Pravila za vse, ki delate iz domače pisarne

Pravila za vse, ki delate iz domače pisarne (foto: profimedia) profimedia
28. 1. 2019

Čeprav se zjutraj ne odpravite od doma, ampak se zgolj premaknete v drug prostor, morate uvesti nekaj pravil za produktivnejši dan.

Ustvarite in upoštevajte jutranjo rutino

Ker delate od doma, imate privilegij, da si zjutraj vzamete malce več časa in jutra preživite mirno. Vseeno se ne zbujajte ob poznih urah, ampak nastavite budilko na zgledno jutranjo uro in vsak dan vstanite ob istem času. Privoščite si obilen zajtrk, ki vas bo nasitil do kosila, malce potelovadite in si vzemite tudi nekaj trenutkov zase ter za krajšo sproščujočo aktivnost, na primer branje. Že v naprej pa določite uro, ko se morate lotiti dela, da se jutro ne bo preveč razvleklo.

Uprite se želji, da bi cel dan ostali v pižami

Čeprav ne potrebujete posebne uniforme, ne ostanite v enakih oblačilih, ki jih nosite za spanje. To načeloma ne bi smelo biti problematično, a pogosto slabo vpliva na produktivnost. Potegniti morate črto med jutrom in časom za delo, to pa boste najlažje naredili s pospravljanjem postelje in preoblačenjem. Tako vas ne bo zamikalo, da bi kar cel dan ostali v postelji, možganom pa boste sporočili, da se morate zbrati in resno lotiti nalog.

Načrtujte delo

Če se boste dela lotili kar tako, brez pravega načrta, koliko časa boste posvetili službi in kdaj si boste vzeli odmor, verjetno ne boste posebej produktivni. Že po pol ure se vam bo zdelo, da potrebujete nekaj prostih trenutkov, ali pa se boste lotili gospodinjskih opravil, ki jih morate sicer nujno opraviti, a takrat le kradejo čas.

Zato pripravite urnik, v katerega boste vključili:

  • čas za prebujanje in zajtrk
  • čas za delo
  • čas za odmor
  • čas za malico in kosilo (upoštevajte tudi čas za kuhanje)
  • prosti čas
Določite, kje bo pisarna (in to ni spalnica)

Potrebujete delovno mesto, kjer boste lahko hranili vse papirje, računalnik in druge pripomočke. Priporočljivo je, da imate mizo in udoben stol, ki bo podpiral pravilno držo v sedečem položaju. Izogibajte pa se delu na kavču ali postelji, saj se lahko hitro zamotite s čim drugim ali pa vas premami počitek. Prav tako boste posledice hitro opazili v bolečem hrbtu in ramenih, saj je skoraj nemogoče, da bi se držali pravilno (kot na stolu). Spalnica naj bo namenjena samo spanju, v njej ne hranite elektronskih naprav, ki lahko motijo spanec.

Ne ostanite cel dan v hiši/stanovanju

Ker zjutraj ne odidete od doma, se hitro zgodi, da cel dan ne stopite ven, ampak ostanete med štirimi stenami. Vendar bi morali še posebej vsi, ki delate od doma, vsak dan oditi vsaj na krajši sprehod ali drugo bolj intenzivno vadbo. Ko boste prečistili misli in se malce razgibali, boste lažje razmišljali in nadaljevali z delom. Izboljšali boste tudi počutje, saj preživljanje časa v zaprtih prostorih lahko vodi v depresijo in negativno razmišljanje. Prav tako ne pozabite na svoje hobije in si redno vzemite čas zanje.

Povzeto po http://www.thelifestyle-files.com

Preberite tudi: