Dve okni duše

12. 3. 2008

Vzorec šarenice razkriva človekovo osebnost. Brazde in lečaste oblike v šarenici naj bi pričale o posameznikovi sposobnosti empatije. Krogi ali polkrogi okoli zenice pa o impulzivnosti, samodisciplini in nagnjenosti k nevrozam.

Oči povedo veliko o človeku, pogosto rečemo. Toda ali je mogoče povezavo med posameznikovo osebnostjo in videzom njegovih oči tudi znanstveno potrditi? To vprašanje si je zastavil psiholog Mats Larsson z univerze v švedskem mestu Örebro. Larsson je proučil šarenice 428 študentov, ki so nato vsi opravili standarizirani osebnostni test.

Larsson je preštel pogostost in debelino majhnih lečastih brazd, ki krakom podobno potekajo od roba zenice do roba šarenice, in nežne oboke ali sklenjene kroge, ki obkrožajo zenico.

Ugotovil je, da lahko iz brazd pridobi informacije o osebnostnih lastnostih, ki igrajo pomembno vlogo v medčloveških odnosih, na primer o empatiji, toplini, zaupanju, odprtosti za nove izkušnje, ljubeznivosti, rahločutnosti in pozitivnih čustvih. Gosteje ko so brazde posejane, močneje so pri posamezniku izražene te lastnosti.

Loki ali krogi okoli zenice so močneje vidni pri impulzivnih in nevrotičnih ljudeh, pa tudi pri ljudeh z veliko samodisciplino. Gledano z biološkega stališča, te povezave niso tako zelo presenetljive, saj je pri zarodku razvoj oči tesno povezan z razvojem možganov.

Določene lastnosti bi lahko sprožili geni, kot je PAX6, ki vpliva tako na razvoj tkiva šarenice kot tudi na oblikovanje določenega dela možganov – prednjega cingularnega korteksa. Ta del možganov vpliva na sprejemanje odločitev in učenje ter je pomemben pri nastajanju osebnosti.

“Proučili smo samo skupinske učinke, ” pojasnjuje Mats Larsson. “Posameznih odtenkov določene osebnosti tako ne moremo razbrati. Oči so idealen biološki marker, saj sta barva in sestava šarenice podedovani in se skozi življenje posameznika le neznatno spreminjata. Nadaljnje raziskave naj bi pokazale, koliko je model prenosljiv na družinske člane. Ali je recimo mogoče z oči razbrati osebnostne razlike pri dvojčkih. ”

Vir: Geo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri