V šoping v uživaški Istanbul

V šoping v uživaški Istanbul (foto: promocijski material) promocijski material
26. 3. 2011

Pri sebi nimam slovarja sopomenk, a Istanbul je zagotovo druga beseda za hedonizem. Bije v ritmu mujezinov, ki petkrat na dan kličejo k molitvi, in božanskih slaščic, ki kličejo h grehu nonstop.

Istanbul Shopping Fest

Popolnoma nova skušnjava, ki so si jo omislili Turki, je Istanbul Shopping Fest, 40-dnevni nakupovalni maraton, ki med 18. marcem in 26. aprilom (ja, prav zdaj!) poteka vse od trga Taksim do snobovske Bagdat Avenue na azijski strani mesta, pa v Cevahirju, Capitolu in preostalih 92 nakupovalnih središčih, v katerih tečejo popusti, modni dogodki in – žur.

Odmrznite svojo kreditno kartico kot strastna zapravljivka, skličite prijateljice. Naj se šoping v mestu začne. Omislite si fantastično znižan Diorjev top, ne pozabite pa na copatke s cofki a la Dior (5 evrov), turške hlače a la Dior (10 evrov), usnjeno torbo a la najboljša usnjena torba za nizko ceno na Velikem bazarju. Med nakupovanjem nikoli ne zavrnite ponujene kave, jabolčnega čaja in koščka lokuma (ki se bo v vašem kovčku na poti nazaj znašel pod imenom Turkish Delight).

Vse o nakupovalnem festivalu si preberite na www.istshopfest.com, nastanitvi v Istanbulu na www.wwsturkey.com, letalsko vozovnico odlične letalske družbe Turkish Airlines pa si rezervirajte na www.thy.com. Čaka vas gurmanski obrok družbe DO&CO, ki skrbi tudi za dogodke karavane formule 1.

9 nujnih (kulturnih 'kosov')

 1. Trg Beyazit in Bajazitova mošeja
 2. Pokriti ali Veliki bazar
 3. Egiptovski ali Dišavni bazar
 4. Hipodrom
 5. Modra mošeja
 6. Hagia Sofia – Sveta Sofija
 7. Palača Topkapi
 8. Bospor in vožnja s trajektom
 9. Palača Dolmabahče, predsedniško domovanje Atatürka, ulica Istiklâl.

Otomanski meni (restavracije Matbah v Sultanahmetu)

Otomanski osvajalci so si po svetu prisvajali tudi recepte, zato je otomanska kuhinja v glavnem plen jedi Egipčanov, Hetitov, Rimljanov, Arabcev in Balkancev.

 • Kalamar Dolmasi – kalamari, polnjeni z rižem, pinjolami in ribezom … dišijo po cimetu in meti.
 • Gemici Böreği – mornarjeve rolice ali različne vrste sirov in grah, pečeni v listnatem testu, zraven postrežejo med.
 • Nırbach – mesne kroglice v omaki iz koriandra, ingverja, cimeta in sirupa granatnega jabolka  v družbi nasekljanih orehov.
 • Helatiyye – mlečni puding s sadjem in orehi v vrtničnem šerbetu.

Turški zajtrk

Je krepak in ga ne smete kar prezreti (misliji in energijske ploščice v Turčiji strogo prepovedani!). Sestavljen je iz sira, masla, oliv, jajc, paradižnika, kumar, paprike, pekočih klobasic (sucuk), meda v satju, jogurta (beseda jogurt prihaja iz turške besede yoğurt!) in tankih hlebčkov (pida).

Čez dan si privoščite köfte, börek ali döner. Lahko pa tudi baklave, posebej dobre so v mini izvedbi in posute s pistacijami. Afiyet olsun! Dober tek!

 

Tina Torelli