Slovenski in hrvaški prijatelji morja skupaj nad plastiko

Slovenski in hrvaški prijatelji morja skupaj nad plastiko (foto: zasebni arhiv) zasebni arhiv
21. 11. 2019 Promocijsko sporočilo

Zavezništvo Za morje brez plastike ambiciozno od izobraževanj do ukrepov – Akcijski načrt pričenjajo v Nacionalnem parku Kornati. 

V ponedeljek, 18. novembra 2019, se je z dogodkom Lepote in zver morja v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani zaokrožilo leto prizadevanj Za morje brez plastike. Društvo No More Plastics s sedežem na Hrvaškem in podružnico v Sloveniji povezuje vidne trajnostne organizacije, okoljske aktiviste in turistično gospodarstvo obeh držav.

Podatki kažejo, da vsako leto v oceanih konča vsaj 8 milijonov ton plastike, od tega po besedah ravnatelja Nacionalnega parka Kornati Šimeta Ježine kar 30 ton samo na Kornatih. Zverinska razsežnost plastike se pokaže v prebavilih živali, ki umirajo, saj so razpadlo mikroplastiko prisiljene zaužiti. Pri tem niso edine, saj plastični delci z vodotoki potujejo tudi v prehrano ljudi.

Na pomoč priskočili prijatelji morja

Ira Jakša, ustanoviteljica agencije Buy the Sea, in Jana Apih, direktorica zavoda Tovarna trajnostnega turizma Goodplace, sta začeli organizirati čistilne kajakaške odprave na Kornatih, kjer skupaj s turizmom narašča problem plastike v morju in na obali. V zadnjem letu se jima je pridružilo veliko prijateljev morja.

Med gostujočimi govorci so o tem, kako ukrepati in zaživeti Za morje brez plastike spregovorili ravnatelj Nacionalnega parka Kornati Šime Ježina, Slovenka leta 2018 in predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik, Chiara Fumagalli morska biologinja, ki je večino svoje kariere preživela pod morsko gladino na Maldivih, kjer je iz plastičnih pošasti reševala morske živali in mnogi drugi, ki se na svoj način borijo proti plastiki. 

Dogodek LEPOTE IN ZVER MORJA  je javnost glasno opozoril na problem plastike in neodgovornega ravnanja s plastičnimi odpadki. »Želimo si, da bi bil naš Jadran spet videti kot na razglednicah iz 80. let, ko sta bila čisto morje in plaža vse, kar je ujelo oko. Med zadnjimi pretresljivimi podobami, ki so obkrožile svet, je fotografija, posneta v Dubrovniku pred štirimi dnevi, ko so orjaški valovi z nevihtami prinesli poplavo plastike, do koder je segel pogled. Zadnji čas je, da ukrepamo«, je bila med predstavitvijo društva No more Plastics More Sea nazorna ustanoviteljica Ira Jakša.

O zaskrbljujočem problemu in možnih rešitvah ter prihodnosti brez plastike so slovenski in hrvaški prijatelji morja razpravljali na panelih Morje načrtov in Zver Kornatov.

Dogodek LEPOTE IN ZVER MORJA je dokazal, da je možno sanjati o prihodnosti brez odpadne plastike, ki ogroža življenje v najlepših kotičkih planeta. Prijatelji morja se lahko včlanite v društvo No More Plastics More Sea in pomagate v boju proti zveri plastike.

 Več informacij: Ira Jakša, ira@nomoreplastics.eu

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri