Kako prakticirati hygge: 7-dnevni izziv za srečno življenje

Kako prakticirati hygge: 7-dnevni izziv za srečno življenje (foto: Unsplash/Toa Heftiba) Unsplash/Toa Heftiba
1. 7. 2020

Beseda hygge na kratko pomeni umetnost dobrega življenja po dansko, ki se nanaša prav na vsa področja življenja. Poglejte, kako lahko takšen način življenja usvojite tudi sami.

Danci veljajo za najsrečnejši narod, čeprav imajo najslabše vreme in najvišje davke na svetu. In kaj je tisto čarobno, kar jih dela srečne? Danci naj bi se od vseh Evropejcev najraje družili s prijatelji in družino ter se počutili najmirnejše in najvarnejše.

Hygge pomeni uživanje, udobje, lagodje. Je karkoli, kar nas navdaja z dobrim občutkom.

Če želite tudi vi občutiti kanček tega, sledite 7-dnevnemu izzivu, ki ga lahko ponavljate vedno znova in znova. Morda se vam "naloge" na določene dneve ne bodo zdele nič posebnega, a ravno to je tisto, kar nas večina tako zelo potrebuje, pa si ne privošči.

PONEDELJEK

Skuhajte večerjo (sebi ali celotni družini), prižgite glasbo in uživajte v hrani ob sveči. Ponedeljki so vedno eni najbolj naporni dni, zato naj bo vaš večer nekoliko drugačen kot sicer.

TOREK

Kupite si šopek svojih najljubših rož ali sobno rastlino, da v prostor vnesete nekaj zelenja. Priporočamo katero izmed 20 sobnih rastlin, ki čistijo zrak ali pa rastline, ki po feng šuju prinašajo največ sreče in zdravja.

SREDA

Privoščite si večer brez mobitela, računalnika in televizije ter se s prijatelji ali družino igrajte družabne igre. Če ste sami doma, pa se udobno namestite na kavč in preberite dobro knjigo.

ČETRTEK

Ustvarite nekaj. Lahko spečete piškote, napišete pesem, kaj naslikate ali spletete.

Preverite 6 razlogov, zakaj bi morali tudi odrasli redno barvati.

PETEK

S prijatelji ali družino si ob domačem čaju ali kakavu oglejte dober film. Naj bo petek zvečer sproščen. Ni vam potrebno iti ven, da bi se lahko zabavali.

SOBOTA

Na ta lenoben dan si privoščite zajtrk v postelji ob svečkah in dan preživite s knjigo v roki ali pa kaj izdelujte.

NEDELJA

Pojdite ven na daljši sprehod in uživajte v naravi. Naberite si moči za prihajajoči teden. Pa ne pozabite na izziv, s katerim lahko v ponedeljek spet začnete – sledite zgornjemu ali pa si po zgledu sestavite svojega.