Raziskava: način uporabe telefona pri študentih lahko vodi v fizično bolečino

Raziskava: način uporabe telefona pri študentih lahko vodi v fizično bolečino (foto: Profimedia) Profimedia
5. 1. 2022

Tudi če niste študent, obstaja velika verjetnost, da se z bolečino spopadate zaradi napačnega načina uporabe telefona. 

Da telefon pušča zaskrbljujoče posledice na koncentracijo, sposobnost pomnjenja, kvaliteto odnosov itd., vemo, pa ste kdaj pomislili, da je prav to lahko razlog tudi za bolečino? Poglejmo, kaj je odkrila raziskava

Sodelovalo je 515 študentov, ki so izpolnili spletno anketo. Z anketo so raziskovalci skušali odkriti njihove vzorce uporabe elektronskih naprav, katere naprave uporabljajo in v kakšnem položaju. S tem so hoteli povezati fizično bolečino, ki bi jo študenti lahko preprečili ali odpravili z drugačnim načinom uporabe elektronskih naprav. 

Kakšni so bili rezultati?

Nič kaj presenetljivi.

1. Ugotovitev

Udeleženci raziskave so na prvo mesto postavili uporabo pametnega telefona, sledita mu prenosni računalnik in tablica, na zadnjem mestu pa je hišni računalnik. Povprečen čas preživet na telefonu je bil 4 ure na dan. 

2. Ugotovitev

Ta se nanaša predvsem na položaj, v katerem študenti uporabljajo naprave. Rezultati so pokazali, da se iz običajnega delovnega mesta, kot sta miza in stol, študenti preselijo na kavč ali na stol (brez mize). S tem se posledično spremeni tudi njihova drža, kar privede do bolečin v mišicah in sklepih. 

Telefon je po ugotovitvah tudi največkrat uporabljen pri učenju in dostopanju do študijskega gradiva, čeprav ima na študente najslabši vpliv glede zdravja in bolečine, zaključuje raziskava. Še več, vse skupaj je poslabšalo tudi delo od doma zaradi epidemije covida-19. 

Rešitev: raziskovalci predlagajo, da naj bi ne glede na tip elektronske naprave, lahko pomagale vaje in drugi pripomočki za izboljšanje drže in redno zmanjševanje ter obvladovanje stresa. S tem naj bi se udeleženci znebili bolečin, ki jih povzročijo elektronske naprave (oz. napačna drža pri uporabi le-teh). 

Raziskovalci so zaskrbljeni nad podatkom, da se s takšno bolečino ne soočajo samo študenti, ampak tudi osebe v 40. letu starosti, pri prvih pa so se številke uporabe še povečale. 

Vir: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-11975-3 

Profimedia