To je mesto, kjer je prepovedano umreti

To je mesto, kjer je prepovedano umreti (foto: Profimedia) Profimedia
3. 10. 2022

Mesto je zaradi svoje lege ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij.

Longyearbyen, eno najsevernejših mest, kjer v ekstremnih razmerah (in na dosegu severnih medvedov) živi okoli dva tisoč prebivalcev, je morda dobra izbira za vse pustolovce, ki iščete nenavadne kraje. Tu denimo že 70 let niso pokopali nikogar. To pa ni edina prepoved, ki jo poznajo na norveškem otočju Spitzbergi.

V mestu so prepovedane mačke!

Sliši se nenavadno, a mačke so na otočju prepovedane, in sicer zaradi okoljskih razlogov. S to prepovedjo namreč ščitijo lokalno favno, življenje ptic, ki živijo v tem izoliranem ekosistemu. 

Prepovedano je tudi umreti

Od leta 1950 je v tem mestu prepovedano umreti in pokopati preminule. Razlog? Zakon so sprejeli po tem, ko so ugotovili, da tam pokopana trupla ne razpadejo. 

V arktičnih razmerah in ekstremnem mrazu se trupla ohranijo, v njih pa so našli tudi že virus španske gripe, pišejo na strani Punkufer. Preminuli, pri katerem so našli virus gripe, je bil pokopan leta 1918, znanstveniki pa so virus našli 1998. 

Zato zdaj hudo bolne prepeljejo v drug del Norveške, kjer preživijo svoje zadnje dni. Je pa na pokopališču v Longyearbyenu mogoče položiti njihovo žaro. 

Longyearbyen ni edini kraj s takšno prepovedjo

Podobno prepoved so sprejeli tudi v vasi Sellia na jugu Italije, kjer živi le še nekaj sto ljudi. Ker je danes večina prebivalcev starejših od 65, je bil sprejet zakon, ki določa, da je v občini celo prepovedano zboleti. Tisti, ki ne bodo skrbeli za svoje zdravje ali prevzemali navade, ki lahko škodujejo zdravju, bodo kaznovani z višjimi davki. 

Druga mesta s prepovedjo umiranja:

  • Cugnauxu in Sarpourenxu v Franciji, 
  • Biritibi Mirim v Braziliji,
  • Lanjaronu v Španiji,
  • Falcianu del Massico, poroča The Guardian. 

V zadnjih je šlo v večini za težave s pomanjkanjem prostora na pokopališčih, zaradi česar so lokalne oblasti sprejele tovrstne ukrepe.

Preverite še:
Se res izplača ugašati luči, bojler in perilo prati ponoči, da bi znižali znesek na položnici? TAKŠNA je resnica!