Potep po nemških mestih

22. 11. 2013

Izredno zanimiva dežela, zaradi svoje velikosti neverjetno raznolika in zaradi zgodovine polna znamenitosti in zgodb. Tokrat smo jo mahnili po nekaterih nemških mestih od Berlina pa vse tja do nam bližjega Münchna.

Nemčija je država z največ prebivalci v Evropski uniji. Sega od Severnega in Baltskega morja na severu do Alp na jugu, po njenem ozemlju pa tečejo nekatere največje evropske reke: Ren, Donava in Laba.

Berlin

Berlin (3,4 milijona prebivalcev) je glavno mesto Nemčije, nekoč pa je bilo razdeljeno na dva dela. Danes slovi kot eno od najbolj svetovljanskih ter odprtih mest na svetu.

Fascinira tako ljubitelje zgodovine, umetnosti, arhitekture kot ljubitelje zabave in nočnega življenja. V mestu je več kot 170 muzejev, več kot 300 nočnih klubov ter več kot sedem tisoč barov in restavracij.

Pravijo, da več kulture, zabave, sodobne umetnosti in svobodnega duha, kot jih dobite v Berlinu, jih nikjer več ne morete. Pa še znamenitosti, ki so pisale zgodovino – Berlinski zid, Brandenburška vrata, Potsdamski trg, Palača Charlottenburg, olimpijski stadion iz leta 1936, Alexanderplatz ...

www.visitberlin.de

Frankfurt

Mesto (660 tisoč prebivalcev) leži ob reki Odri in je glavni center nemškega finančništva (tu imata sedež Evropska centralna banka ter nemška borza) ter transporta (imajo enega od najbolj prometnih letališč na svetu).

Frankfurt je tudi mesto kontrastov, saj se moderni nebotičniki prepletajo s tradicionalno arhitekturo.

www.frankfurt.de

Düsseldorf

Mesto leži slabih 50 kilometrov od meje z Nizozemsko in je z dobrih pol milijona prebivalcev glavno mesto zvezne dežele Severno Porenje. Mesto je sijajen primer mešanja tradicionalne ter moderne arhitekture (od starih pivnic do futurističnih stavb).

Mesto je najbolj znano po svoji razkošni nakupovalni aveniji Koenigsallee, ki vsako leto julija z največjim modnim sejmom na svetu privabi 4,5 milijona obiskovalcev,

www.duesseldorf-tourismus.de

Hamburg

Mesto na severu Nemčije spada med največja pristaniška mesta na svetu (1,75 milijona prebivalcev).

Skoraj nujno si morate ogledati pristanišče, rdečo četrt, najstarejšo nemško operno hišo, ribjo tržnico, skladiščno četrt, emigracijski muzej (kar 5 milijonov ljudi je med letoma 1850 in 1939 od tu odplulo v Novi svet – Ameriko).

www.hamburg.de

Heidelberg

Mesto (150.000 prebivalcev) leži med Frankfurtom in Stuttgartom ob reki Neckar ter je eno od redkih, ki mu je bilo prizaneseno med 2. svetovno vojno.

Heidelberg, ki je baročno šarmanten, se ponaša z najstarejšo nemško univerzo (ustanovljeno leta 1386) kot tudi z najstarejšo javno knjižnico (ustanovljeno l. 1421). V mestu je nekaj mesecev preživel tudi sloviti pisatelj Mark Twain.

www.heidelberg-marketing.de

Köln

Köln je eno od najstarejših nemških mest (milijon prebivalcev) in leži ob reki Ren v bližini belgijske meje. Najbolj je znan po svoji katedrali ter več kot 30 muzejih in sto in več galerijah. Oglejte si še železniško postajo, univerzo, kot tudi novejše mestne arhitekturne dosežke, ki odlično sovpadajo s staro arhitekturo.

www.koeln.de

Leipzig

Mesto s približno pol milijona prebivalci je že dolgo znano po svoji umetnosti kot tudi po tem, da so tu miroljubne demonstracije prebivalcev zanetile revolucijo, ki je pripeljala do padca Berlinskega zidu in ponovnega združenja obeh Nemčij. Kaj si morate ogledati?

Bachov muzej, cerkev Sv. Tomaža, muzej vzhodnonemške tajne policije Stasi, najstarejši botanični vrt v Nemčiji, eno od največjih predilnic bombaža v Evropi, v kateri je danes umetniško kulturni center ...

www.leipzig.de

Weimar

Malo romantično vzhodno nemško mesto (70.000 prebivalcev) velja za srce nemške kulture, saj so tu živeli in delali številni nemški kulturniki – pisatelja Johann Wolfgang von Goethe ter Friedrich Schiller, skladatelja Johann Sebastian Bach in Richard Wagner in filozof Friedrich Nietzsche.

Leta 1919 je bilo tu ustanovljeno gibanje Bauhouse (pionirji moderne arhitekture), katerega pobudnik je bil slikar Vasilij Vasiljevič Kandinski. Oglejte si stari del mesta in grad, obiščite Goethejev muzej, Schillerjev muzej ali muzej Bauhausa ...

www.weimar.de

München

Olimpijsko bavarsko mesto, ki leži v predgorju Alp, je Slovencem najbližji in ga tudi najbolj poznamo. München (1,4 milijona prebivalcev) je slikovito mesto s stavbami v gotskem, renesančnem, baročnem, klasicističnem ter modernem slogu.

Ima vrsto galerij in muzejev ter enega od najmodernejših nogometnih stadionov na svetu. Najbolj pa je seveda znan po vsakoletnem pivskem festivalu Oktoberfest.

www.muenchen.de

Dresden

Polmilijonsko mesto, ki leži v vzhodni Nemčiji (dežela Saška), zaradi idilične pokrajine, baročne arhitekture ter ohranjene kulturne dediščine imenujejo Firence na Labi.

Čeprav je bilo med drugo svetovno vojno najbolj bombardirano mesto na svetu in je bilo 80 odstotkov stavb uničenih, navkljub komunističnemu režimu, so Dresden počasi, a skrbno obnovili.

Oglejte si cerkev Naše gospe, Zwingerjevo palačo in mestno operno hišo, posedite na Brühlovi terasi, imenovani tudi balkon Evrope, in preprosto uživajte.

www.dresden.de

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri