To so največje napake pri pranju zimskih plaščev in bund, ki vas bodo drago stale (in ja, naredili ste jih!)

To so največje napake pri pranju zimskih plaščev in bund, ki vas bodo drago stale (in ja, naredili ste jih!) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 12. 2022

Ojoj, pozabili ste, da se je lani na vaši bundi znašel madež ... Ali pa ima vonj po postanem. Je uničena ali jo še lahko rešite? 

Morajo vse zimske stvari v čistilnico, ali zanje lahko poskrbite kar doma? Kdaj ste pravzaprav nazadnje umili vaš plašč ali bundo? Na vse to bomo odgovorili v nadaljevanju. 

Smo že pri prvi napaki: ko kupite plašč ali bundo, ne pogledate etikete, na kateri so navodila za pranje. Ko morate oblačilo oprati, je etiketa že zbledela in vam se ne sanja, kako boste odstranili madeže in neprijeten vonj. Zato vedno ob nakupu nove stvari, fotografirajte etiketo ali si zapišite navodila za pranje. Tako bo čiščenje veliko lažje. 

Druga napaka: v stroj na najnižjo temperaturo in program za občutljiva oblačila vseeno daste svoj zimski plašč, čeprav proizvajalec tega ne priporoča. Vsekakor bi se morali držati navodil, saj z razlogom ni dovoljeno pranje v pralnem stroju. 

Tretja napaka: na madež nanesete agresivni odstranjevalec čistil. Ta bo naredil še več škode in morda bo za vedno ostal madež oziroma bo barva na tistem mestu zbledela. 

Tu so nasveti, kako oprati zimska oblačila, da jih ne poškodujete. V nasprotnem primeru vas lahko napačno čiščenje stane nakupa nove bunde, kar pa veste, da ni ravno poceni. Pri vseh vrstah zimskih oblačil sicer velja, da najprej preverite etiketo. 

Parka in puhovka

Najprej preverite etiketo, a za parke in puhovke je običajno dovoljeno pranje v pralnem stroju. Izberite najnižjo temperaturo pranja in ne napolnite stroja - operite eno stvar naenkrat. Uporabite sredstvo za občutljivo perilo, namesto mehčalca pa le odstranjevalec vonja, ki se uporablja za občutljiva oblačila. 

Pri puhovki v stroj dajte žogice za pranje ali teniške žogice, ki preprečijo, da bi se perje nabralo na enem mestu. 

Jakna ali plašč iz umetnega krzna

Običajno so plašči iz umetnega krzna pralni v stroji, zato jih lahko očistite doma. Plašč ali jakno obrnite navzven in jo dajte v stroj. Izberite najnižjo temperaturo in program za volno. Uporabite blag detergent za občutljiva oblačila. 

Plašč naj se posuši na zraku, krzno pa skrtačite s krtačo iz naravnih ščetin. 

Usnjena jakna ali plašč

Za usnjena oblačila je priporočljivo, da se vsaj 1-krat letno očistijo v čistilnici. Nekatere manjše madeže lahko očistite sami. Nanje nanesite eno od raztopin:

  • medicinski alkohol in voda
  • alkoholni kis in voda
  • limonin sok in voda

Nato premažite jakno z izdelkom, ki ohranja usnje mehko in podaljša življenjsko dobo. 

Plašč iz tvida, volne in kašmirja

Na vseh plaščih preverite etiketo, ki vam bo verjetno velevala kemično čiščenje. Zato vas čaka obisk čistilnice. To naredite vsaj enkrat letno. Sami pa lahko poskrbite, da bo plašč čim dlje čist in uporaben. 

  • Volneni plašč po vsakem nošenju skrtačite s krtačo za oblačila, da takoj odstranite nekaj nečistoč. Obesite ga na obešalnik, ki ne bo raztegnil ramenskega dela plašča. 

  • Pri vseh vrstah plaščev vedno izpraznite žepe, da jih teža ne vleče navzdol in uničuje materiala. V nasprotnem primeru bodo žepi hitro izgubili obliko ali se strgali. 

  • Plašči naj ne bodo zgubani - naj visijo na obešalniku. Določenih gub ne boste morali več zravnati. 

  • Zrak mora dobro krožiti, zato imejte plašč na obešalniku v predsobi ali v omari, kjer oblačila niso natlačena. 

  • Manjše madeže na plaščih odstranite tako, da jih popivnate z bombažno krpo, ki je namočena v hladno vodo. Ne drgnite in ne čistite z grobimi sredstvi, saj boste naredili škodo. 
Vir: zadovoljna.hr