Top 10 skrivnosti, ki jih ne delimo z nikomer (in kaj vaše skrivnosti povedo o vas)

Top 10 skrivnosti, ki jih ne delimo z nikomer (in kaj vaše skrivnosti povedo o vas) (foto: Sound On | Pexels) Sound On | Pexels
16. 9. 2020

Komu ponavadi zaupate svoje največje skrivnosti in kdo jih zaupa vam?

V raziskavi, objavljeni v akademskem časopisu Journal of personality and social psychology, so izdelali seznam skrivnosti, ki jih vsi skrbno čuvamo na posebnem mestu v srcu – obstaja 38 tipov.

Nekatere med njimi so takšne, ki jih lahko delimo z najtesnejšimi prijatelji in/ali družinskimi člani, toda obstajajo tudi skrivnosti, ki jih preprosto ne bomo delili z nikomer.

Tu je seznam top 10 skrivnosti, ki jih navadno ne delimo z nikomer (vsaj ne vseh):

1. Razmišljanje o odnosu (romantičnem ali spolnem) z osebo, ki ni vaš trenutni partner.

2. Spolno vedenje: aktivnosti, kot so gledanje pornografije, masturbacija, fetiši, večina skrbno čuva pred drugimi.

3. Laž: ki ste jo povedali … komurkoli o čemerkoli.

4. Romantične želje: lahko gre za 'zatrapanost', čisto pravo zaljubljenost, željo po odnosu z osebo, s katero še niste v zvezi ali poročeni.

5. Prelomljeno zaupanje: lahko gre za izrabo zaupanja nekoga, ki vam je razkril pomembne (osebne) informacije, preverjanje sporočil osebe, ne da bi ta oseba vedela, izposojo stvari, ne da bi osebi povedali itn.

6. Kraja.

7. Čustveno varanje: ste v čustvenem razmerju z nekom, ki ni vaš partner, flirtanje z nekom, ki ni vaš partner, zelo intimno prijateljstvo z osebo, ki jo vidite kot potencialnega partnerja, kljub temu, da ste že v odnosu.

8. Ambicije in cilji: nekatere ambicije in cilje mnogi skrbno čuvajo zase – pa naj gre za kariero, videz, zvezo …

9. Družinske podrobnosti: kakršnekoli – od tega, da določenih družinskih članov nikoli ne omenjate, do podrobnosti o kateremkoli družinskem članu.

10. Finančne skrivnosti: kakršnekoli podrobnosti v zvezi z denarjem – od tega, da imate bančni račun, o katerem ne ve nihče, niti najbližji, da v resnici zaslužite manj, da imate kredit, do tega, da ste prejeli dediščino ...

Skrivnost ima svojo težo

Tega in njene vrednosti pa se zavemo zelo zgodaj – raziskovalci so odkrili, da pomembnost skrivnosti razumemo že pri 6 letih. Takrat se že naučimo, da se skrivnosti delijo le s posebnimi prijatelji.

Profimedia
Psihologi verjamejo, da skrivnosti niso dobre in da nam lahko zapletejo življenje ter včasih privedejo do večjih življenjskih zlomov.

S skrbno varovano skrivnostjo lahko pridejo stres, utrujenost in napačne predstave.

Natančneje - odkrili so, da lahko teža skrivnosti fizično vpliva na nas!

Skrivnosti, ki jih skušamo zadržati zase, nas težijo in lahko dobesedno spremenijo naše zaznavanje ter vplivajo na raven energije.

Odkrili so celo, da pomembna skrivnost, ki jo nosimo v sebi, povzroči, da

  • precenimo napor, ki jih bodo zahtevale fizične naloge,
  • precenimo razdaljo med dvema točkama,
  • verjamemo, da je hrib bolj strm, kot je v resnici, in
  • manj verjetno je, da bomo nekomu naredili slugo.

Seveda ni sama skrivnost tista, ki vpliva na naše dojemanje in raven energije, temveč naše misli, ki neprestano uhajajo – kar zahteva veliko psihične energije.

Bolj ko premišljujemo o nečem tako pomembnem, kot je zadrževanje skrivnosti, slabše se počutimo – naše zaskrbljene misli presežejo srečne, lahkotne misli, v katerih bi verjetno uživali, če jim ne bile v napoto vse skrivnosti, ki jih držimo v sebi.

Skrivnost - strup za zvezo
Masha Raymers | Pexels

Ko se med partnerja zasidra skrivnost, pa naj bo še tako majhna in v resnici sploh ne negativna, se oseba počuti manj pristno. Manj prstno se počutimo, bolj trpi naše počutje.

Bolj smo obsedeni s skrivnostjo, bolj se 'čustveno ločujemo' od partnerja – kar negativno vpliva na naše počutje in potencialno tudi na odnos.

Ste zdaj že dobili idejo, kaj vaša skrivnost razkriva o vas?

Piščite pogum in prave prijatelje in se osvobodite tega težkega in nezaželenega bremena in okrepite vezi in prijateljstva z deljenjem skrivnosti.

Dober način, kako odvzeti moč skrivnosti, je tudi prakticiranje čuječnosti – osredotočanje na sedanjost, ne da bi se vas polastile te težke misli o skrivnosti, ki jo držite v sebi.
Vir: www.psychologytoday.com
Preverite: