Kaj se zgodi, če vsak dan preživite 10 minut s psom ali z mačko

Kaj se zgodi, če vsak dan preživite 10 minut s psom ali z mačko (foto: Profimedia) Profimedia
27. 9. 2019

Nimate svoje domače živali? Hitro obiščite bližnje zavetišče in pocrkljajte kosmatinca. Študije namreč dokazujejo, da so živali odlični terapevti! In če z njimi vsak dan preživite vsaj 10 minut?

S tem boste izboljšali življenje obema. 

Mnogi v hišo pripeljejo hišnega ljubljenčka, da bi pregnali osamljenost. Veliko ljudi si omisli psa, ker si želijo postati bolj aktivni. Otroci se ob skrbi za svojo domačo živali učijo odgovornosti.

Številne raziskave so že potrdile, da božanje in igranje z mačko ali psom občutno pomaga pri zniževanju stresa in izboljšanju razpoloženja.

Manj stresno študentsko življenje

Najnovejša študija je pokazala tudi izboljšanje produktivnosti pri študentih, ki so se v prostem času družili s štirinožnimi prijateljčki.

249 študentov so razdelili v tri skupine.

  • Študentje v prvi skupini so se po deset minut igrali s psi in mačkami.
  • Druga skupina jih je zgolj opazovala.
  • Tretji so si ogledali projekcijo s fotografijami živali, četrti pa so brezupno čakali, da bodo na vrsti.

Analiza je pokazala, da se je raven kortizola bistveno znižala pri tistih, ki so imeli priložnost interakcije z živalmi. Kortizol deluje na možgane in pomaga upravljati razpoloženje, motivacijo, kontrolira občutke strahu in raven stresa.

Terapije z živalmi

Vsi študenti so se po druženju z živalmi počutili mnogo bolj sproščeno. Vodji raziskave, Patricia Pendry in Jaymie L. Vandagriff iz Univerze v Washingtonu, sta bila navdušeni nad rezultati in načrtujeta razširitev študije na 4 tedne, saj sta prepričana, da je predvsem v študijskem okolju izredno pomembno najti načine za uravnavanje stresa.

Mnogi študenti se še zdaj udeležujejo terapij z živalmi, ki so jih poimenovali ''pet the stress away''.

Četudi ste že zdavnaj zapustili šolske klopi, je vredno poskusiti terapijo s prijatelji iz živalskega kraljestva.

Če nimate druge možnosti, nahranite sosedovo mačko in se igrajte z njo, kadar je sama doma, ali pa obiščite prijatelje, ki imajo psa in ga odpeljite na sprehod – tako boste naredili nekaj za svoje in njegovo zdravje.

Preberite še: Kako zdravijo mačke ali pa Kakšen učinek imajo na zdravje lastnikov psi

Vir: Good Net

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri