Otroci morajo biti kdaj tudi razočarani, ne odstranite jim vseh ovir. Kasneje vam bodo hvaležni

Otroci morajo biti kdaj tudi razočarani, ne odstranite jim vseh ovir. Kasneje vam bodo hvaležni (foto: profimedia) profimedia
30. 8. 2023

Psiholog in profesor na ameriški univerzi Georgetown, dr. Kurt W. Ela v svojem članku - Pustite, da so vaši otroci razočarani; Kasneje se vam bodo zahvalili za to - razmišlja, zakaj dovoliti, da otroci v svojih mladih življenjih doživijo tudi razočaranja in frustracije, in da ni treba, da jim gre vse kot po maslu, včasih se morajo spotaknit tudi ob oviro.   

Ta proces je znan pod imenom optimalna frustracija, ki ga je leta 1971 skoval Heinz Kohut, ameriški psihoanalitik avstrijskega rodu. Vse skupaj je razmeroma preprosto, čeprav je praksa veliko bolj niansirana. Med odraščanjem naših otrok nas bo mikalo, da bi jim čim bolj olajšali življenje.

Iz ljubezni

Na splošno seveda večino stvari naredimo iz čiste ljubezni, a lahko ima prste vmes tudi staršev lasten občutek tekmovalnosti ali nerešeni konflikti iz otroštva. Ne glede na razlog, se te strategije ponavadi izjalovijo in na koncu pustijo naše otroke neopremljene za spopadanje z neizogibnimi stiskami na poti, ki se ji reče življenje.

profimedia

Dva ekstrema starševstva

Na eni strani je zanemarjanje, kjer otroci niso deležni pozornosti, ljubezni in podpore, ki jo potrebujejo, da bi kar najbolje razvili svoje prirojene sposobnosti. Za te je življenje ena frustracija za drugo in je tragično daleč od optimalnega.

Preberite še: 7 najpogostejših obžalovanj, ki jih ima večina ljudi v starosti

Tudi druga plat starševstva je lahko zahrbtna za otrokov razvoj, čeprav je večinoma neopažena. Ta oblika starševstva, pogovorno imenovana snežno ali tudi helikoptersko starševstvo, je takrat, ko starši odstranijo vse ovire v otroku, da bi bilo vse gladko in jasno. Seveda vsi vemo, da ne gre na dolgi rok.

Ovire so del življenja 

Ovire se bodo pojavile in ne bomo mogli biti vedno zraven, da jih odstranimo. Otroke moramo naučiti, da samo premagujejo ovire, vsaj tiste lažje. Optimalna frustracija otrokom omogoča, da to ugotovijo »sami«, pri čemer starši vskočijo le, ko ali postanejo čustveno ali kognitivno preobremenjeni. Tudi takrat mu starš nudi ravno toliko podpore, da ima otrok občutek, da je zmogel sam.

profimedia

Spodbujanje optimalne frustracije

Obstajajo relativno preprosti načini za spodbujanje optimalne frustracije. Mlajšim otrokom je konkreten primer dati igračo, primerno starosti, in jih pustiti, da se sami znajdejo. Če bi starejšim otrokom dali razumna opravila, ki se postopoma povečujejo (brez reševanja), bi jim to lahko pomagalo pri rasti.Za najstnike bo opolnomočenje, če jim omogočite, da sami obravnavajo šolske obvznosti, v nasprotju s tem, da se s temi težavami ukvarjata mama in oče.

Najstniki naj sami urejajo stvari

Videl sem, da nekateri najstniki sami urejajo svoje termine za terapijo, piše Kurt W. Ela. Drugi se za načrtovanje in odpoved sestankov zanašajo na svoje starše še, ko so na fakulteti.  Na splošno je prva skupina bolj opremljena za soočanje s svetom odraslih, čeprav je treba upoštevati individualne razlike pri mladih odraslih.

Ne preprečimo otrokom, da sami kaj izmislijo

Ni treba posebej poudarjati, da je opravljanje nalog za otroka katere koli starosti na splošno kontraproduktivno za rast. Če se jim naloga ali razvojni mejnik zdi prevelika, jim starši lahko nudijo veliko čustvene podpore, ne da bi namesto njih rešili težavo. Ela svoj članek konča s citatom priznanega otroškega psihologa Jeana Piageta, ki lepo povzame problem dobronamernega vpletanja odraslih v otrokovo življenje: »Vsakič, ko otroka nekaj učimo, mu preprečimo, da bi si to sam izmislil.”

Preberite še: Takšne posledice nosijo otroci, če imajo starši enega otroka raje