Salzburg, baročno mesto z veliko kulturno-zgodovinskimi postanki

Salzburg, baročno mesto z veliko  kulturno-zgodovinskimi postanki (foto: Suzana Golubov) Suzana Golubov
21. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Salzburg je povsem blizu nemške meje ob severnih Alpah in je pod zaščito UNESCA.

Baročni trgi, pasaže, mnogo cerkva, samostanov in dvorcev priča o bogati dediščini knežjih škofov, saj je Salzburg (www.salzburg.info) bil več kot 1000 let cerkvena država, v kateri je knežji škof imel posvetno in cerkveno moč. V Salzburgu in njegovi okolici je kar precej kulturno-zgodovinskih postojank, kar pa je malo težje obiti le z enim samim obiskom mesta.

Najbolj poznana sta Fontana Neptun in tako imenovano rimsko gledališče z marmornim stolom in stoli, ki so del skrivne fontane. Vsak stol ima na sredini odprtino, skozi katero se v določenem trenutku dviguje voda in s tem zmoči tistega, ki sedi na njem. Le nadškof ni imel takšne odprtine na svojem stolu. Tako so vsi ostali bili mokri, on pa se je na ta račun zabaval.

Eden od zanimivih načinov raziskovanja nekdanje prestolnice je vodeni ogled s kolesom, ki se začne v samem centru mesta in vedoželjne obiskovalce popelje mimo številnih mestnih znamenitosti, nadaljuje pa se do Hellbrunna vzdolž kanala Almkanal, ki je še vedno v Salzburgu. Salzburg slovi po urejenih kolesarskih progah, tudi sicer je mesto kolesarjem prijazno.

Leta 2004 je podjetje Gössl obnovilo bivši Schlosshotel St. Rupert v bližini dvorca Schloss Hellbrun in ga spremenilo v Gwandhaus, ki danes služi podjetju kot lokacija za osnovno dejavnost, poslovne prostore, dogodke, gastronomijo in promocijske aktivnosti. Podjetje Gössl slovi po lično izdelanih oblekah, ki vse, od sodobnejših modelov do tradicionalnih, slonijo na njihovi tradiciji oblačenja v noše. Vsi detajli pa so izdelani lično in ročno. Njihovi naročniki so tudi Nemci in Švicarji.

V center Salzburga se s kolesom lahko vrnete prek aleje Hellbrunner Allee s postankom za kavo v Gwandhausu (www.gwandhaus.com)

Proizvajalcev slovitih Mozartovih kroglic je kar nekaj, a le ena slaščičarna izdeluje originalne. Ker pa je ponudba bogata in obstaja kar nekaj Mozartovih kroglic, se številni turisti sprašujejo, katere so prave. Prve nugatove kroglice, polnjene z marcipanom in oblite s čokolado, je leta 1890 naredil salzburški slaščičar Paul Fürst. Poimenoval jih je po najbolj znanem someščanu Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Čokoladne kroglice so se hitro prijele, žal pa je Fürst pozabil zaščititi ime. Tako zdaj ta naziv uporabljajo številni avstrijski in nemški proizvajalci Mozartovih kroglic, ki zatrjujejo, da so njihove prave. Družina Fürst pa si je le nedolgo tega priborila pravico, da k svojim Mozartovim kroglicam pripiše še 'originalne'. Te kroglice so drugačne od preostalih tudi po tem, da jih še vedno izdelujejo ročno, na isti način kot Paul Fürst, kupiti pa jih je možno le v štirih slaščičarnah v Salzburgu in prek spleta od konca septembra do srede maja, ko še ni prevroče, kar toplota lahko med transportom vpliva na kakovost kroglic.

Ogled svetovno znanih vodnih iger ob dvorcu Hellbrunn, ki še po 400 letih deluje, obeta precej presenečenj (www.hellbrunn.at). Eden od pomembnejših princev nadškofov Markus Sittikus von Hohenems je dal leta 1613. sezidati dvorec Hellbrunn z velikim vrtom, v katerem je razkošen park z jezerom, bazeni, ribniki, fontanami, kipi in skulpturami ter zaničljivimi jamami.
Vse skupaj je grajeno pod vodstvom najboljšega mojstra tistega časa Santinoa Solaria, ki je bil tudi pooblaščen za izgradnjo nove Salzburgske katedrale. Največja atrakcija vrta so vodne igre, saj ima cel vrt vodne kanale, ki s pomočjo avtomatskih vodnih črpalk na bazi hidroenergije omogočajo noro zabavo.

Sicer pa je celotno posestvo bilo namenjeno predvsem za vse vrste užitkov in zabave daleč od oči javnosti.

Nikakor ne moremo mimo dejstva, da je Salzburg Mozartovo mesto in mesto, kjer kar nekaj proizvajalcev izdelujejo Mozartove kroglice. W. A. Mozart se je rodil leta 1756 v Hagenauer Haus na št. 9 v ulici Getreidegasse v Salzburgu, ki je eden izmed najbolj obiskanih muzejev v Avstriji. Wolfgang Amadeus Mozart je znan kot glasbeni genij. Njegov oče Leopold Mozart je bil priznan učitelj violine, ki je mladega Wolfganga z nasveti usmerjal na njegovi življenjski in glasbeni poti. Čudežni otrok, ki je koncertiral in skladal, še preden so se njegovi vrstniki naučili brati, je v svojem kratkem življenju ustvaril ogromen opus, kljub temu pa je umrl reven.

Foto: Suzana Golubov