Sprehod do Gradu Tivoli

Sprehod do Gradu Tivoli (foto: H. Kermelj, B. Gradnik in arhiv LTB) H. Kermelj, B. Gradnik in arhiv LTB
1. 1. 2013

Grad Tivoli stoji na koncu Jakopičeve promenade v osrčju ljubljanskega parka Tivoli. Njegova zgodovina je burna, polna vzponov in zatonov. V njem so bivali plemiči, redovniki, vojska, mestni uradniki in nazadnje najemniki.

Danes v njem domuje Mednarodni grafični likovni center, sicer pa Grad Tivoli s kavarno in okoliškim parkom spet postaja priljubljena sprehajalna točka Ljubljančanov.

Pod turnom

Zgodovina gradu sega v 13. stoletje, ko je tu stal stolp Turn v lasti koroških vojvod. Stolp so leta 1442 v bojih za Ljubljano z avstrijskim cesarjem Friderikom II. porušili Celjani. Lastnik zemljišča baron Jurij Apfoltrer je dal sezidati nov grad, ki so ga poimenovali Pod pustim turnom ali Podturn, od katerega se je ohranilo ime, ki danes služi kot naslov (Pod turnom).

Burna zgodovina

Leta 1607 je cesar Ferdinand poslopje podaril jezuitom, ki so ga popolnoma preuredili. Po opisih Valvazorja je postala okolica prijetno sprehajališče in v naravnem amfiteatru za gradom so jezuitski študentje prirejali gledališke igre.

Z razpustitvijo jezuitskega reda leta 1773 je postal grad poletna rezidenca ljubljanskega škofa, kasneje pa je prešel v last deželnih stanov. V njem so bili tudi vojaška bolnišnica, skladišče in vojašnica, kar je poslopje močno prizadelo.

Deželni stanovi so grad prodali cesarju Francu Jožefu I., ki ga je po obnovi leta 1853 podaril maršalu Radetzkemu, ta pa mu ga je leta 1856 vrnil.

Do druge svetovne vojne so v gradu živeli mestni uradniki, po njej pa so v njem stanovali najemniki vse do leta 1986.

Vodomet

Leta 1870 so v parku pred gradom postavili vodomet s kipcem fantička. S tem verjetno sovpada tudi namestitev štirih kipov bronastih psov brez jezikov kiparja Antona Dominika Fernkorna. Leta 1889 se je z zamenjavo stopnic skrb za videz gradu končala.

Tinca Stegovec, Klic, 1978, barvna jedkanica in akvatinta

Po prenovi od leta 1986 ima svoje prostore v gradu Mednarodni grafični likovni center z galerijo in bogato zbirko grafične umetnosti. Lani je slovenska slikarka in grafičarka Tinca Stegovec MGLC podarila svoj celotni grafični opus ter velik del svoje strokovne knjižnice.

Retrospektivna razstava je na ogled do 8. 2. 2012. V MGLC organizirajo tudi strokovne in družabne dogodke ter številne likovne in grafične delavnice.

Črta Zemlje

Skozi Ljubljano tečejo geomagnetne črte Zemlje, ki obdajajo zemeljsko oblo, tako imenovane zmajeve črte. Glavna vodoravna os oziroma Marijina črta ali črta Zemlje teče čez Čopovo ulico, Opero in Tivoli. Tod je že pred drugo svetovno vojno potekala tudi priljubljena sprehajalna promenada.

Foto: H. Kermelj, B. Gradnik in arhiv LTB