Rimske terme: Od Rimljanov do Napoleonove sestre in angleške princese

Rimske terme: Od Rimljanov do Napoleonove sestre in angleške princese (foto: Arhiv) Arhiv
20. 8. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Rimske terme so bile prvič pisno omenjene v oglejski listini pred več kot 500 leti. Nekoliko pozneje, leta 1840, jih je za svojo ženo Amalijo kupil tržaški veletrgovec Gustav Adolf Ulrich, saj je zaradi kopanja v tamkajšnji zdravilni termalni vodi ozdravel.

V tistem obdobju so Rimske terme obiskali številni ugledni gosti in člani kraljevih družin, kot so angleška princesa in pruska prestolonaslednica Viktorija, Napoleonova sestra, princesa Murat, srbski književnik Vuk Karadžić in cesar Ferdinand. Prepričani so bili, da so odkrili čudežni zdravilni izvir.

Med drugo svetovno vojno je terme zavzela nemška vojska, ki jih je preuredila v bolnišnico za svoje vojake. Od konca druge svetovne vojne pa do leta 1991 jih je upravljala Jugoslovanska ljudska armada, učinkov zdravilne termalne vode so bili takrat deležni le zaprti krogi oficirjev. Danes so Rimske terme odprte za vse.

Nimfe in boginje

Blagodejne učinke tamkajšnje vode so poznali že stari Rimljani, ki so prav na mestu, kjer danes stojijo terme, leta 39 pr. n. št. postavili bazene s hladno in toplo vodo. Na kraju kopališča so bili najdeni tudi marmornati žrtveniki in spomeniki zaobljub, posvečeni nimfam in rimski boginji zdravja Valetudi.

"V čast fascinantni zgodovini Rimskih term smo v njih za naše obiskovalce pred dobrim letom dni odprli muzej, ki prikazuje vso to bogato 2000-letno zgodovino v besedi in sliki," je povedal direktor Rimskih term Valery Arakelov.

Zemeljska prelomnica

Terme ležijo v Rimskih Toplicah, ob znameniti zemeljski prelomnici, ki je približno kilometer pod zemeljsko površino. Iz njenih globin prihaja voda s temperaturo 39 stopinj Celzija, ki zdravilno deluje na telo.

Voda v Rimskih termah je namreč med najbogatejšimi v Evropi. Dokazano pomaga pri zdravljenju ortopedskih, revmatičnih, dermatoloških, ginekoloških, nevroloških, pljučnih ter drugih bolezni in obolenj. Priporočeno je tudi njeno pitje, saj s pozitivnim in spodbujevalnim vplivom na človeka dobrodejno deluje na ravnovesje med dušo in telesom.

Preventiva

Veliko tujih gostov v Rimske terme pride predvsem iz preventivnih razlogov. V sklopu ponudbe je gostom na voljo Medicinski center Valetuda z referenčnim centrom za hrbtenico, kjer delujejo vrhunski zdravniki iz vse Slovenije. Izvajajo terapevtske programe, ki so zasnovani na edinstvenih učinkih termalne vode, zmanjšujejo stres in so priporočljivi tudi za osebe, ki se zdravijo zaradi kroničnih bolečin v sklepih, težav s hrbtenico, bolezni dihal, bolezni živčevja ali okrevajo po določenih poškodbah.

"Med ljudmi želimo širiti pomembnost preventivne skrbi za zdravje. Takšna miselnost med Slovenci še ni tako razširjena, tuji gosti pa vsakokrat obiščejo naš medicinski center. Veliko bolj so ciljno usmerjeni, preverijo svoje zdravje in izvejo, kaj morajo narediti, da ga ohranijo ali izboljšajo. Ljudje bi si na splošno morali vzeti več časa za svoje zdravje," dodaja Arakelov.

Sodobne terme

Gosti se lahko v Rimskih termah, ki veljajo za ene najsodobnejših term pri nas, razvajajo tudi v wellnessu, savnah in fitnesu, veliko pa jih tja zaide tudi zaradi čudovite okolice in čistega zraka. Terme namreč obdaja park z mogočnimi eksotičnimi drevesi, kot so orjaški tulipanovci in sekvoje, črni in sivi orehi, kalifornijske cedre ter kavkaške in španske jelke.

V zahvalo za ozdravljenje ali prijeten dopust v idiličnem okolju so jih posadili visoki gostje, znani politiki ali priznani umetniki. Okolico term tako obdajajo prelepe zelene površine in park, v katerem omenjena drevesa rastejo že od leta 1879.

V parku se lahko gostje sprehajajo, kolesarijo in telovadijo. Lahko se udeležijo tudi tečaja joge in zumbe ali se sprehodijo med energijskimi točkami v parku.

Ruska steza

Skozi park vodi tudi 1224 metrov dolga Ruska steza, sprehajalna pot, urejena v spomin na ruske ujetnike, ki so gradili park med letoma 1917 in 1918. Samo na njej je več kot 20 energijskih točk, ki odpirajo čakre in zato delujejo blagodejno na nas. "Ko se sprehodite skoznje, se počutite lahkotni in polni pozitivne energije, saj so točke zdravilne," pravi Arakelov, ki se tudi sam pogosto sprehodi po njej.