Brezmejna eleganca

24. 11. 2005

No, pa smo na koncu – leta namreč. Še malo, pa bomo odštevali zadnje sekunde starega in se veselili novega, ko bo vsem lepše in bolje.

Za ljudsko izročilo, da bo novo leto potekalo tako kot prvi dan v letu, ste gotovo že slišali. Če temu lahko verjamemo, potem bomo vse leto veseli, obkroženi s prijatelji in seveda lepo oblečeni. Da pa bo res tako, preverite, v kakšnem stanju so vaša slavnostna oblačila, da ne boste 31. decembra neprijetno presenečeni.

Nepogrešljiva belina

Ste povabljeni na silvestrovanje v hotel ali boljŠo restavracijo? Potem vam bela srajca, metuljček ali vsaj elegantna kravata ne uidejta. Predvsem je pomembno, v kakšnem stanju je srajca, saj bo sedenje za obloženo mizo odlična priložnost, da kateri od zdolgočasenih gostov dodobra naštudira vaše oguljene manšete, scefran ovratnik in trdovratni madež od lanske praznične pojedine.

Labod Amadeus, 9. 964 SIT (Labod)

Srajca ima ovratnik, okrog katerega morate obvezno pripeti metuljčka. Gumbnic za manšetne gumbe še nima, lahko pa vam jih na vašo željo po naročilu izdelajo v trgovini.

Pal Zileri Cerimonia, 20. 870 SIT (Emporium)

Če vam manšetnih gumbov, ki jih nosite le enkrat na leto, nikakor ne uspe najti, bo srajca z drobnim reliefnim vzorcem kot nalašč za vas: rokavi že imajo zasilne manšetne gumbe.

Esprit, 12. 490 SIT (Esprit)

Mlajši fantje, ki se znajdejo na takšnih večerjah, si mirno lahko privoščijo nekaj kršenja pravil oblačenja. Oblečejo lahko belo srajco s tankimi črtami in izberejo nenavadne manšetne gumbe.

Kanček svile

Kravata je tista, ki da slavnostni obleki osebnostni peČat. Gotovo ste že kdaj videli veliki gala ples, na katerem so bili vsi moški oblečeni v temne obleke in na prvi pogled med seboj popolnoma enaki. Da vas boljša polovica po pomoti (ali pa tudi ne) ne bi zamenjala z drugim, bo poskrbela skrbno izbrana kravata, ki naj bo dovolj ekstravagantna, a kljub temu ne preveč vpadljiva. Najbolje boste storili, če vam jo bo pomagala izbrati njena spretna ročica.

Esprit, 7. 490 SIT (Esprit)

Kombinacija črne, ki ni črna, in bele, ki ni bela. Najverjetneje najelegenatnejša barvna kombinacija dveh dragocenih materialov: ebenovine in slonovine.

Pal Zileri, 14. 300 SIT (Emporium)

Če si boste namesto kravate ali metuljčka omislili kravatno ruto, imate precejšnje možnosti, da boste na večerji edini s tako ekstravagantnim svilenim dodatkom.

Ermenegildo Zegna, 14. 462 SIT (Emporium)

Na prvi pogled temna svilena kravata. Na drugi pogled elegantna kravata z vtkanim diskretnim cvetličnim vzorcem v kontrastni barvi, kIi daje vtis ročno izdelane vezenine.

Za piko na i

Se spraŠujete, kaj je lahko poleg idealno zlikane srajce, elegantne kravate in skrbno izbranega darila še pomembno na ta večer? Detajli, zaradi katerih lahko vse pade v vodo, če ne bodo takšni, kot morajo biti – kot iz škatlice. In kje ga lahko polomite? Če spregledate, da so že malo ponošeni in obrabljeni, kar bo v kombinacijami s skrbno izbranimi drugimi oblačili še toliko bolj opazno.

Andrea Zori, 13. 800 SIT (After Leonardo)

Usnjen pas za tako slovesne priložnosti mora biti skoraj nov ali pa vsaj izredno lepo ohranjen: brez razvlečenih gumbnic, razpokanega usnja ali poškodovane sponke.

Paolo da Ponte, 11. 990 SIT (After Leonardo)

Med skrbno izbrano slavnostno obleko in plaščem mora biti tudi šal, ki se bo podal k elegantnim, večernim oblačilom. Brušena volnena tkanina bo pravi izbor materiala.

Kenzo Homme, 29. 890 SIT (Emporium)

Ste prepričani, da se vaša žena še ni naveličala gledati vedno istih manšetnih gumbov? Pa primerjajmo z njo: ste jo že kdaj videli, da bi za silvestrski večer več let zapored nataknila isto ogrlico?

Aleksandra Globokar