Ste že zlezli na katero od mizastih gora?

Ste že zlezli na katero od mizastih gora? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Oblika mizaste gore je v največji meri posledica sestave kamnin in erozijskih procesov.

Za vas smo pogledali, kateri tovrstni gorski vrhovi so najbolj znani in najbolj obiskani. Dežela mizastih gora je v jugo-vzhodni Venezueli v Južni Ameriki, natančneje ob meji z Brazilijo in Gvajano. V narodnem parku Canaima, ki je šesti največji na svetu (30.000 km2), kar 65 % reliefa prekrivajo kamniti bloki – tepui, kakor jih imenujejo, in se šopirijo nad pokrajino.

Gora Asgard, Kanada

Gora Asgard ima dvoglavi krožni mizast vrh, ki je povezan s sedlom. Gora, ki leži 2015 metrov visoko nad morjem, je na največjem kanadskem otoku Baffin. Ime sta vrhova dobila po nordijski mitologiji, v Asgardu namreč živijo bogovi. Prva sta nanjo splezala švicarska znanstvena raziskovalca J. Weber, J. Marmet in H. Röthlisberger leta 1953. Na gori so leta 1977 posneli kader za film o Jamesu Bondu Vohun, ki me je ljubil. Tajni agent 007 najprej smuča po vrhu, potem pa skoči v prepad in odpre padalo.

Kukenan, Venezuela

Tepui Kukenan ali tudi Matawi je visok 2680 metrov, dolg pa je približno tri kilometre. Zaradi težjega dostopa na vrh je manj obiskan kot tovrstni mizasti vrhovi v okolici. Znan je tudi po slapu Cuquenan, katerega vodni padec meri 674 metrov.

Mount Conner, Avstralija

Gora Conner je v centralni Avstraliji, približno 250 kilometrov južno od mesta Alice Spring. Gora se vzdigne 300 metrov nad vznožje ter ima poleg mizastega vrha še eno posebnost, saj ima obliko podkve. Lokalni Aborigini jo imenujejo Artilla in verjamejo, da na njej živi ledeni mož, ki je odgovoren za hladno vremensko obdobje. V zimskem obdobju se v centralni Avstraliji temperature spustijo tudi pod ničlo.

Debre Damo, Severna Etiopija

Vzpon na Debre Damo, kjer je tudi ena najstarejših afriških ohranjenih krščanskih cerkva iz 6. stoletja, je samo za avanturiste, saj je zadnjih 15 metrov vzpona mogoč z vrvjo po navpični steni. Na vrhu je približno 1000 x 400 metrov velika polica, na njej pa je samostan. Mizasta gora je svet zase, saj na njej gojijo pšenico in druge prehrambne rastline, imajo govedo ter vodnjake s pitno vodo. Vstop v samostan je na žalost dovoljen samo moškim.

Gora Roraima, Venezuela

Najvišji tepui v narodnem parku Canaima je visok 2810 metrov, plato na vrhu pa je velik kar 31 kvadratnih kilometrov. Prvi je o tej mizasti gori pisal Britanec sir Walter Raleigh že davnega leta 1595. Gora, ki se 400 metrov strmo dviga od vznožja iz vseh strani, služi tudi kot naravna tromeja med Venezuelo, Brazilijo in Gvajano.

Canyonlands, Utah, ZDA

Narodni park Canyonlands, ki je v bližini mesta Moab (Utah), je puščavska dežela kanjonov in mizastih gora, ki se navpično vzdigujejo nad njimi. Park je velik 1366 kvadratnih kilometrov ter ima številne kanjone, ki sta jih izdolbli reki Colorado in Green. Canyonlnds je popularna izletniška turistična točka za pohodnike, kolesarje, plezalce, raftarje ...

Mizasta gora, Cape Town, Južna Afrika

Najslavnejša mizasta gora na svetu Tafelberg je s 1073 metri nad morjem najvišji vrh v verigi vrhov na Kapskem polotoku, ki so vključeni v velik narodni park. Gora je tudi na zastavi mesta Cape Town, nanjo pa vas zapelje gondola in je ena najbolj obiskanih turističnih točk mesta. Na njej najdemo izjemno raznolikega rastlinstva, saj uspeva kar 1.400 različnih vrst, številne med njimi so endemične. Z vrha, ki je 500 metrov zračne razdalje od morja, se ponuja tudi čudovit razgled na eno izmed najlepših mest na svetu, vsaj kar se narave tiče.

Preikestolen, Norveška

Preikestolen je pravzaprav mizasta ravna skalna polica (25 x 25 metrov), ki se navpično dvigne 604 metre visoko nad 42 kilometrov dolgim fjordom Lysefjorden, ki je na zahodu Norveške v bližini mesta Stravanger. Danes je tu popularna turistična razgledna točka, ki so jo pred približno desetimi leti dodatno spromovirali 'BASE-jumperji' (padalci, ki skočijo iz stoječih objektov). Letno Preikestolen obišče okoli 200.000 ljudi.

Fotografije: Profimedia