Z ljubeznijo do narave se lotevamo tedna brez odpadkov

Z ljubeznijo do narave se lotevamo tedna brez odpadkov (foto: profimedia) profimedia
4. 3. 2020

Da ne bomo le govorili o tem, kaj vse bi morali storiti za planet in česa zagotovo ne, bomo en teden skušali živeti bolj ekološko osveščeni. Se nam pridružite?

Vsakokrat, ko se odpravimo v naravo, občudujemo razglede in čudesa, ki jih je naredila, ne moremo pa mimo vprašanja, koliko časa bomo še deležni takšnega miru in vseh pozitivnih učinkov, ki nam jih daje. Ne gre več le za odpadke, ki jih pridno pobiramo in nosimo s seboj v dolino ali do najbližjega smetnjaka, problemi so postali precej večji. 

Ker vsako dejanje šteje, bomo ta teden skušali proizvesti čim manj smeti in v tem slogu nadaljevati tudi po izzivu. Pridružite se nam! Začnemo kar danes. 

Najprej počistimo pred svojim pragom

SREDA

Začeli bomo pri sebi in najprej postali zgled drugim, saj tudi tako lahko naredimo veliko dobrega. 

Prišel je dan, ko se boste končno znebili vseh plastenk, ki jih vztrajno prinašate iz trgovine in za vodo uporabljali eno. Kupite si steklenico, ki vas bo spremljala tako doma kot na poti in hkrati opozarjala, koliko ste spili (in koliko še morate!). Obljubite si, da ne boste več kupovali ustekleničene vode, saj imamo privilegij, da si jo lahko natočimo iz pipe. 

*Namig: Podobno lahko naredite s skodelico za kavo. Kupite si takšno za večkratno uporabo in se v vaši najljubši kavarni pozanimajte, ali vam lahko kavo naredijo v vašo skodelico. Nekateri v takem primeru celo znižajo ceno kave za nekaj centov in s tem spodbujajo to okolju prijazno dejanje. 

ČETRTEK

Vrečke, vrečke, vrečke. Saj to že veste in verjetno tudi že počnete, razen kadar jo pozabite doma in jo morate kupiti … Plastična ali platnena, nujno potrebujete vrečko, ki jo boste nosili s seboj čisto povsod. 

Ker se sami večkrat srečamo s situacijo, ko potrebujemo vrečko, pa tega nismo prej načrtovali, imamo eno vedno na zalogi v nahrbtniku. 

Če boste kupili vrečko za večkratno uporabo, lahko dobite takšno, ki je narejena iz recikliranih materialov in podprete proizvodnjo recikliranih izdelkov. 

Kaj pa okolica?

PETEK

Pomislite, na katerih krajih se večkrat zadržujete. Verjetno vam pride na misel tudi trgovina, ki jo morate redno obiskovati. Kako lahko ekološko ravnate tam? Ko greste prihodnjič po nakupih, skušajte kupiti hrano, ki je ovita v čim manj embalaže. Če potrebujete dodatne vrečke za sadje, jih prinesite s seboj. Oreške lahko vzamete tiste, ki si jih natresete v svojo embalažo. Kjer boste imeli izbiro, ravnajte tako, da bo okolju bolj prijazno. 

Mi imamo največkrat težave pri mangu in drugem sadju, ki je pakiran v kartonasto škatlo, ovit v folijo, na njem pa je še dodatna plastična obroba. Kadar ni na voljo manga brez embalaže, se skušamo izogniti nakupu. 

SOBOTA

Reciklirate? Kdo pa ne, kajne? Imamo celo predpisane kazni za vse, ki se ne bi držali recikliranja. Zakaj se torej v smeteh znajde toliko drugih odpadkov, ki tja ne sodijo? Ker ne vemo vedno, kam naj kaj damo. 

Ko se sprehodite do otoka za reciklažo, se malce ustavite in preberite, kaj piše na zabojnikih. Razjasnili boste marsikatero dilemo in končno vedeli, kam vreči embalažo od mleka ...

Mislimo širše

NEDELJA

Poglejmo tudi navade, ki vplivajo na okolje bolj, kot si mislimo. Ko zavijete v restavracijo na burger in drugo hitro hrano, od tem morda naročite še pijačo, ki seveda pride v plastični embalaži in poleg dobite slamico. Burger je zavit v papir in položen v škatlo. Zraven včasih pridejo še vilice in nož (plastika, seveda), ki imajo svojo plastično vrečko. Pa še nekaj prtičkov in tu je gora odpadkov, ki jih pri obroku doma ne bi nikoli nakopičili. 

Ne le bolj ekološko, ampak tudi bolj zdravo je, če si obroke pripravljate doma. Kadar morate malico vzeti na pot, pa jo dajte v embalažo za večkratno uporabo. 

PONEDELJEK

Modni trendi so lahko velik ekološki kiks, saj nas nagovarjajo k temu, kaj še moramo imeti in česa si želimo. Zato kljub polni omari oblačil krožimo med policami in obnavljamo kolekcije. 

S stalnim nakupovanjem oblačil škodimo planetu, saj se zavrženih oblačil ne moremo tako zlahka znebiti. Tu je še onesnaževanje proizvodnje, pa prevoz in dodatna embalaža, ki pride z naročanjem preko spleta. Če oblačila s spleta vrnete, pa jih še nova takoj zavržejo zaradi varnostnih in zdravstvenih razlogov. 

V uredništvu smo že med novoletne zaobljube zapisali tudi to o kupovanju oblačil, ki jih nujno potrebujemo (ker so se prejšnja obrabila, uničila). Ko pospravljamo omaro, pa vse odnesemo v trgovine, kjer oblačila reciklirajo in z veseljem kupimo kaj novega s stojala z napisom “iz recikliranih materialov”. 

TOREK

Počistite pošto - to, ki jo potrebujete in še posebej tisto, ki je ne. Kdaj ste zares pregledali vse revije, ki jih dobite v poštni nabiralnik? Verjetno je njihova naloga povzročanje sivih las, saj le polnijo vaš nabiralnik. Ne mečite jih v smeti ampak si omislite nalepko, s katero jih ne boste več prejemali. 

Potem preverite možnosti za položnice in račune - veliko jih lahko dobite po elektronski pošti, kar bo okolju prijazneje in bo tudi vam olajšalo način plačila ter hranjenja.