Zakaj je ta idilična peščena plaža vedno prazna? (VIDEO)

Zakaj je ta idilična peščena plaža vedno prazna? (VIDEO) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 8. 2022

Na prvi pogled, ali bolje, iz daljave je videti kot idilična peščena plaža, ko pa se približate …

Gre za plažo na japonskem otoku Okinava, ki …
Profimedia
Je pravzaprav morje, prekrito z vulkanskim plovcem.

Drobni kamenčki plavajo na morju in ustvarjajo videz peščene plaže. Zakaj se je to zgodilo? Avgusta 2021 je izbruhnil podvodni vulkan Fukutokuokanoba, ki se nahaja na območju verige otokov Bonin (Ogasawara). Plovce so k obali prinesli tokovi in vetrovi.

Podobno se je zgodilo že leta 1986, ko je vulkan nazadnje izbruhnil. Vendar takrat niso poročali o tolikšnih količinah plovca. "Verjetno zato, ker se je izbruh zgodil v drugem letnem času," je pojasnil prof. Satoshi Mitarai, eden izmed raziskovalcev. Vetrovi in tokovi se gibljejo drugače.

Vendar ti kamenčki ne povzročajo težav le naključnim obiskovalcem, ki so prepričani, da so naleteli na idilično plažo, plovci so povzročili veliko katastrofo na plažah, veliko težav povzročajo ribičem in transportu na sploh, saj mašijo ladijske motorje, ter turistični industriji.

Kaj se zgodi, če se odpravite na takšno plažo?

Plovce že vse od oktobra lani spremljajo tudi raziskovalci z inštituta Science and Technology v Okinavi, ki poskušajo ugotoviti, kako dolgo se bodo plovci zadržali v okolici Okinave. Že takrat so predvidevali, da se bodo plovci zaradi tokov in vetra ob obali zadržali vse do poletja 2022.

Raziskava pa bi hkrati lahko pomagala tudi pri razumevanje drstenja koral in drugih bioaktivnih snovi, menijo prof. Emile Touber in drugi, ki sodelujejo v raziskavi. 

Preverite še:
Ste že odkrili to skrito oazo v Dalmaciji? (na fotografiji spodaj)
Ta članek pa je samo za pogumne:
Ko je po počitnicah na Hrvaškem odprla kovček, je odkrila neprijetno presenečenje! Se je tudi vam že kdaj pripetilo? (FOTO)
Shutterstock