Podarite si lepo darilo – ljubezen do sebe

Podarite si lepo darilo – ljubezen do sebe (foto: Profimedia) Profimedia
31. 12. 2015 Vir: Lisa

In verjemite, obdarili boste tudi svoje najdražje.

December je mesec pričakovanja, poslavljanja, veselja in praznovanja, pa tudi obžalovanja, resnosti in sprejemanja odločitev.

Poslavljamo se od preteklega leta, pregledujemo, kaj smo se novega naučili, kaj novega spoznali in kaj od tega bomo nesli v prihajajoče novo leto. S pričakovanjem zremo v novo leto, sprejemamo odločitve, kaj bomo spremenili in kaj ne, kaj je vredno, da nesemo s seboj, in se pripravljamo na nove dogodivščine, ki nas čakajo.

December je tudi mesec, ko se pogosto dogaja, da moramo v službi podaljšati delovnik, urnik imamo poln prednovoletnih zabav in druženj, poleg tega pa moramo nakupiti še darila in sestaviti praznični jedilnik.

V vsem tem dogajanju pozabimo nase in si rečemo, da saj samo še ta mesec, potem pa bo ... Največkrat se potem zgodi, da ko so darila skrbno zavita pod jelko in miza praznično pogrnjena, enostavno nimamo več energije – ne zase ne za druge. Zdaj, ko se zares vse šele začne – druženje z našimi najdražjimi –, smo utrujeni, izčrpani in brez prave volje. Šele takrat se potem vprašamo: "Je bilo res vse to potrebno?"

Za to, da smo zadovoljni in srečni, zares ne potrebujemo vsega tega, kar nas prepričujejo na skoraj vsakem koraku: bleščečih daril, okrašenega stanovanja po zadnjem modnem trendu in prazničnega jedilnika s šestimi hodi. Poleg vsega pa še potica, kot jo je nekoč delala stara mama.

Ne, potrebujemo čim manj vsega tega materialnega in čim več notranjega miru, veselja in zadovoljstva – to lahko potem delimo s svojimi najdražjimi.

Namreč to, kar je v nas, lahko damo tudi drugim, tistega, česar nimamo, pa ne moremo dati. Če sta v nas nemir in nezadovoljstvo, bomo to dali v odnosu z drugimi, če pa smo mirni in zadovoljni, bomo tako tudi pristopili k drugim.

Zato je pomembno, da poskrbimo za svoje notranje počutje, za svojo notranjost, saj bomo le tako lahko gradili odnose, ki bodo temeljili na medsebojni ljubezni in spoštovanju.

Za svoje notranje počutje poskrbimo tako, da:

  • si vsak dan vzamemo nekaj časa samo zase, tudi če to pomeni samo 15 minut na dan (še vedno bolje kot nič), in bodimo sami s seboj – pojdimo na sprehod v bližnji gozd, spijmo skodelico čaja, poslušajmo glasbo, ki nas pomirja ... Skratka, počnimo nekaj, s čimer se bomo umirili in vzpostavili stik s seboj;
  • v svoje telo vnašamo zdravo hrano, po kateri se dobro počutimo in smo polni energije, ter pijemo dovolj tekočine (najboljša je voda, ki prečisti naše telo);
  • prisluhnemo svojemu telesu, kaj resnično potrebuje (kakšno hrano, počitek, aktivnost), in poskrbimo zase – če začutimo popoldne utrujenost, se brez slabe vesti spočijmo (krepčilni polurni spanec dela čudeže!);
  • upoštevamo svoje občutke in čustva – ko nas nekaj ali nekdo prizadene, ne potlačimo tega občutka, češ da smo preobčutljivi – resnica je, da je to NAS prizadelo in sebi smo MI pomembni, zato se bomo v prihodnje zaščitili (se izogibali takim situacijam in ljudem, ki nas lahko prizadenejo), tokrat pa si pokažemo, da se sprejemamo in upoštevamo; s tem se gradijo temelji samospoštovanja;

Ko bomo tako lepo skrbeli zase in za svoje notranje počutje, se bo v nas širil občutek pomirjenosti, sreče in zadovoljstva s samim seboj. Čedalje bolj se bomo sprejemali takšne, kot smo v resnici, se spoštovali in cenili, se razumeli, da smo včasih tudi šibki in žalostni, pa se zaradi tega ne bomo samoobtoževali in dajali v nič, temveč se bomo imeli radi.

Vse te lastnosti – spoštovanje, ljubezen, optimizem, sprejemanje, razumevanje in upoštevanje – so lastnosti, ki jih potrebujemo, če želimo imeti lepe in zdrave odnose z drugimi (s partnerjem, z družino, s prijatelji, sodelavci).

Razvijajte te lastnosti najprej v odnosu do sebe, da jih boste lahko dali tudi v odnosu s svojimi najdražjimi.

Če začnete že danes, boste za praznike lahko že veliko dali svojim najdražjim ... Pa čeprav zaradi tega ne bo stanovanje kot iz škatlice, večerja bo enostavna in skromna, a pripravljena s srcem, potico pa boste zamenjali z božično torto iz svoje priljubljene slaščičarne.

Podarite si to lepo darilo – ljubezen do sebe – za letošnje praznike in verjemite, obdarili boste tudi svoje najdražje.

Želim vam mirne in ljubezni polne praznike!

Napisala Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose, foto: osebni arhiv