6 ovir, ki onemogočajo srečno življenje

6 ovir, ki onemogočajo srečno življenje (foto: Profimedia) Profimedia
10. 4. 2017

Ljudje po naravi stremimo k doseganju izmuzljivega stanja sreče, ko občutimo zadovoljstvo in blaženost ter uživamo v trenutku. Sreča je stanje, na katerega življenjske okoliščine vplivajo manj kot bi pravzaprav pričakovali, bolj pomembne so naše navade ter percepcija okolice in dogajanja.

Psihologi s kalifornijske univerze so izvedli raziskavo, v kateri so ugotovili, da genetski dejavniki in življenjske okoliščine v samo 50 odstotkih vplivajo na občutke sreče, za drugo polovico pa je odgovoren posameznik. Zato je ključnega pomena, da ljudje vzdržujemo pozitivno naravnane navade in se na ta način izognemo pastem, ki nas ovirajo na poti do srečnega življenja. Zbrali smo šest najpogostejših 'slabih' navad oziroma dejanj, ki se jim lahko z zavestnimi dejanji spretno izognete.

1. Potlačitev čustev

V življenju smo stalno izpostavljeni različnim situacijam, nekatere v nas zbujajo pozitivne občutke, druge iz nas privabijo našo slabšo plat. Pomembno je, da svojih čustev ne potlačite in jih ne zanemarjate, kajti na ta način nase sprejmete breme, ki vas nato stalno ovira pri dosegu ciljev, ki bi v vas sprožili občutke sreče.

2. Kopičenje materialnih dobrin

Nekateri ljudje še vedno slepo verjamejo, da materialne dobrine in denar prinesejo srečo. Prav nasprotno, v procesu kopičenja materialnih dobrin lahko hitro postanete razočarani, saj lahko ugotovite, da ste stvari pridobili na račun izgube stikov s prijatelji, družino in tudi na račun hobijev in kakovostnega preživljanja prostega časa.

3. Čakanje na 'lepšo' prihodnost

Ena najslabših navad, ki jih lahko prevzamete in ki vas ovirajo na poti do sreče, je ko si stalno govorite, da boste srečni, ko dosežete napredovanje, dobite boljšo službo, se preselite v drugo državo ... Pravzaprav je vseeno, kako bi stavek zaključili, namreč bolje je, da se osredotočite na sedanjost, na sedanje občutke in kaj lahko naredite, da boste srečni v tem trenutku.

4. Pesimizem

Nič ne ovira vaše sreče bolj kot negativen odnos do življenja oziroma stalni pesimizem. Poleg tega da pesimizem v največji meri skrbi za slabo voljo, pa tudi onemogoča, da bi lahko lažje sprejemali pozitivne dražljaje iz okolice.

5. Zavist in primerjanje z drugimi

Ljubosumje in zavist, dve občutji, ki nista kompatibilni s srečo. Spremljanje drugih ljudi in njihovih uspehov, ter vaše primerjanje z njimi skrbi le za slabo voljo. Bodite pozorni na svoje občutke in jih ozavestite ter na ta način preprečite, da bi se vam sreča izmuznila skozi prste.

6. Brez želje po izboljšanju

Kadar življenje ne poteka po zastavljenih načrtih, se velikokrat zgodi, da ljudje obstanejo v trenutku in se pričenejo smiliti sami sebi. Pomembno je, da si zastavite nove cilje, usvojite nova znanja in pričnete delati na sebi, kar v končni fazi pripomore k pozitivnim občutkom in dosegu sreče in ugodja.

Vir: huffingtonpost.com