Tako naj bi izgledal vikend, da boste v nov teden zakorakali sveži

Tako naj bi izgledal vikend, da boste v nov teden zakorakali sveži (foto: profimedia) profimedia
18. 5. 2019

Kdaj bi morali vstati, kaj jesti in kaj početi med vikendom, če se želite v nov teden podati z veliko energije?

Ko se v ponedeljek prikažete na delovnem mestu ali skočite po opravkih, bi lahko natanko ocenili, kakšen vikend je za vami: sproščujoč ali stresen za telo. Če se vlečete kot megla, ste se v posteljo morda ponovno odpravili prepozno. Ko je vaš korak lahkoten in ste nasmejani že zgodaj zjutraj, pa ste poskrbeli zase. Dajemo vam primer, kako lahko izgleda vikend, da boste v nov teden zakorakali sveži.

SOBOTA

Spanje
 • Prebudite se okrog devete ure (ali prej). Privoščite si več spanca, kot običajno, vendar ne podaljšajte za več kot 2 uri, saj boste drugače začeli podirati ustaljen spalni ritem.

 • V posteljo pa se odpravite med enajsto in dvanajsto uro zvečer. Ne podaljšujte nočnega počitka, saj boste prespali nedeljo in si v ponedeljek želeli še enega prostega dneva.
Prehrana
 • Vsakemu obroku dodajte zelenjavo, za kosilo pa si jo privoščite še posebej veliko. Naj zapolni polovico krožnika. Napolnite telo z vitamini in si zagotovite energijo za dan.

 • Kamorkoli se odpravite, s seboj vzemite steklenico vode. Če boste doma, imejte pri roki vedno kozarec, ki vas bo opominjal, da naredite kakšen dodaten požirek.

 • Izogibajte se alkoholu, saj uničuje spalni ritem. Če ga pijete, se držite enega kozarca, ki ne bo naredil toliko škode.
Kaj početi čez dan? (in česa ne?)
 • Počistite spalnico. Razmetana soba vas lahko spravi v stres, česar med tednom zagotovo ne potrebujete. Poleg tega bo nov teden lepo začeti v dišeči posteljnini. Dobro prezračite prostor (tudi pred spanjem), pobrišite prah, otresite vzglavnik …

 • Telovadite. Izberite si katerokoli obliko vadbe: vodeno vadbo, fitnes ali sprehod v naravi, pohodništvo, kolesarjenje … Morda čez dan zaradi navala energije sploh ne boste potrebovali skodelice kave, poleg tega ne boste dovolili, da bi se zasedeli doma in prost dan preživeli na kavču.

 • Izpustite preverjanje elektronske pošte. Med vikendom se držite stran od opravkov in službenih zadev, da si boste lahko spočili misli (če služba od vas ne zahteva drugačnega urnika). Z delom bi si nakopali napetost in v ponedeljek se boste počutili, kot da vikenda sploh ni bilo.

NEDELJA

Spanje
 • Prebudite se med osmo in deveto ter tako povejte telesu, da se ne oddaljujete od naravnega ritma, ki ga imate čez teden.

 • V posteljo se spravite ob enajstih zvečer. Najmanj 30 minut prej izključite vse elektronske naprave in jih pustite v drugem prostoru. Poiščite si sproščujočo aktivnost, na primer branje in ne pozabite pred spanjem prezračiti prostora.
Prehrana
 • Danes omejite kofein in količine dodanega sladkorja. Če ste si včeraj privoščili sladico, se ji danes raje izognite. Kofein pa nadomestite s čajem in ga nikakor ne pijte v popoldanskem času.

 • Izberite hrano, ki se bori proti utrujenosti, na primer sadje. oreščke, semena, sladek krompir, humus.
Kaj početi čez dan? (In česa ne?)
 • Načrtujte obroke za prihodnji teden. Natanko zapišite, kaj boste vsak dan jedli za malico in kosilo ter se tako izognite izpuščanju obrokov ali odhodu v restavracije z nezdravo hrano. Če je le mogoče, pripravite nekaj jedi v naprej, da jim boste kasneje le dodali kakšno sestavino in bo obrok hitreje pripravljen.

 • Naredite nekaj razteznih vaj ali se odpravite na sprehod. Če ste včeraj imeli zelo intenziven trening, naj bo danes na sporedu lažja vadba. Če si privoščite večerni sprehod, boste spali veliko bolje, misli pa vam ne bodo begale sem ter tja, saj se med gibanjem um umiri.

 • Ne privoščite si popoldanskega počitka. Saj nočete pokvariti spanca tik pred delovnim tednom, kajne? Če že morate, se ulezite za 20 minut pred tretjo popoldne. Če je le mogoče, pa se počitku v celoti izognite.