Rimini mesto na prehodu iz srednje v severno Italijo

Rimini mesto na prehodu iz srednje v severno Italijo (foto: Tina Lucu) Tina Lucu
7. 9. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Rimini je turistično, mondeno mesto, ob njegovi omembi vsi pomislijo na gnečo, neskončne mivkaste plaže, restavracije in turiste, a v resnici je Rimini simpatično mesto z okoli 135.000 prebivalci

Rimini je poln znamenitosti in vonja po bogati italijanski zgodovini ter seveda rojstno mesto velikega režiserja Federica Fellinija enega najvplivnejših režiserjev 20. stoletja. Za svoje filme je prejel štiri oskarje, dva zlata leva, zlato palmo in glavno nagrado Mednarodnega filmskega festivala v Moskvi. Glavni dejavnosti prebivalcev sta ribištvo in turizem, razviti pa sta tudi prehrambna in tekstilna industrija.

Rimini ima kar nekaj znamenitosti iz rimskega obdobja: Augustov slavolok (27. pr.n.št.), Tiberijev most iz kamna ter deli arene iz 2. stoletja, ki je v svojih najboljših časih lahko sprejel več kot 15.000 gledalcev.

Seveda pa ima mesto tudi vse najboljše trgovine italijanskih in tujih kreatorjev, odlične restavracije in noro nočno življenje.

Rimini je prav na prehodu iz srednje v severno Italijo, 400 metrov stran od Rima in 120 kilometrov od Bologne. Le 10 kilometrov stan od mesta leži San Marino, katerega prebivalci so prometno in gospodarsko povsem odvisni od Riminija.

Morate poskusiti – piada

Piada je najbolj tradicionalna specialiteta Romanje (spisi prvič omen­jajo že leta 1371). Gre za ploščat kruh iz bele pšenične moke, olivnega olja, soli in vode, še najbolj podoben malo debelejši pšenični tortilji.

Piada je ime najverjetneje dobila po grško-bizantinski piti, saj je bila omenjena pokrajina v zgodnjem srednjem veku pod močnim vplivom grških osvajalcev, ki so s seboj prinesli tudi svoje recepte. V Riminiju prodajajo sveže piade pripravljene, polnjene z raznimi siri, zelenjavo, pršutom in suhimi salamami, poznajo pa tudi sladke izvedenke, polnjene na primer z marmelado ali nutelo.

Pripravila: Tina Lucu

Značke: italiji rimini