Salzburg - mesto glasbe v prazničnem sijaju

22. 12. 2014

Celo tisti, ki prisegajo na obisk Salzburga med poletnim festivalom, priznavajo, da je mesto v adventnem času pravljično podnevi in ponoči.

Slika 1/8
Sonči nered Čebašek, Salzburg press

Praznično okrašen je popolna romantika in popoln izlet za vikend v družbi najljubše osebe.

Salzburg v prazničnem sijaju

Pogled z mogočne trdnjave Hohensalzburg na celotno mesto, na mestne trge, strehe in številne zvonike je v soju adventnih luči nepozaben.

Navdušil vas bo sprehod po romantični belini parka Mirabellgarten, obisk Mozartove rojstne hiše, kjer vas bo ob pogledu violine, na katero je Mozart igral kot otrok, klavirja, po katerem so hiteli njegovi mali prstki in ob opazovanju slik malega Mozarta in njegove sestrico poneslo v preteklost.

Ne boste mogli mimo stolnice, katere zvonovi igrajo Mozartov napev in pred katero stoji največji baročni vodnjak zunaj Italije – Residenzbrunnen, delo italijanskega kiparja Tommasa di Garona.

In ne boste se mogli odreči niti nakupovanju na pisani tržnici, kjer je na božičnih stojnicah na voljo ogromno izdelkov domače obrti in času primerno načičkanih okraskov, in brskanju po trgovinah v Žitni ulici.

Razvajanje brbončic

Če se boste sprehodili mimo kavarne Tomaselli na trgu Alter Markt, vas bo požgečkalo po brbončicah. Nato pa se boste v kavarni, ki velja za najstarejšo v dunajskem slogu, težko odločili za eno dobroto med štiridesetimi.

V restavraciji Stiftskeller St. Peter pa vas bodo popeljali v zgodovinsko baročno dvorano, kjer se lahko na koncertu prepustite poslušanju Mozartovih napevov glasbenikov v baročnih oblačilih ter kulinaričnim mojstrovinam iz Mozartovega časa (smetanovi juhi s cimetom, kapunovim prsim v žajbljevo-smetanovi omaki, polentnem krožniku in hladni parfe kremi s prelivi, okrašeni z likom Mozarta iz čokolade v prahu, ki se topi v ustih), ali pa (še) lahkotnejšim napevom in prav tako odlični večerji Sound of Salzburg Show v restavraciji Sternbraeu.

Radosti v naravi

Poleti ob jezerih in drugod okoli Salzburga vabijo hribi, nordijska hoja in jezera, pozimi pa neskončne smučarske proge.

Največje avstrijsko smučišče, Ski amadé, ki se razprostira na 860 kilometrih raznovrstnih prog – takšnih za lagoden spust, adrenalinsko vijuganje med grički ali preizkus posebnih prog za deskarje, morda raziskovanje brezmadežnega pršiča; od 650 do 2700 metrov nadmorske višine, lahko presmučate z eno karto.

Zdravilišča in velnes centri z neskončno ponudbo masaž, savn, termalnih vrelcev in drugih sprostitev v smučarskih krajih, pobeljenih s snegom in zatopljenih v zimsko pravljico kočij s sanmi, pa vas bodo vedno znova vabila v svoj objem.

Nedotaknjena pokrajina, vaški značaj doline ter moderna smučišča so romantično-športno doživetje zimske pokrajine, v kateri je sneg zagotovljen do velike noči.