7 navad ljudi, ki se lepo starajo

7 navad ljudi, ki se lepo starajo (foto: Gustavo Fring | Pexels) Gustavo Fring | Pexels
13. 11. 2021

Telesna vadba, prehrana, celo odnos so enako pomembni kot genetika, ko gre za prijetno staranje.

Igralka Bette Davis je nekoč rekla: "Starost ni za reve." Toda to ne pomeni, da se morate prestrašiti. Seveda staranje prizadene skoraj vsak del vašega telesa – vključno z lasmi, kožo, srcem, mišicami in še čim – toda prijetno staranje je lahko tako preprosto, če le usvojite te (večinoma) lahke vsakodnevne navade.

1. Ohranite pozitiven odnos

Ste, kar mislite, tudi ko gre za staranje. Ljudje, ki mislijo, da starost prinaša modrost in vsesplošno zadovoljstvo, imajo 40 % več možnosti, da si opomorejo od določenih prizadetosti, kot tisti, ki starost smatrajo za sinonim nemoči ali nepotrebnosti.

2. Pazite, kaj jeste …

Prehrana zelo vpliva na staranje vašega telesa. Zadnje raziskave kažejo, da je najbolj zdrava prehrana z nizkim glikemičnim indeksom z veliko svežega sadja in zelenjave, polnovrednimi žiti in beljakovinami.

Sijajna je tudi mediteranska prehrana, bogata z rastlinskimi živili, polnovrednimi žiti, oreščki in rdečim vinom (v zmernih količinah!). Prav tako dvakrat tedensko vključuje ribje jedi in zmanjšanje vnosa soli.

Taka vrsta prehrane prinaša manj tveganj za srčne napade, kapi in prezgodnjo smrt. Poleg tega je pomembno, da zaužijete dovolj maščobnih kislin omega 3, ki jih najdete v orehih, lososu in lanenih semenih. Esencialna olja dobro denejo tudi koži, ki je zato videti mlajša.

Proces staranja pa pospešujejo sladka in mastna živila, polna ogljikovih hidratov – na primer čips, gazirane pijače in beli kruh.

3. ... in koliko

Prenajedanje lahko skrajša vašo življenjsko dobo, pripomore k srčno-žilnim boleznim in sladkorni bolezni tipa 2.

Najbolje se je držati uravnotežene prehrane, ki dnevno vsebuje 2,5 skodelice zelenjave, 1,5 skodelice sadja, 170 g žitaric, 3 skodelice mlečnih izdelkov in 140 g beljakovin.

4. Zaščitite kožo pred soncem

Preveč sonca povzroča gube, da ne omenjamo raka. Uporaba zaščitnih sredstev lahko prepreči prehitro staranje kože.

Medtem ko UV-sončni žarki sicer spodbujajo nastajanje D-vitamina, ki je nujen za zdrave kosti, to še vedno ni razlog, da bi pretiravali. Koža vitamin D neha ustvarjati že po nekajminutni izpostavljenosti soncu.

5. Redna telesna vadba

Telesna aktivnost je nujni del prijetnega staranja. Povprečna ženska med 30. in 70. letom izgubi 23 % mišične mase. S posebno vadbo si sicer lahko povrnete mišično maso in moč.

Če boste v dobri kondiciji, je tudi manj možnosti za izgubo spomina, demenco in druga stanja.

6. Socialni stiki

Prijatelji in sorodniki vam lahko pomagajo, da živite dlje. Tisti, ki imajo močne socialne vezi, imajo 50 % večje možnosti, da živijo dlje kot tisti, ki jih nimajo ali pa jih imajo zelo malo.

7. Dovolj spanca

Zdrav spanec naj bi trajal od 7 do 9 ur. Če ne spite dovolj, ste izpostavljeni večjemu tveganju za prekomerno telesno težo, srčne bolezni in sladkorno bolezen.

Kratki dremež čez dan pa pomagajo izboljšati spomin.

Med spanjem telo izloča rastni hormon, ki pomaga obnoviti zaloge kolagena in elastina, ki sta potrebna za mlado, zdravo kožo.

Preverite še: