V šoping v uživaški Istanbul

V šoping v uživaški Istanbul (foto: promocijski material) promocijski material
26. 3. 2011

Pri sebi nimam slovarja sopomenk, a Istanbul je zagotovo druga beseda za hedonizem. Bije v ritmu mujezinov, ki petkrat na dan kličejo k molitvi, in božanskih slaščic, ki kličejo h grehu nonstop.

Istanbul Shopping Fest

Popolnoma nova skušnjava, ki so si jo omislili Turki, je Istanbul Shopping Fest, 40-dnevni nakupovalni maraton, ki med 18. marcem in 26. aprilom (ja, prav zdaj!) poteka vse od trga Taksim do snobovske Bagdat Avenue na azijski strani mesta, pa v Cevahirju, Capitolu in preostalih 92 nakupovalnih središčih, v katerih tečejo popusti, modni dogodki in – žur.

Odmrznite svojo kreditno kartico kot strastna zapravljivka, skličite prijateljice. Naj se šoping v mestu začne. Omislite si fantastično znižan Diorjev top, ne pozabite pa na copatke s cofki a la Dior (5 evrov), turške hlače a la Dior (10 evrov), usnjeno torbo a la najboljša usnjena torba za nizko ceno na Velikem bazarju. Med nakupovanjem nikoli ne zavrnite ponujene kave, jabolčnega čaja in koščka lokuma (ki se bo v vašem kovčku na poti nazaj znašel pod imenom Turkish Delight).

Vse o nakupovalnem festivalu si preberite na www.istshopfest.com, nastanitvi v Istanbulu na www.wwsturkey.com, letalsko vozovnico odlične letalske družbe Turkish Airlines pa si rezervirajte na www.thy.com. Čaka vas gurmanski obrok družbe DO&CO, ki skrbi tudi za dogodke karavane formule 1.

9 nujnih (kulturnih 'kosov')

  1. Trg Beyazit in Bajazitova mošeja
  2. Pokriti ali Veliki bazar
  3. Egiptovski ali Dišavni bazar
  4. Hipodrom
  5. Modra mošeja
  6. Hagia Sofia – Sveta Sofija
  7. Palača Topkapi
  8. Bospor in vožnja s trajektom
  9. Palača Dolmabahče, predsedniško domovanje Atatürka, ulica Istiklâl.

Otomanski meni (restavracije Matbah v Sultanahmetu)

Otomanski osvajalci so si po svetu prisvajali tudi recepte, zato je otomanska kuhinja v glavnem plen jedi Egipčanov, Hetitov, Rimljanov, Arabcev in Balkancev.

  • Kalamar Dolmasi – kalamari, polnjeni z rižem, pinjolami in ribezom … dišijo po cimetu in meti.
  • Gemici Böreği – mornarjeve rolice ali različne vrste sirov in grah, pečeni v listnatem testu, zraven postrežejo med.
  • Nırbach – mesne kroglice v omaki iz koriandra, ingverja, cimeta in sirupa granatnega jabolka  v družbi nasekljanih orehov.
  • Helatiyye – mlečni puding s sadjem in orehi v vrtničnem šerbetu.

Turški zajtrk

Je krepak in ga ne smete kar prezreti (misliji in energijske ploščice v Turčiji strogo prepovedani!). Sestavljen je iz sira, masla, oliv, jajc, paradižnika, kumar, paprike, pekočih klobasic (sucuk), meda v satju, jogurta (beseda jogurt prihaja iz turške besede yoğurt!) in tankih hlebčkov (pida).

Čez dan si privoščite köfte, börek ali döner. Lahko pa tudi baklave, posebej dobre so v mini izvedbi in posute s pistacijami. Afiyet olsun! Dober tek!

 

Tina Torelli

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri