26 pomembnih stvari, ki nas jih lahko nauči narava

26 pomembnih stvari, ki nas jih lahko nauči narava (foto: Profimedia) Profimedia
15. 6. 2021

Naravi se nikamor ne mudi, pa vendar je v njej vedno vse prav. Zakaj se ne bi torej k naravi zatekli po odgovore. Ko se boste začeli narave bolj zavedati, boste odkrili nekaj stvari in odgovorov, ki jih lahko dobite, če prisluhnete naravi in živalim.

1. Drevesa 

Ob spremembah letnih časov se učimo tudi sprejemanja in prepuščanja. Zelen list se ne upira, ko ga v jesenskem času narava obarva rdeče. Drevesa se ne upirajo, ko jim v pričakovanju zime odpade listje. Trdno so zasidrana v tleh in odkrito ranljiva, s široko razširjenimi vejami se predajajo vesolju. Zaupajo, da je vse, kar se jim bo zgodilo, del višjega cilja. 

2. Gore

Bodite trdni, zbrani in mogočni kot gora. Ne glede na zunanje situacije, ki vam jih bo prineslo življenje, ostanite močni kot gore, kadar jih prizadenejo plazovi, nevihte in erozija vode. Vaš sistem čustev, ki vas vodi, mora biti močan kot trdno zasidrana gora, ki ji dejanja in odzivi drugih ne morejo do živega.

3. Hišni ljubljenčki

Ljubljenčki nas lahko bolje kot kdorkoli oziroma karkoli naučijo o ljubezni. Preko njih spoznamo pravo naravo brezpogojne ljubezni, ki ničesar ne pričakuje v zameno. Resnično odpuščanje pomeni to, da lahko pozabimo in se znebimo zamer. S tem, ko se vsakomur popolnoma posvetimo, se naučimo odkrite naklonjenosti brez zadržkov. Razumevanje ljubezni pa je občutek, ki ne zahteva besed. Ljubezen čutimo v srcu, ko se z nekom spogledamo, smo v njegovi bližini in z dotikom.

4. Mravlje in čebele

Skupnost čebel in mravelj sodelujeta tako, da ima vsak član skupnosti od tega korist. Vsak od nas je poklican za kakšno stvar, ki jo najbolje opravlja, in vsakdo je nujen del uspešne družine, skupnosti, naroda in sveta. Zato sprejmite svojo posebno odgovornost, jo ponosno delite s svetom in vedno dajte vse od sebe.

5. Ptice

Ptice, ki se dvigajo v nebo, predstavljajo neomejeno svobodo, ki je namenjena tud nam, če se znamo znebiti svojih strahov. Prvi vzlet je strašljiv, zato nas je ponavadi ob njem strah, a brez tega tveganja ne bomo nikoli odkrili notranje svobode, po kateri hrepenimo. Moramo se opogumiti in se odlepiti od tal, razširiti krila in vzleteti.

6. Bambus in javor

Kdo pravi, da je bambus lepši od javorja, javor pa dragocenejši od bambusa, ker nam daje javorjev sirup? Je bambus ljubosumen, ker je javor večji, njegovo listje pa spreminja barvo? Ideja, da bi se drevesa med seboj primerjala, je smešna, isto pa velja za ljudi. Primerjati moramo samo svojo duhovno rast – kdo smo bili včeraj in kdo smo danes – ne pa drugega z drugim. Vsi smo edinstveni.

7. Jate ptic

Ste že kdaj opazili, da bi se med letom v jati dve ptici zaleteli. Kako je to mogoče, če pa se nikoli ne pogovarjajo? Prava komunikacija ne potrebuje nujno besed – naša govorica telesa, zaznavanje energije drug drugega in ton nam povedo mnogo več kot dejanske besede. Ves čas komuniciramo skozi svoje misli in energijo, ki jo oddajamo. Zato bodite pozorni na svoje misli, ker lahko njihova energija vpliva na druge in svet okoli vas.

8. Nočno nebo

Tema je nujno potrebna, da lahko cenimo svetlobo. Če želimo ceniti in izkusiti stvari, ki si jih želimo, moramo izkusiti tudi njihovo nasprotje.

9. Nebo

Ne glede na to, kakšne nevihte divjajo nad nami, se moramo zavedati, da so vedno prehodne. Nad oblaki je nebo vedno modro, sonce pa vedno sije.

10. Dež

Voda je nujno potrebna, ker svet očisti negativnosti in vzpostavi jasnost. Svoje telo z umivanjem in kopanjem v kadi očistimo stalne negativne energije včerajšnjega dne in se napolnimo s pozitivno energijo. Zato se oprhajte z namenom, da bi očistili svoje telo, duha in um.

11. Oblaki

Nebo predstavlja ozadje našega uma, oblaki pa s svojimi različnimi oblikami, hitrostmi in višino predstavljajo pogostnost, tipe in hitrost naših misli. Tako kot oblaki bodo tudi naše misli prešle. Zato skoznje zdrsnite kot ptice skozi oblake; ne upirajte se jim, temveč poletite skoznje.

12. Zvezde

Zvezde temi prinašajo lepoto in svetlobo. Namesto, da se prepuščate temi sveta, bodite ena izmed sijočih zvezd, ki odsevajo svojo bleščečo notranjo luč. S tem, ko bomo druge navdihnili, da bi tudi sami postali zvezde, lahko s svojim zvezdnim sijem razsvetlimo nočno nebo.

13. Veter

Vseh stvari na svetu ne moremo videti oziroma slišati. Nekatere moramo začutiti. Zato se nikar ne omejujte samo na svojih pet čutov – uporabite intuicijo in začnite verjeti v stvari, ki jih zaznavate.

14. Naravne katastrofe

Naša zemlja vsrkava negativno energijo, ki jo ljudje sproščamo s svojim telesom. Zato nastopi tudi čas, ko se morajo zemlja in naša telesa ponovno naravnati in izločiti negativno energijo, ki so jo nakopičili.

Živčni zlomi in padci bodo v naše življenje vnesli kaos, spremembo in nelagodje, a se lahko izkažejo za najbolj pozitivne dogodke, ki nam spremenijo življenje. Včasih nas mora življenje spraviti na kolena, da nas opomni, za kaj smo hvaležni, da se lahko podamo na novo življenjsko pot.

15. Sončni vzhod in zahod

Dih jemajoče barve sončnega vzhoda in zahoda nam povedo, da barve odsevajo energijo in vzbujajo določena čustva in občutke. Zato bodite pozorni na barve, s katerimi se obkrožate.

16. Pleni

Živali, ki drugim živalim predstavljajo plen, nikoli ne pretuhtavajo in vnaprej načrtujejo, kako bodo prelisičile nasprotnika. Ko postanejo ogrožene, se branijo, ko grožnje ni več, pa se spet pasejo in ne pomislijo več na svojega plenilca.

Zato se ne bojte prihodnosti in ne obžalujte preteklosti, če vas nič ne ogroža. To vam bo namreč povzročilo stres, napetost in obžalovanje.

17. Živali

Zebre niso podobne tigrom, niti si ne želijo, da bi lahko lovile kot oni. Zato same sebe sprejmite takšne, kot ste; zavedajte se svojih šibkosti in odlik, ter sprejmite svojo edinstveno lepoto in talente.

18. Vrtovi

Zaupajte v prihodnost. Danes sadimo semena upanja, jih z ljubeznijo in skrbno gojimo, ker verjamemo, da bo naše upanje v prihodnosti obrodilo sadove. Z nestrpnostjo vrta ne moremo prisiliti, da bi obrodil takrat, ko se nam zazdi. Seme bo zraslo v rastlino, ko bo čas za to, sadež pa bo z drevesa padel, ko bo zrel in pripravljen.

Ne rastejo zato, ker smo jih v to prisilili, temveč se sami odcepijo ter božanski energiji in času dopustijo, da naredita svoje. Zato bodite vztrajni, potrpežljivi in zaupajte v božansko odločitev.

19. Ocean

Širok ocean ne more obstajati brez vseh delcev vode. Tako tudi vsak človek igra svojo vlogo v človeški družbi in vsi smo majhen del ogromne celote.

20. Cvetlice

Vsi v sebi nosimo lastno dišavo, barvo in lepoto, v katerih svet uživa. Cvetlice prav nič ne izbirajo, s kom bodo delile svojo lepoto in vonj. Delijo ju z vsemi prijatelji, tujci in sovražniki. Pravo sočutje in ljubezen boste tako izkazovali s tem, da boste svojo lepoto delili z vsemi, ki jih boste srečali.

21. Kače

Nujno se moramo znebiti svoje kože in osebnosti, da lahko iz tega vzklije izpopolnjena in boljša oblika nas samih.

22. Težnost

Vesolje ima svoje napake, ki niso posledica človeških odločitev, zato rušijo vsa pravila, zakone oziroma omejena prepričanja človeštva. Odkrijte zakone Vesolja in se prepričajte, da resnično delujete v sklado z njimi, ne proti njim.

23. Tok vode

Ko vzplujemo v tok življenja, najprej plujemo po mirnem potoku. Ko naše sanje postanejo večje, začnemo pluti po reki s hitrimi tokovi in več priložnostmi.

Da bi sanje uresničili, moramo prispeti do širokega oceana. Ne bodo nas več vsakič varovali rečni bregovi; če si želimo uresničiti sanje, moramo pozabiti na kopno in zapluti na odprto morje, kjer se nahajajo neomejene možnosti, da svoje sanje uresničimo. Prav vse je mogoče.

24. Metulji

Metulji predstavljajo celotno preobrazbo našega življenjskega kroga. Življenje je kratko in od rojstva ves čas spreminjamo obliko, tako zunanjo kot notranjo. Zato se nikar ne upirajte spremembam. Najlepše modrosti in spremembe se pojavijo, ko se postaramo ter se iz gosenice spremenimo v metulja. Zato cenite vsako življenjsko obdobje, še preden se podate v nov krog.

25. Tokovi

Vsak vodni tok ima tudi svoj podvodni tok. Lahko se odločimo, ali se bomo prepustili trenutnemu življenjskemu toku ali pa bomo plavali v nasprotno smer. Svojo energijo, ustvarjalnost in čas zapravljamo za to, da se upiramo toku Vesolja. Zato odvrzite svoja vesla in se prepustite; naj vašo barko odnese v naravno smer toka. Ta vas bo vodil v smer, ki vam je namenjena.

26. Vreme

Tako kot pri vremenskih napovedih tudi v življenju ni nič gotovega. Ne moremo nadzorovati vsega in tudi pripraviti se ne moremo na vse. Ob dnevih, ki bi morali biti sončni, nas lahko preseneti dež.

Zato nikar ne dopustite, da bi na vaše razpoloženje vplivalo vreme. V naravi in živalih najdemo lepoto in modrost v povsem običajnih stvareh. Ta prelepi svet in njegova številna sporočila zlahka jemljemo kot samoumevna. Zato nikar ne čakajte, da vam bodo izjemni trenutki vzeli dih; zatecite se k naravi, nato pa njeno lepoto vnesite v vsak trenutek svojega življenja. Naj gre za urejanje vrta, zlaganje perila, tolaženje razburjenega otroka ali pripravljanje hrane – vsa opravila postanejo sveta, ko jih opravljamo s popolno zavzetostjo, sprejemanjem in ljubeznijo.

Značke: lekcije narava