Video: Vaje z valjčkom za odpravljanje celulita

Video: Vaje z valjčkom za odpravljanje celulita (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 4. 2014

Celulit ... tema, ki ji v tem letnem času zagotovo namenjamo veliko pozornosti in okoli katere še vedno kroži veliko zmotnih prepričanj.

Nega že v mladosti

Sama skrivnost videza 'pomarančne kože' se skriva v strukturi kože in njenih podkožnih slojev. Koža in vezivno tkivo imata nalogo potiskati podkožno maščobo navzdol, česar pa utrujene celice ne zmorejo več.

Kako močno bo celulit viden pri posameznici (v veliki večini prizadene žensko populacijo, kjer spet lahko enega izmed vzrokov iščemo v strukturi kože), je odvisno od več dejavnikov, na žalost pa je eden tudi ta, da je telo treba negovati že v mladosti.

Poleg hormonskega in genetskega vpliva je težava pogojena tudi z napačnim prehranjevanjem, kajenjem, uživanjem alkohola, kave, poživil, pretiranim sončenjem, preozkimi oblačili, kontracepcijo, kot tudi s telesno neaktivnostjo. Verjetno pa bo dobrodošla informacija, da za videz pomarančne kože niso 'krive' maščobe.

Kako se ga lotiti

Tako kot vsaka težava, ki nas pesti, se je tudi te lepotne težavice treba lotiti celostno, od znotraj in zunaj.

Celulit je maščoba, ki je zastala v medceličnini, na kar lahko vplivamo s preprostimi vajami za izboljšanje limfnega obtoka, poskrbimo za zdravo prehrano, zadosten vnos tekočine v obliki vode in kvalitetnih naravnih napitkov, ki bodo primerno hidrirali vsako našo celico.

Zrak, zlasti takrat, ko je v njem ogromno negativnih ionov (npr. takoj po dežju), je pomemben za primeren vnos kisika in izboljšanje krvnega obtoka.

Kar se tiče same prehrane, priporočamo izločitev nezdravih živil – sovražnikov, kot jim pravim jaz. To so beli sladkor, industrijsko predelana hrana, nasičene maščobe, kava, alkohol ...). Z zdravimi nadomestki bomo poskrbeli za zadosten vnos vitaminov, antioksidantov, beljakovin, maščob ter predvsem tudi mineralov, ki so pomembni za zdravje kože, za samo razstrupljanje organizma in s tem tudi 'tajanje in odplavljanje pomarančne kože'.

Ne ravno lepa koža na stegnih, trebuhu, nadlahteh, kolenih in zadnjici pa ni zgolj lepotni in zdravstveni, temveč tudi psihološki problem. Celulit, kot sem že omenila, se lahko pojavi že v puberteti.

Anticelulitni valjček

Telo na prizadetih mestih, največkrat so to boki, zadnjica, predel trebuha, masiramo v smeri limfnega pretoka. Čeprav se včasih rajši odločimo za (ročno) limfno drenažo, je občutek zadovoljstva veliko večji, če anticelulitni tretman vključite kar v svoj vadbeni program.

Anticelulitni valjček, ki se uporablja kot rekvizit znotraj treninga body tehnike, direktno deluje na kožo, posredno pa na živce, podkožno maščobno tkivo in notranje organe. Medtem ko z valjčkom masiramo telo, s potiskom dlani ali stopala izvajamo blago akupresuro in s tem stimuliramo živčne končiče na površini kože. Z njim pa ne boste vplivale zgolj na lepši videz, temveč s primernim izborom vaj tudi na pravilno telesno držo, razvoj mišične vzdržljivosti, moči in gibljivosti.

Se sprašujete, kako lahko valjček vpliva na celulit? Z njegovo uporabo spodbudimo cirkulacijo in razbijamo maščobne celice pod površino kože. Izboljšanje cirkulacije pa direktno vpliva tudi na zdravje kože – slednja je bolj elastična, napeta, lepša ...

S prikazanimi vajami boste izboljšanje opazili že po nekaj tretmajih:

1. Počep z rolanjem po zunanjem delu stegen

Ko se boste spuščali v počep (pazite na pravilni položaj telesa), anticelulitni valjček s podlahtjo rolajte proti zunanjemu delu kolena, istočasno pa nasprotno roko dvignite v vzročenje. Z izdihom se dvignite in hrbet porolajte v t. i. 'grbo', kjer boste začutili raztezanje hrbtnih mišic in krepitev trebušnih. Pri tem valjček rolajte proti boku.

Naredite 4 do 6 ponovitev na vsako stran.

2. Križkraž v ležečem položaju

Ležite na hrbtu, popek močno povlecite proti hrbtenici in pazite, da se ledveni del ne dvigne (preveč) od tal. Noge so iztegnjene ter dvignjene nad bokom, roki prepleteni za glavo. Valjček stiskajte z notranjim delom stegen.

Z vdihom noge počasi spuščajte proti tlom, stopalo je v t. i. plantarni fleksiji (špičke). Pazite, da noge spuščate zgolj do točke, kjer je hrbet še lahko čvrsto na površini, tudi zgornji del telesa ostane na podlagi. Z izdihom noge vračate proti sebi, stopalo menja položaj v dorzalno fleksijo (krampki), noga se križa pred drugo, trup istočasno odmaknete na stran prednje noge. Valjček močno stiskajte z notranjim delom stegen in pospešite cirkulacijo v tem predelu, sama kretnja telesa pa se rezultira v krepitvi stranskega dela trupa.

Zadostovalo bo 4 do 6 ponovitev na vsako stran.

3. Vožnja po zadnjici

Zavzemite sedeči položaj z oporo na dlaneh. Stopala so v širini bokov. Anticelulitni valjček je pod zadnjico.

Z vdihom poudarite osnovni položaj, poskušajte čim bolj vzravnati hrbtenico (občutek, kot da rastete) in začutiti, da je teža telesa točno na sredini dolžine valjčka. Z izdihom se porolajte po eni strani zadnjice, pritisk naj bo čim močnejši, kretnja pa tako velika, da boste z valjčkom dosegle čisto zunanji del zadnjice.

Vajo prav tako izvajajte izmenično, s 4 do 6 ponovitvami na vsako stran.

4. Potisni-povleci

Ostanite v bočnem položaju, kot je prikazano v filmu. Spodnja roka služi kot opora. Z vdihom vzravnajte svoje telo, začutili boste stabilizacijo mišic stranskega dela trupa na tisti strani, kjer je roka v opori. Občutite, da valjček pritisne v globino.

Z izdihom se s telesom nagnite naprej, roka v opori se malenkostno pokrči v komolcu, valjček se POTISNE po zunanjem delu zgornjega dela stegen. S ponovnim vdihom POVLECITE valjček in telo v osnovni položaj ter uživajte v občutku prekrvavljenosti.

Po vseh štirih vajah se vam pojavi občutek povečane prekrvavitve, telo bo na tretiranih mestih 'žarelo', kar je znak vplivanja na problematičnih mestih. Uživajte v teh občutkih in bodite hvaležne in skrbne do svojega telesa.

Napisala: Barbara Tavčar, master body inštruktor
PBS športni center odličnosti
www.bodytehnika.si
www.facebook/teoael

Video produkcija: Danijel Čančarević