6 dobrih strani namakanja v kadi

6 dobrih strani namakanja v kadi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 1. 2017

Kopeli imajo tako dobre učinke na ljudi, da so prav vsi narodi razvili posebno tradicijo okoli tega.

Skandinavci se po savnanju namakajo v hladni vodi, Rimljani pa so v kadi imeli posebne ogrevalne naprave, saj so uživali v topli kadi. V teh hitrih časih je kad še najboljše skrivališče za sproščanje in meditacijo.

1. Horizontalna poza vam bo pomagala izboljšati razpoloženje

To sicer ni kakšno veliko odkritje, a naj vam povemo, da je znanstveno dokazno. Leta 2002 je univerza Wolverhampton naredila študijo, da dnevno sproščanje v kadi ob koncu delavnika močno izboljša razpoloženje in poveča optimizem, saj telesu zelo paše voda, toplota, izolacija in predvsem horizontalna poza telesa. Izkazalo se je, da naša telesa ležeči položaj povezujejo s sprostitvijo in varnostjo – topla voda je odlična simulacija maternice.

2. Kopel lahko pomaga tudi pri težavah s kožo

Če imate težave s suho kožo ali celo z luskavico, potem vam je dermatolog zagotovo predpisal zdravljenje z oljnimi kopeli, ki odpravijo stare celice in pomagajo delati nove. Oljna kopel bo prijala prav vsem, zlasti po težkem, stresnem dnevu.

3. Kopel vam pomaga pri bolečinah v mišicah

Če imate za seboj naporen trening ali dolg smučarski dan in si ne želite bolečin v mišicah, potem si privoščite dolgo, toplo kopel. V vodi si zmasirajte najbolj obremenjene mišice in jih sproščajte.

No, da ne bo pomote – če ste profesionalni športnik, ki je naredil 10 tekov po 100 metrov, potem morate v ledeno hladno vodo. Ledena kopel zniža občutljivost za bolečino, saj upočasni pot encimov v mišice, ki imajo tako več časa, da popravijo škodo, do katere je prišlo med dirko oziroma težkim treningom. Ta metoda naj bi torej pospešila regeneracijski proces.

4. Kopel izboljša spanje

Saj veste, že dojenčki bolje spijo po topli kopeli. Zato si zapomnite, da naj se priprava na spanje začnejo, še preden ležete v posteljo. Privoščite si sprostitveno kopel, ki vas bo umirila, negovala in vam pričala blagodejne užitke. Malo zatemnite luč, prižgite si kakšno svečko z vonjem po bergamotki ali sladki pomaranči, poslušajte glasbi in uživajte. A nikar ne pretiravajte z vročo vodo, saj vas bo preveč izmučila, temperatura naj bo prijetna.

5. Ogreje telo

Pozimi je topla kopel čudovita, da si pogrejemo telo in tudi dušo. Pomagala vam bo tudi para, ki bo nastala v kopalnici, saj bo očistila vaše dihalne poti. Topla kopel bo izboljšala tudi vaš imunski sistem.

6. Slana voda pomiri artritis

Če trpite za kronično bolečino, ki jo povzroča artritis, vam slana voda blaži bolečine, zmanjšuje vnetja, sprošča in spodbuja izločanje presežka tekočine iz telesa. Kopanje v morju zato blagodejno vpliva na vse, ki trpijo zaradi revme, artritisa, bolečin v hrbtu in mišicah, no, pozimi pa si lahko doma naredite slano kopel s pravo morsko soljo.

Preberite še:

Da bo namakanje še prijetnejše:

Značke: kopel terapija