Samos - očarljiv otok z bogato zgodovino

21. 2. 2013
Deli

Samos je eden največjih grških otokov, kljub temu pa njegova površina znaša komaj 500 kilometrov, tako da ga lahko z avtomobilom prevozite le v nekaj urah.

Otok oblivajo valovi Egejskega morja, turška obala pa je tako blizu, da lahko skoraj zalučate kamen na drugo stran.

Od zgodnje pomladi do pozne jeseni privablja s prijetnimi temperaturami, lahnim vetrom, obiljem zelenja (na otoku na primer raste 60 sort divjih orhidej) in čistim, skorajda prosojnim morjem.

Plaže, spomeniki in Pitagora

Plaž na Samosu je veliko, skoraj vse pa so čudovite in različne. Najdete lahko takšne, ki so urejene za turiste z vso dodatno ponudbo, ali pa tudi pozabljene romantične zalive.

Kaskadno zasajeni vinogradi, ki se držijo pobočja le po zaslugi kamnitih zidov ('pezula'), dajejo odlična vina, saj morajo korenine skozi kamnito podlago prodreti do 20 metrov globoko, poleg tega pa tamkajšnji visoko ležeči vinogradi ležijo blizu morja in so kar 300 dni obsijani s soncem.

Svetovno znan je muškat, ki ima visoko vsebnost sladkorja in je tudi sestavni del metakse. V mestu Karlovasi imajo samoška vina tudi svoj muzej.

Poleg ljubkih vasic, ribiških pristanišč, plaž in odličnih tavern so domačini zelo ponosni tudi na svojega rojaka, matematika Pitagoro. Na vsakem koraku boste lahko srečali antične spomenike, ki pripovedujejo o bogati zgodovini tega ljubkega otoka.

Posedite v taverni

Grške taverne so znane po glasnih gostih in velikih količinah dobre hrane. Grki uživajo predvsem v večerih, a tudi opoldne si pripravijo manjše pojedine.

Nikakor ne smejo manjkati predjedi iz morskih sadežev in zelenjave, oljčno olje in kruh.

Pečena orada, polnjena s čebulo

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 majhne sveže orade
  • 1 limona
  • sol in poper
  • 4 srednje velike čebule
  • 1 žlička kumine
  • 30 g masla
  • 2 vejici origana

1. Ribo očistite, jo operite in nato otrite do suhega. Premažite jo z limoninim sokom ter jo zunaj in znotraj začinite s soljo in poprom.

2. Čebule olupite, jih zrežite na obroče in jih skupaj s kumino podušite na maslu. Začinite jih s soljo in poprom in vsemu skupaj primešajte lističe origana. Na koncu ribe nadevajte s čebulno mešanico in jih na obeh straneh zlato popecite na rešetki žara ali pa v posebni mrežici za ribe.

Priprava je preprosta: približno 45 minut.
Na osebo približno 280 kcal B: 31 g, M: 13 g, OH: 9 g

Nato sledijo glavne jedi:

testenine, dušeno ali na žaru pečeno meso (predvsem ovčetina in kozje meso), sveže ribe in spet zelenjava.

Poskusiti morate tudi piščanca, nadevanega s pilavom, peteršiljem, piščančjimi jetri in oreški – skupaj s krompirjem se peče na oljčnem olju. Čudovit je tudi domač kozji sir.

Domačini po jedi v glavnem pijejo kavo, vi pa si lahko privoščite digestiv – metakso. Gre za mešanico aromatičnih izvlečkov in zelišč, samoškega vina in mešanico vinskih destilatov. Vse skupaj zori v lesenih hrastovih sodih. Dolžino staranja v sodu določa število zvezdic.

V metaksi z 12 zvezdicami boste začutili aromo in okus suhega in kandiranega sadja, čokolado, pomarančno lupinico in tobak.

Če bi radi poskusili pijačo, ki nekoliko bolj odraža toplo podnebje otoka, si naročite sun tonic, koktajl iz grenkega tonika, metakse z 12 zvezdicami, pomaranč in ledu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"