Kako ohraniti poletno kondicijo z ajurvedo (še daleč v jesen)?

10. 9. 2019 Promocijsko sporočilo

Ajurveda je naravna rešitev za vse tegobe telesa in duha. Ta celostni pristop k boljšemu počutju vam lahko pomaga ohraniti poletno formo tudi v prvih jesenskih dneh. Pogovarjali smo se z Ajilom Kunhumbidukkom Veettilom, ki v Shakti – Ayurveda centru v središču Portoroža skrbi za avtentičnost in kakovost ajurvedskih storitev. 

Ajil je med redkimi ajurvedskimi terapevti v Sloveniji, ki obvlada staro indijsko orodje za diagnozo – pulzno tehniko, posveča pa se tudi raziskovanju povezave med jogo in psihologijo človeka. Zaupal nam je 5 nasvetov, kako ohraniti poletno počutje z ajurvedo.

1 Ohranjajte dnevno rutino


Zaposlite misli. Vaše misli so morda navajene na poletno sproščenost. Z majhnimi koraki jih morate privajati na jesenski delovni ritem, kar pa ne pomeni, da si ne smete vsaj enkrat na dan privoščiti sprostitve, ki vam najbolje prija. Celo več – načrtujte tudi čas za svoje konjičke, na primer čas za meditacijo, sprehod. Zavedajte se, da ima mentalna kondicija pomembno vlogo tudi pri ohranjanju fizične forme.

2 Preidite od hladnih poletnih solat na tople obroke – tudi za zajtrk

Poleti jemo predvsem hladno pripravljeno hrano – surovo hrano, solate, sokove. Te moramo na prehodu iz poletja v jesen nadomestiti s toplimi obroki. Jejmo več tople hrane, tudi za zajtrk. Različne kaše s suhim sadjem, ki jih skuhamo na rastlinskem mleku, so odlična izbira. Če vam topel zajtrk ni pogodu, se potrudite na tešče spiti vsaj kozarec tople vode. Ta bo pospešila vašo presnovo in prebudila vaš organizem.

3 Okrepite imunski sistem

Septembra se nas večina vrne na delovna mesta, kar je za številne posebna oblika stresa, še najbolj so izpostavljeni tisti, ki opravljajo dela, ki jih ne veselijo. Telo pod stresom je bolj dovzetno za različne okužbe, kar je posledica oslabljenega imunskega sistema. Pomembno je, da telo okrepimo s pomočjo redne fizične aktivnosti in vnosom naravnih zelišč (kurkuma, ingver, cimet), ki ustrezajo vaši telesni konstituciji in načinu življenja.

4 Če je vaše delo sedeče, obvezno vključite raztezne vaje

Pretežno sedeče delo lahko negativno vpliva na pretok krvi, kisika in energije po telesu, zato se pogosto počutimo brez energije, razdražljivi in imamo željo po sladkem. Zato je pomembno, da med delovnim procesom poskrbimo tudi za raztezne vaje in dovolj svežega zraka. Tako se bomo izognili zastoju energije in bolečinam v križu in ramenih ter vratu kot posledici prisilne drže.

5 Dihajte umirjeno

Ko smo zelo zaposleni v službi, včasih 'pozabimo dihati' in piti zadostne količine vode. Dihamo nepravilno, kar ima lahko velike posledice. Ne zavedamo se, kako lahko pravilno dihanje vpliva na naše zdravje in osebno zadovoljstvo. Ne nazadnje lahko s pravilnim dihanjem v svoje življenje vedno znova prikličemo – pozitivne misli. Kar pa nam na prehodu iz poletja v jesen pride še kako prav. Nasmeh je pol zdravja!

Namig: Za piko na i poznopoletnega razvajanja si privoščite Shirodaro – poliv čela s toplim oljem Dhara Tailam. Gre za pravo poslastico med ajurvedskimi tretmaji, ki vas bo sprostila in zmanjšala napetosti v telesu!