Vam novoletne zaobljube že polzijo iz rok? Vemo, kaj lahko naredite

Vam novoletne zaobljube že polzijo iz rok? Vemo, kaj lahko naredite (foto: profimedia) profimedia
22. 1. 2023

Že počasi opuščate, kar ste si obljubili ob novem letu? Danes niste imeli časa, jutri imate sestanek ... Pa sta mimo dve vadbi, ali dva obroka, ki bi ju lahko skuhali doma. Poglejte, kako lahko ukrepate in prevzamete vajeti. 

Morda ste že slišali, da približno 80 % zaobljub opustimo. Je med njimi tudi vaša? Veliko ljudi obupa že do konca januarja. A imamo tudi dobro novico: ne rabite življenja postaviti na glavo, da bi se držali svoje zaobljube. 

Tu je nekaj nasvetov, s katerimi lahko hitro prevzamete nadzor nad svojimi zaobljubami in se jih držite: 

Ponovno zastavite cilj

Morda je za opuščanje navade kriv vaš cilj. Ste si npr. zadali le, da boste bolj zdravi? Nič čudnega, da ga ne morete doseči. Določiti morate, katere zdrave navade hočete osvojili ali kaj želite opustiti. 

Po drugi strani pa ste si lahko zadali specifične cilje, vendar ste sedaj ugotovili, da jih je preveč. Zato ste postopoma začeli opuščati vsakega posebej in sedaj ne počnete nič od zastavljenega. Čisto dovolj bo, če izberete le eno navado in se je držite. Ja, že danes! 

Razbijte cilj na manjše cilje

Vredu, dolgoročni cilj imate in razdelali ste tudi, kako boste do njega prišli. Vendar niste imeli dovolj motivacije, da bi dejansko nadaljevali, kajne? Razdelite cilj po tednih. Kaj bi radi dosegli vsak teden in vsak mesec? Tako boste veliko lažje sledili napredku in se veselili. Vsak teden ali mesec (kakor je bolj smiselno) se nagradite, če boste dosegli manjši cilj. Pazite le, da nagrada ne izpodbija cilja (naj nagrada ne bodo sladkarije ali sladice in kaj podobnega). 

Predvidevajte ovire

Ovire se bodo pojavile v vsakem primeru, razlika pa je v tem, ali jih boste predvideli ali ne. Če približno veste, kaj se lahko zgodi, imate lahko rezervni načrt. Recimo, da želite nekaj več privarčevati. Vzemite koledar in poglejte, kako si sledijo rojstni dnevi in kateri mesec je finančno bolj obremenjen. Lahko že ta mesec, ko nimate veliko stvari, nekaj privarčujete tudi za takrat? 

Veliko stvari se lahko predvidi, zato se pripravite, da se boste s situacijo soočili tako, da ne bo podrla vaše zaobljube. 

Potrebujete podporo

Čeprav ste bili prepričani, da zmorete sami, ste se motili. Ko pridejo "deževni dnevi", boste še kako potrebovali spodbudo prijatelja ali partnerja. Dajte jim vedeti, kakšne zaobljube imate in prosite za pomoč, ko jo boste potrebovali. Pomoč ni znak šibkosti. 

Oprostite si

Prekršili ste se in pojedli kos babičine pite. Pa kaj potem? Dobro veste, da se od enega kosa ne boste zredili, pač pa od vsega sladkorja, ki ga pojeste čez dan, predelane hrane, naročanja obrokov na dom ... Do sebe ne bodite prestrogi in si oprostite napake. Nadaljujte z zaobljubo in jo upoštevajte. Prišli boste veliko dlje, kot če bi gojili zamere.