Gozdna kopel: blagodejni učinki japonskega šinrin-jokuja

Gozdna kopel: blagodejni učinki japonskega šinrin-jokuja (foto: profimedia) profimedia
29. 1. 2020

Potem ko sta priljubljena avtorja Héctor García in Francesc Miralles v knjigi Ikigaj razkrila skrivnosti japonskih stoletnikov, v knjigi Ičigo-ičie pa japonsko umetnost doživljanja nepozabnih trenutkov, nam zdaj predstavljata blagodejne učinke šinrin-jokuja ali japonske gozdne kopeli.

Kaj je šinrin joku?

Urbano življenje na naše zdravje vpliva enako ali še bolj kot globalno segrevanje. Marsikatera tegoba, ki pesti mestnega človeka, izvira iz tega, da nismo več povezani z naravo. Šinrin-joku ali gozdna kopel prinaša številne zdravilne in pomladitvene učinke, zmanjšuje stres ter sprošča um.

Na sprehodih v naravi se popolnoma predamo doživetju tukaj in zdaj, pozabimo na skrbi, se umirimo in kmalu počutimo kot del celote. Vsega tega pa ne najdemo izključno v gozdovih. Šinrin-joku lahko doživimo tudi v mestnih parkih ali doma, če se obdamo z rastlinjem. Lahko preberete tudi zanimiv članek o ženskah, ki najdejo svoj navdih v naravi.

profimedia

Japonci iz gozda naredili znanost

Tudi Slovenci imamo radi gozd in se radi sproščamo v njegovem zavetju. A Japonci so iz gozdnih kopeli naredili celo znanost, z obširnimi raziskavami so dokazali, da so sprehodi po gozdu silno koristni za telo in dušo; odprli so poti, posebej namenjene gozdnim kopelim, po katerih se lahko sprehodite z inštruktorjem ali sami. Na Japonskem imajo 44 akreditiranih gozdov za šinrin-joku, napisali so tudi že več knjig na to temo. A to niti ni čudno, če vemo, da ljudje po vsem svetu pozabljajo na naravo. Preberite članek, zakaj so naravne ženske vrsta, ki izumira.

Arhiv

Več dreves, manj depresije

Več dreves pomeni več sreče, je razkrila britanska študija. Ugotovili so, da so ljudje, ki živijo tam, kjer je veliko dreves, manj anksiozni in manj depresivni. Iz podobne študije je razvidno, da Londončanom, ki živijo v ulicah z več drevesi, napišejo manj receptov za antidepresive.

Avtorja v knjigi Šinrin-joku: japonska gozdna kopel

Photo by Jake Melara on Unsplash

»Vse leto smo živeli v stresu, ki ga prinaša mestno življenje, ko se obveznosti vrstijo druga za drugo brez predaha, ko nalogam ni ne konca ne kraja, za povrh pa okoli nas ves čas vladata vrvež in umazanija. Ko smo vstopili v gozd, je to breme odpadlo, kot bi ga kdo odgnal s čarovnijo. Izklopili smo mobilne telefone in z vsakim korakom globlje v bujni gozd nas je vse bolj preplavljala umirjenost, po kateri smo hrepeneli. /…/ Ne da bi vedeli, smo se prepustili temu, čemur Japonci pravijo šinrin-joku in kar dobesedno prevajamo kot ‘gozdna kopel’.« - Héctor García in Francesc Miralles. Knjiga Šinrin-joku: japonska gozdna kopel je izšla pri Mladinski knjigi.

Preberite še: Zakaj so doživetja vredna več kot materialne dobrine