Skrivnost dolgega življenja in vitalnosti: 9 nasvetov stoletnikov

Skrivnost dolgega življenja in vitalnosti: 9 nasvetov stoletnikov (foto: Huyen Nguyen | Unsplash) Huyen Nguyen | Unsplash
3. 6. 2019

V nekaterih regijah sveta prebivalci živijo izjemno dolgo in tudi v visoki starosti ostajajo zdravi in vitalni. Kaj je skrivnost dolgega življenja in vitalnosti? Najstarejšim ljudem na svetu so skupne naslednje značilnosti ...

1. Naravno gibanje

Ljudje z najdaljšo življenjsko dobo na svetu ne hodijo v fitnes in ne tečejo maratonov. Namesto tega živijo v okoljih, ki jih nenehno spodbujajo h gibanju, ne da bi o tem razmišljali. Obdelujejo vrtove, in to ročno.

2. Namen

Okinavci ga imenujejo 'ikigai', prebivalci kostariškega polotoka Nicoyani pa 'plan de vida'. V obeh primerih velja načelo: Zakaj se zjutraj zbudim.

Če prepoznate smisel svojega življenja, vam to priskrbi sedem let dodatne življenjske dobe.

Preberite: Ikigai – tisto, kar vodi v srečnejše in dolgo življenje (in kako ga odkrijete)

3. Zmanjševanje obveznosti

Tudi stoletniki poznajo stres. Ta povzroča kronično vnetje, povezano z vsako večjo starostno povezano boleznijo.

Vendar pa najstarejši ljudje poznajo prijeme za odpravljanje stresa.

Prebivalci Okinave si vsak dan vzamejo nekaj trenutkov, da se spomnijo svojih prednikov, adventisti molijo, Ikarijanci počivajo, Sardinci pa popoldne popijejo kozarec rdečega vina.

4. Pravilo 80 %

'Hara hachi bu' – okinavska, 2500 let stara konfucijanska mantra je pred obroki zapovedovala, da prenehajo jesti, ko so njihovi želodci polni do 80 %.

20-odstotna razlika med tem, da nismo lačni, in med tem, da se počutimo preveč site, bi lahko bila razlika med izgubo teže ali njenim pridobivanjem.

Ljudje v območjih z največ stoletniki pojedo svoj najmanjši obrok pozno popoldne ali zgodaj zvečer in potem ne jedo več do konca dneva.

5. Rastlinska prehrana

Fižol, soja in leča so temelj prehrane večine stoletnikov. Meso – večinoma svinjsko – zaužijejo v povprečju le petkrat na mesec. Tudi porcije so manjše – na krožniku je to videti kot kupček kart.

6. Vino

Ljudje v vseh teh predelih stoletnikov (razen adventistov) zmerno in redno pijejo alkohol. Zmerni pivci živijo dlje od ne-pivcev.

Trik se skriva v 1 do 2 kozarcih na dan (po možnosti sardinsko vino cannonau), v družbi s prijatelji in/ali s hrano.

In ne, ne morete biti brez kančka alkohola ves teden in v soboto popiti 14 kozarcev.

7. Pripadnost

Vsi, razen 5 od 263 stoletnikov, ki jih je anketiral Buettner, pripadajo neki skupnosti, ki temelji na veri. Ni pomembno, kateri.

Raziskave kažejo, da štirje mesečni obiski, ki temeljijo na veri, pričakovano življenjsko dobo podaljšajo za 4 do 14 let.

8. Družina je prva

To pomeni, da stari starši ali pa celo prababice in pradedki ostajajo v bližini mlajše generacije. Vse življenje so zavezani enemu partnerju (to lahko doda še tri leta k pričakovani življenjski dobi), v svoje otroke pa investirajo svoj čas in ljubezen.

9. Pravo pleme

Najstarejši ljudje na svetu so izbrali družbene kroge ali so se rodili v njih, ki podpirajo zdravo vedenje.

Okinavci so ustvarili 'moais' – skupine petih prijateljev, ki se zavežejo drug drugemu za vse življenje.

Raziskave framinghamske študije kažejo, da so kajenje, debelost, sreča in celo osamljenost nalezljivi. Torej socialne mreže dolgoživih ljudi ugodno vplivajo tudi na njihovo zdravstveno vedenje.

Preberite še: