Ideja za izlet: Slovenski planinski muzej

Ideja za izlet: Slovenski planinski muzej (foto: Slovenski planinski muzej) Slovenski planinski muzej
13. 5. 2019

Obiščite Slovenski planinski muzej v Mojstrani, kjer boste doživeli posebno gorsko doživetje. 

Pred časom smo obiskali Slovenski planinski muzej v Mojstrani, kjer lahko dobro začutimo in spoznamo, kakšno pomembnost nosi planinstvo v naši deželi.

Obisk muzeja je odlična ideja za izlet, ko je slabo vreme ali pa se fizično ne počutimo najbolje, pa bi vseeno želeli biti blizu goram. Prav tako lahko z obiskom muzeja začinimo naš izlet v bližnji naravi, saj leži tik ob Triglavskem narodnem parku. 

Gore so naš simbol

Gore so pomemben simbol Slovenije, so naš dragocen vir pitne vode, svežega zraka in neokrnjene narave. Svet gora že od nekdaj vzbuja spoštovanje in občudovanje, izziva pogumne in navdihuje ustvarjalne.

V višavah smo se Slovenci postavljali po robu tujcem, izražali svoje domoljubje, branili slovenstvo, na vrhovih smo razvijali slovensko zastavo. Na Triglavu je Jakob Aljaž postavil svoj stolp, ki je tudi simbolna podoba Slovenskega planinskega muzeja. Skoraj pod Triglavom pa je nastal Slovenski planinski muzej. 

Ohranjena je neprecenljiva narodna dediščina, ki so jo sprva ustvarjali pastirji, lovci, iskalci rud in zdravilnih zelišč, v novejši zgodovini pa raziskovalci, alpinisti, gorniki in planinci, z njimi pa vodniki, oskrbniki in nadelovalci poti.

Slovenci smo ohranili nepretrgano navezo od nekdanjega bosega pastirja do današnjega, v svetovnem merilu vrhunskega alpinista. 

NAJ OSTANEJO GORE VEDNO SVETIŠČE TISTIH, KI IŠČEJO SONCA!
Muzej je namenjen:
  • vsem Slovencem – da se zavemo svojih korenin;
  • mladim – da jim pokažemo še eno pot;
  • otrokom – da jih vzgajamo z ljubeznijo do gora;
  • planincem – da nadgradijo svoja doživetja;
  • turistom – da jih zamika svet naših gora;
  • ljudem z omejenimi sposobnostmi – da doživijo tisto, za kar jih je življenje prikrajšalo.

Sprva smo si ogledali čudovit uvodni film Svetlobe gora, ki prikazuje lepote slovenske pokrajine in zbuja zavedanje o raznolikosti in bogastvu naravne, kulturne in zgodovinske dediščine našega sveta.

Nato pa smo se podali na muzejsko planinsko pot ...

Muzejska planinska pot

Skozi enajst vsebinskih sklopov stalne muzejske razstave VZPON NA GORO prehodite mejnike slovenske gorniške, alpinistične in gorskoreševalne zgodovine ter spoznate vzgibe, ki ljudi že od nekdaj vlečejo v gore.

Zgodovina slovenskega planinstva, prežeta z domoljubjem, vas vodi od začetkov organiziranega planinstva do prvih alpinističnih vzponov ter aktualnih vrhunskih dosežkov naših plezalcev v domačih in tujih gorstvih.

Na poti boste srečali prve gorske vodnike, nosače in nadelovalce poti ter gorske reševalce.

Spoznali boste tudi gorske rastline in živali ter napotke za varno hojo v gore, ki vedno pridejo prav. 

Muzejsko planinsko pot označujejo Knafelčeve markacije. Če zberete vse žige na poti do vrha skozi različna doživetja, interaktivne naloge, preizkuse … boste na cilju dobili nagrado. 

Na koncu si lahko ogledate še občasno muzejsko razstavo Korajža je ženskega spola, ki prvič v zgodovini razstav o slovenskem alpinizmu govori le o ženskah. Pogumne zgodbe naših alpinistk vas bodo zagotovo navdihnile. 

"Iščem nevarnosti, ne zaradi smrti, temveč zaradi življenja, ki je tam, v strmih stenah in previsi, najbogatejše in najlepše. To je moje življenje in veliko doživetje."  Alpinistka Marija Frantar

Pogledi z vrhov

Ste že bili na Rombonu? Kaj pa na Ojstrici? Veste, kakšen pogled se ponuja s Tromeje na Goričkem? V muzeju je trideset slovenskih vrhov dostopnih vsakomur - s pomočjo očal za navidezno resničnost lahko uživate v razgledih 360-stopinjske prostorske fotografije.

Doživite nevihto v gorah

Nevihte v gorah so ena največjih nevarnosti, ki pretijo obiskovalcem gora. Vreme v hribih je nepredvidljivo in nikoli ne morete biti dovolj pripravljeni na vremenske spremembe. Doživite gorsko nevihto v varnem zavetju bivaka, ki se nahaja v muzeju. 

Pobeg v bivak

Zunaj muzeja pa se nahaja še legendarni bivak II, ki je služil svoje poslanstvo “na Jezerih” nad dolino Vrat oziroma pod Rokavi. Konec leta 2015 pa je bil preseljen v dolino, kjer zasluženi pokoj uživa umeščen na skalnjak na zelenici pred muzejem.

Pod skalnjak pa so umestili prostor, v katerem se skriva igrificirana pot doživetij. Ne gre za klasičen “escape room”, kjer nad igro bdijo moderatorji in ponastavljajo sobo, temveč za inovativen način prehajanja skozi igro, ki ga je Enigmarium® razvil posebej za ta projekt.

V trgovini ob vhodu pa lahko najdete čudovite planinske knjige in spominke. 

Izlet + obisk muzeja

Ker se muzej nahaja sredi Mojstrane, lahko obisk združite s prijetnim izletom. Bodisi se odpravite na kakšen pohod v okolici Kranjske Gore. Se sprehodite ob Bistrici, obiščete dolino Vrata, slap Peričnik ali dolino Krma.

Lahko se povzpnete na Dovško Babo ali pa obiščete ferato, ki se nahaja v neposredni bližini muzeja. V muzeju si lahko izposodite osnovni gorniški komplet – čelada, plezalni pas in samovarovalni sistem.

Ali pa se odpravite na kolesarski izlet (npr. Iz Mojstrane do Belopeških jezer). Tudi če ste pustili svoje kolo doma, nič hudega, v muzeju je na razpolago pet navadnih in dva električna kolesa.

Več na planinskimuzej.si

Poglejte si še: