Naredite TEST: Ali vam okolje preprečuje, da bi dosegli cilj? (+ nasveti, kako poskrbeti, da boste imeli v življenju prednost)

Naredite TEST: Ali vam okolje preprečuje, da bi dosegli cilj? (+ nasveti, kako poskrbeti, da boste imeli v življenju prednost) (foto: Profimedia) Profimedia
13. 6. 2021

Zlahka podležemo prepričanju, da za vsak cilj obstaja preprosta rešitev ...

Za izgubo telesne teže se moramo več gibati in manj jesti, če bi se radi okrepili, moramo izvajati več ponovitev vaj, hitreje bomo tekli, če bomo izvajali intervalno vadbo ...

Čeprav se v teh pristopih skriva tudi nekaj resnice, pa gre zgolj za košček sestavljanke.

Kateri je drugi košček, ki vam manjka?

Okolje!

Ni pomembno, za kakšen cilj gre – izguba telesne teže, boljša gibljivost, pridobivanje na moči, hitrejši tek ... – vedno moramo najprej razmisliti o širši sliki svojega okolja.

To vključuje vse življenjske vidike, ki vplivajo na vašo sposobnost, da boste dosegli in vzdrževali cilje, hkrati pa boste živeli življenje, ki si ga želite in zaslužite.

To okolje sestavljajo štiri glavna področja:

 • gibanje,
 • prehrana,
 • počitek in
 • zaupanje vase.
Posvetite se vsakemu od jih, pa boste hitro ugotovili, ali resnično živite svoje življenje.

Ali pa funkcionirate samo zato, da preživite. Kako je videti zadnje?

Prehranjevanje na poti, premalo spanja, črpanje energije iz kave in energijskih pijač, premalo časa za sproščanje, negativna samopodoba in dejstvo, da sebe nikoli ne postavimo na prvo mesto. Vam je znano?

Ali mislite, da je mogoče uspeti v takšnem okolju? Morda, a si moramo zastaviti naslednje vprašanje: za kakšno ceno? In kar je še pomembneje – bi radi korenito spremenili svoje okolje ali bi radi uvedli zgolj začasne spremembe, ki bodo privedle do začasnih rezultatov?

Poskrbite za okolje, zaradi katerega boste imeli v življenju prednost

Poskrbite za osnovne telesne potrebe po zdravem gibanju, kakovnostni prehrani, krepčilnem spancu in pozitivnem razmišljanju. Tako ustvarjate okolje, zaradi katerega boste imeli v življenju prednost.

Preprosto povedano – izguba telesne teže in telesna pripravljenost sta neločljivo povezani z vašim okoljem, ne toliko z dieto in gibanjem.

Rešite TEST in sledite nasvetom, kako izboljšati vsak vidik svojega okolja

V nadaljevanju so našteta vsa štiri glavna področja, ki sestavljajo vaše okolje in vsako vključuje po tri vprašanja.

Vprašajte se in si nato vzemite dovolj časa za razmislek. Nobenega hitenja. Razmislite o vsakem področju posebej.

Nato stanje ocenite od 1 do 5 (1 je zelo slabo, 5 je zelo dobro).

Gibanje (1-5)

1. Ste aktivni (ne pozabite: telovadite lahko vsak dan, pa vseeno lahko precej časa preživite v sedečem položaju)?

2. Je vaše gibanje (kadar telovadite, ste v službi itd ...) zdravo in udobno? Morda ste pri vadbi uspešni, a se vseeno spopadate z bolečinami.

3. Je vaš pristop raznolik? Uporabljate penasti valj, preizkušate nove vaje, se učinkovito ogrejete in ohladite?

Prehrana (1-5)

1. Jeste svežo in organsko prehrano? Hrana v restavracijah je pogosto povezana s pridobivanjem telesne teže, predelana in zapakirana prehrana pa je manj zdrava kot organska.

2. Se uravnoteženo prehranjujete? Diete, ki omejujejo določena hranila oziroma vsebujejo preveč beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, lahko vas in vaše telo podvržejo še večjemu stresu.

3. Med jedjo hitite ali si vzamete čas in uživate v hrani? Če boste hitro jedli, boste zaužili več kalorij, hkrati pa boste manj časa siti.

Počitek (1-5)

1. Je vaš spanec kakovosten? Pomembno je tudi, ali lahko zaspite, se vmes ne prebujate in se zlahka zbudite.

2. Spite od sedem do devet ur na noč? Kroničen spanec, ki je krajši od sedmih ur, lahko vaše telo spravi v zgolj osnovno funkcioniranje.

3. Si vzamete čas za odklop? Čas za sproščanje in premislek bo telesu pomagal okrevati od stresa, s katerim se v življenju soočate.

Zaupanje vase (1-5)

1. Imate o sebi slabo ali dobro mnenje? Če se omejujete, boste morda privzeli razmišljanje, da je doseganje pozitivnih sprememb pretežavno, če boste razmišljali pozitivno, pa boste sprejemali odločitve, ki se skladajo s tem, kar je za vas pomembno.

2. Je vaša miselnost »zakoreninjena« ali »napredna«? Zakoreninjena miselnost pogosto vodi do funkcioniranja po liniji najmanjega odpora, napredna miselnost pa sprejema nove izzive. V prvem primeru razmišljate »vedno sem jedel, kar se mi je zahotelo, vadbo sem vedno izvajal na določen način, zato bo to gotovo učinkovalo«, v drugem primeru pa »ta pristop je popolnoma drugačen, a ga bom preizkusil, ker si želim naučiti nečesa novega, kar mi bo koristilo«.

3. So vaša dejanja skladna z vašimi vrednotami? Razmislite o tem, če se vaše obnašanje sklada z vašimi vrednotami, kot so zdravje, udobje in videz.

Kakšen je rezultat?

Seštejte vsa števila, nato pa rezultat delite z 20 (kar je najvišji možni seštevek vseh točk). 

Številka, ki jo boste dobili, je procent, ki odraža, kako dobro je vaše okolje.

Če je vaš rezultat denimo 10, to pomeni, da funkcionirate s 50 odstotki svojih zmožnosti (10 ÷ 20 = 50 %).

Nizek odstotek pomeni, da imate veliko možnosti, da situacijo izboljšate, zato si pri vsakem vidiku, pri katerem je ocena nižja od 4 ali 5, zapišite par idej, kako lahko to področje izboljšate.

Nekaj nasvetov, kako lahko izboljšate vsak vidik svojega okolja

Gibanje
 • Telo pripravite na življenje tako, da telovadite po svojih zmožnostih (ne preveč intenzivno, hkrati pa ne premalo). Če boste telovadili »ravno prav««, boste s tem krepili telo, hkrati pa ga ne boste obremenili do te mere, da ne bi zdržalo napora.
 • Vsak teden si organizirajte aktivnost zunaj fitnesa, telesu privoščite vaje s penastim valjem in za zdrave sklepe, da boste izboljšali svoje gibanje, zdravje in udobje.
Prehrana
 • Že vnaprej pripravljajte hrano po preprostih receptih, da se boste lahko prilagodili hitremu življenjskemu stilu. To je zdrava »hitra prehrana«.
 • Uživajte lokalno hrano in podpirajte lokalne kmetije.
 • Uživajte pravo prehrano, da bo lahko telo proizvajalo pravo energijo. Če se boste prehranjevali organsko, bo telo prehrano zlahka razgradilo in vas napolnilo s potrebno energijo, s pomočjo katere se boste spopadli z življenjem.
Počitek
 • Vsak dan si privoščite uro počitka.
 • Če si boste pred spanjem privoščili masažo (stopal, s penastim valjem ...), se boste s tem lažje uspavali.
 • Določite uro, ob kateri boste ugasnili luči, in se tega držite.
Zaupanje
 • Osredotočite se na to, da boste v tridesetih dneh v svojem okolju uvedli ENO pozitivno spremembo. SAMO ENO SPREMEMBO.
 • Da bi to dosegli, morate privzeti ustrezne navade. Če se boste obnašali v skladu s svojimi vrednotami, boste s tem krepili samozavest, zato na list zapišite stvari, ki so vam pomembne, nato pa si vsak dan (oziroma vsak teden) vzemite minuto časa, preberite zapisano in se opomnite, zakaj počnete, kar počnete.
 • Če boste druge vzpodbujali, naj dosežejo vse, kar zmorejo, boste s tem vzpodbudili tudi sebe.
Preberite še:

Ali pa si poglejte: