Trgovina za male živali: Krapinsko - Zagorska županija na Hrvaškem zalotila tihotapljenje 4 mladičkov, starih komaj 3 mesece

pes mops žrtev trgovine z živalmi. Pes v prtljažniku. (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2023

Trgovina za male živali je v porastu, s tem pa tudi tihotapljenje pasemskih psov. Pravzaprav je v Evropi trgovina za male živali tretji najbolj dobičkonosen ilegalen posel, takoj za orožjem in drogami.

Eden takšnih primerov na našem območju je tudi objava na Facebook-u, policije Krapinsko - Zagorske županije. Tokrat so našli 4 mladičke mopsov, starih približno tri mesece, dva samčka in dve samički. Zapisali so:

“Trenutno je za njih poskrbljeno, mi pa NUJNO iščemo rejnike, saj jih jutri peljemo v zavetišče, ker jih nimamo kam peljati. Zainteresirani naj me kontaktirajo v komentarju, pod objavo in se jim javim v inbox!! Če ne drugega, delite.”

Žalostno je, da imamo tako mačehovski odnos do živali, ki so nam kljub vsem našim napakam tako zveste in povsem odvisne od nas. Trgovina za male živali vse prepogosto gleda na to, kaj se finančno splača in kaj ne, ne pa tudi na to, komu žival proda in katere pasme psov so za koga primerne. Nenazadnje velja omeniti zgodbo, o ženski, ki je zapustila svojega psa sredi parkirišča. 

Trgovina za male živali piše še eno presunljivo zgodbo o pasjih mladičkih

Naša dežela seveda ni osamljen primer, ko gre za  trgovino za male živali. Poročali smo že o breji psički, ki so jo rešili iz ameriškega zavetišča (kjer je veliko primerov evtanazije). Tokrat objavljamo zgodbo iz Oklahome, kjer so boljše življenje podarili psički s poškodbo sprednjih tačk. 

Tako je tudi zavetišče v Oklahomi zaprosilo za donacije in druge oblike pomoči, potem, ko so rešili psičko Milo. Psičko, ki je stara le 7-tednov in ima redko bolezen. Psička je, namreč imela deformirani obe sprednji tački. 

Milo je najprej rešila organizacija Skiatook Paws and Claws Rescue skupaj z njenim bratom, ki je prav tako imel deformacijo sprednje tačke. "Brez operacije ne bo nikoli hodila, tekla ali se igrala kot običajen pes," so  zapisali v objavi. 

Profimedia

“Če sledite naši zgodbi z Milo na družbenih omrežjih, veste, kako pomembna je operacija za njeno normalno življenje. Njen bratec je že uspešno prestal operacijo in verjamemo, da jo bo uspešno prestala tudi Mila. Nenazadnje jo njen bratec spodbuja!” se je nadaljevala objava. 

"Načrt je, da poravnamo kosti in uporabimo zunanji fiksator in debele gumijaste trakove, da pripnemo ulno (spodnjo kost v spodnjem delu noge) in nadlahtnico, tako da bo vse na svojem mestu, vendar UPAMO, da ji da omogočimo nemoteno gibanje. To morda ne bo delovalo, če se kosti ne bodo dobro prilegale, vendar verjamemo, da je vredno poskusiti!«

"Druga dobra novica glede tega, da obstaja možnost, da ji ne bo treba več tednov nositi trdega gipsa, kot ga je njen bratec, kar je bil verjetno najtežji del za nas,« je v objavi pojasnil uslužbenec zavetišča.

Medtem, ko je čakala na svojo veliko operacijo, je bila Mila obkrožena z ljubeznijo in je vsem delila veliko poljubčkov. "Je zelo igriva in zelo odločna, kar ji bo pomagalo pri nadaljnjem okrevanju,"  so povedali v zavetišču.

"Tako smo navdušeni nad njo in tako hvaležni za vso vašo podporo! Reševanje življenj zahteva dobro sodelovanje vseh, vi pa ste se pri tem več kot izkazali!" je v svoji objavi zapisalo zavetišče za pse, v Oklahomi. 

To je še toliko bolj pomembno, če upoštevamo dejstvo, koliko psičkov je v zavetiščih po več let, in to ne glede na pasmo psa

Kaj je dobro vedeti o pasmi psov, kot je mops?

Ti majhni psi z velikim karakterjem so znani po tem, da imajo odličen smisel za humor in se radi šopirijo. Čeprav je to čistokrvna pasma psov, jih lahko pogosto najdete v pasjih zavetiščih. 

Psi te pasme psov so bili prvotno vzrejeni kot psi za v naročje. Z njim v naročju lahko povsem sproščeno berete knjigo. So zelo občutljivi in čeprav so lahko odlični hišni ljubljenčki v stanovanjih, ne bodo zadovoljni, če jih dolge ure pustite same doma. Čeprav so mopsi precej trmasti, pa so po  drugi strani igrivi, ljubeči psi, primerni tudi za družine z majhnimi otroci. 

Profimedia

Kot vsaka pasma psov potrebuje tudi mops zgodnjo socializacijo – izpostavljenost številnim različnim ljudem, prizorom, zvokom in izkušnjam. Socializacija pomaga zagotoviti, da vaš mladiček mopsa odraste v dobrega psa.

Čeprav se vam morda zdi podariti psa, ob praznikih kot sta Božič in Silvestrovo, dobra ideja, ni nujno, da je tako. In čeprav se morda na prvi pogled zdi to plemenito dejanje in trgovina z malimi živalmi v tem času cveti, raje o tem še enkrat razmislite. Zgodb, ko so lastniki pse zavrgli, potem, ko je bilo potrebno začeti zanje skrbeti, je namreč vse preveč. Velja si zapomniti: živo bitje se ne ovija v rdeče pentlje in ne spada v darilno škatlo. Sploh pa ne spodbujajmo tihotapljanja pasjih mladičev

viri:

https://bit.ly/3Hjc2QZ

https://bit.ly/3J63E8H

https://bit.ly/3Wmf5Mt