Luz 197).

Bivanje

Na Praça da Ribeira v osrčju zgodovinskega Porta s pogledom na Douro lahko bivate v hotelu Pestana Porto. Za prenočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi boste na osebo odšteli od 70 evrov (www.pestana.com).

V hiši iz 19. stoletje sredi cone za pešce lahko bivate v hotelu Grande Hotel do Porto – prenočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi vas bo stala od 30 evrov (www.grandehotelporto.com).