Tako popestrite rekreacijo v naravi in uživanje na svežem zraku

Tako popestrite rekreacijo v naravi in uživanje na svežem zraku (foto: Profimedia) Profimedia
14. 10. 2017

Barvita jesen ima svoje čare, ki nas kar vabijo iz zaprtih prostorov. Zato pravimo, da le izkoristite lepe dneve in pojdite v naravo. Rekreacijo v naravi in uživanje na svežem zraku pa lahko tudi popestrite z ...

... nabiranjem jesenskih plodov, iz katerih lahko doma pripravite slastne in zdrave jedi ali naredite ozimnico.

Kostanj – kralj jeseni

Jesen je čas, ki se ga ljubitelji kostanja najbolj veselijo. Nabiranje kostanja po gozdovih je prijetno opravilo, ki se ga radi lotijo vsi, otroci in odrasli.

Brskanje pod kostanjevimi drevesi za debelimi plodovi je sproščujoče in je lahko prijetna oblika druženja. To še posebej pride do izraza, kadar pripravimo kostanjev piknik. Popoldne naberite kostanj, zvečer pa zakurite ogenj in kostanj specite. Ob hladnih jesenskih večerih se lahko z družino in prijatelji družite tudi med lupljenjem kuhanega kostanja. Tega lahko takoj zaužijete ali pa ga predelate v pire in uporabite za slaščice.

Več: Kostanj - bodičast vir energije (z recepti)

Naberite šipkove plodove

Nabiranje in čiščenje šipka je sicer težje in zamudnejše opravilo, kot smo vajeni pri večini jesenskih plodov. Svetujemo vam, da si med nabiranjem nadenete zaščitne rokavice, saj so grmi šipka polni trnov.

A zdravilne učinkovine šipkovih plodov so dovolj tehten razlog, da bi se tega prav vsak lahko lotil vsaj enkrat.

Iz njih lahko pripravite okusno marmelado, ki je posebnega, nekoliko kiselkastega okusa. Nabrane plodove lahko tudi posušite in nato zmeljete ter iz pripravljene snovi v zimskih mesecih pripravite okusen čaj. Bodite pa pozorni, da iz svežih plodov še pred sušenjem odstranite peške, ki bi lahko po zaužitju dražile želodčno sluznico.

Preberite: 9 zdravilnih receptov iz šipka

S košaro po gobe - toda previdno!

Slastni sadeži, ki nam jih ponuja gozd, nam ponudijo ne le okusno kosilo, ampak tudi zdrav sprehod in veliko svežega zraka. Zato pot pod noge, vendar se po gobe nikoli ne odpravite nepripravljeni, predvsem če ste gobarji začetniki.

Priporočamo vam, da se na obisk gozda in gobarjenje dobro pripravite, si priskrbite celo knjižico, ki jo odnesete s seboj, ali pa si za sogobarja izberite izkušenega nabiralca. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da poberete napačno gobo, ki je vaš želodec ne bo vesel, lahko pa se celo zastrupite.

Na svetu obstaja približno 140.000 različnih vrst gob, pri nas pa poznamo okoli 15.000 različnih vrst, od katerih jih je užitnih okoli 2.000. nabiramo in uživamo le okoli 200 različnih vrst gob.

Preberite še: Kaj se zgodi, če hodite pol ure na dan

Priporočamo tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri