Želite dopustovati v hiši Clauda Moneta v kraju Giverny?

Želite dopustovati v hiši Clauda Moneta v kraju Giverny? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 7. 2019

Francoski impresionistični slikar Claude Monet je živel v svoji 'modri' hiši v kraju Giverny kar 43 let, od leta 1883 do 1926. V vsem tem dolgem času je hišo popolnoma preuredil po svojem okusu in jo prilagodil svojemu načinu življenja.

Hiša stoji v bližini glavne ceste med mestoma Vernon in Gasny pri Givernyju. Tam je bil skedenj, ki se je podvojil kot slikarski atelje, sadovnjaki in majhen vrt.

Hiša je bila dovolj blizu lokalnim šolam, da so se Monetovi lahko otroci šolali, okolica pa je ponujala številne primerne motive za Monetovo delo. V 1890-ih je Monet zgradil rastlinjak in drugi studio, prostorno stavbo, dobro osvetljeno z lučmi.

7 vrtnarjev in arhitekt

Monet je svojemu vrtnarju pisal dnevna navodila, natančne vzorce in načrte za zasaditve ter račune za nakup cvetja in zbirko botaničnih knjig.

Ko se je Monetovo bogastvo povečalo, se je njegov vrt razvil. On je ostal njegov arhitekt tudi potem, ko je najel sedem vrtnarjev.

Vodni travniki

Monet je kupil dodatno zemljišče z vodnimi travniki. Leta 1893 je začel obsežen krajinski projekt, ki je vključeval ribnike lilij, ki so postali predmet njegovih najbolj znanih del.

Bela vodna lilija v Franciji je bila posajena skupaj z uvoženimi sortami iz Južne Amerike in Egipta, kar je privedlo do številnih barv, vključno z rumeno, modro in belo lilijo, ki so s starostjo postale rožnate.

Leta 1899 je začel slikati serijo slik Vodne lilije, najprej v vertikalnih pogledih z japonskim mostom kot osrednjim elementom, kasneje pa v seriji obsežnih slik, ki naj bi ga neprekinjeno zaposlovale naslednjih 20 let. Ta pokrajina, s svojimi izmeničnimi svetlobnimi in zrcalnimi odsevi, je postala sestavni del njegovega dela.

300 eurov na noč

No zdaj je Monetova hiša in njena neverjetna okolica na voljo tudi za navadne smrtnike, ki dopustujejo v Franciji in jo lahko rezervirajo na aplikaciji AirBnb.

Hiša v juliju in avgusti stane 300 evrov na dan, kar v resnici ni veliko, saj v njej lahko spi 6 ljudi. Vse kritike na spletni strani so samo pozitivne in prav vsi po vrsti hvalijo enkratno izkušnjo.

In še nekaj idej za izlet:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri