S smehom nad alergijo - je to res mogoče?

S smehom nad alergijo - je to res mogoče? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 4. 2022

Zagotovo ste že slišali, da je smeh najboljše zdravilo. Ste se kdaj vprašali, ali lahko dejansko ozdravi bolezen?

Kako deluje smeh?

V telesu sproži reakcije, ki pozitivno vplivajo na psihično in fizično zdravje.

Znižuje denimo raven stresnega hormona kortizola, ki sicer, če je ta stalno povišana, lahko povzroči težave z zdravjem srca, visok krvni pritisk in nabiranje maščobe okoli pasu.

Smeh naj bi krepil tudi imunski sistem, saj spodbuja nastajanje protiteles, ki tujkom (bakterijam, virusom in parazitom) preprečujejo, da bi škodovali našemu organizmu. Krepil naj bi tudi mišice ter srce in pljuča. Podoben učinek naj bi imel na telo kot hitra hoja.

Kaj pa alergije?

Japonska študija pravi, da lahko smeh blaži alergije, kot je dermatitis. Več drugih raziskav pa je trdilo, da lahko smeh lajša bolečine v hrbtu in revmatoidni artritis.

Dr. Hajime Kimata (Unitika Central Hospital, Kyoto) je pri 26 pacientih sprožil alergijsko reakcijo - izpostavil jih je pršicam, cvetnemu prahu in mačji dlaki. Ter jih nato opazoval pri gledanju komičnega filma Moderni časi s Charlijem Chaplinom v glavni vlogi. Po 87 minutah dobre volje in smeha se je pri vseh udeležencih stanje bistveno izboljšalo, učinek pa je trajal do štiri ure.

Nato je poskus ponovil, le da so udeleženci tokrat gledali vremensko napoved. Učinka na alergijsko reakcijo v tem primeru ni bilo.

Zaključek

V resnici še vedno ni povsem jasno, kako natančno naj bi smeh vplival na alergije.

Dr. Margaret Stuber z Univerze v Kaliforniji meni, da je povezano s stresom, ki ogroža imunski sistem.

Dr. Philip S. Norman z medicinske univerze v Baltimoru na drugi strani še vedno ostaja skeptičen. Ne dvomi sicer, da smeh poskrbi za boljše počutje, ni pa prepričan v to, da bi kakorkoli vplival na alergije.

ZATO VELJA: smejte se, ker smeh ima ogromno pozitivnih učinkov, alergije pa je treba kljub vsemu jemati resno. Prvi korak je izogibanje alergenu, ki jo povzroča. Ker pa to ni vedno mogoče, takrat bo verjetno potrebno zdravljenje z zdravili.
Vir: ndnr.com