10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Mali bonton savnanja

28. 2. 2009

Savnanje je zelo priljubljeno prav v zimskem, hladnem letnem času. Včasih se na žalost tudi zgodi, da se v savni ne segrejejo le telesa, temveč tudi človeške nravi. Da bi se temu izognili, vam ponujamo nekaj najpomembnejših pravil obnašanja v savni.

Pozdrav

Po bontonu je treba pred vstopom v savno na kratko – a ne preveč glasno – pozdraviti. Tudi vprašanje Ali je tu še prostor? sploh ni tako staromodno, temveč zagotavlja občutek, da nihče nima občutka, da se mora v savni stiskati z drugimi ljudmi.

Obdržite toploto

Začetniki po navadi tega ne vedo ravno dobro. Pri vsakem odpiranju vrat savne se namreč izgubi kar nekaj toplote. Zatorej si zapomnite, da je treba vrata zapreti zelo hitro. Če želite biti prisotni pri ritualu polivanja, stopite v kabino nekaj minut prej. Med polivanjem sedite na svojem prostoru, savno pa lahko zapustite le, če se počutite slabo.

Higiena na prvem mestu

V vsaki savni velja osnovno pravilo – les je treba obvarovati pred znojem. Če imate dovolj velike in dolge brisače, se lahko udobno zleknete. Vedite pa, da lahko veliko znoja izločajo tudi vaša stopala, zato jih dobro obrišite, preden se boste vzpenjali po klopeh. Novinci gredo radi po ohlajanju na prostem kar naravnost v bazen – preprosto namreč pozabijo, da so izgubili veliko znoja in da se je treba prej oprhati.

Nudistično območje

V Sloveniji je dokaj nenavadno in tudi neobičajno, da bi se savnali v kopalkah. V Italiji in Franciji je denimo nekoliko drugače – tam nekateri ostanejo zaviti v brisače.

Pssst!

V savno se pridejo ljudje odpočiti, zato mora biti v njej kar se da tiho. To pomeni: nobenih glasnih pogovorov, sploh pa ne po telefonu. Enako velja v prostoru za počitek!

Pet zlatih pravil

Menjavanje vročine in hladu krepi imunski sistem, dobro dene srcu in krvnemu obtoku, deluje sprostitveno in izloča strupe. Tako boste še najbolj izkoristili blagodejne učinke savne.

1 Vedno v miru

Za savno si morate vzeti čas. Savnanje, ki vas bo res sprostilo, traja dobri dve uri. Za vsak posamezen vstop v savno bo dovolj 10 minut. Več telo niti ne potrebuje.

2 Dobra priprava

Pred vstopom v savno se oprhajte in se dobro posušite. Suha koža se namreč hitreje znoji.

3 Na koncu sede

Od vas je odvisno, ali ­boste v savni raje sedeli ali ležali. Na ljubo krvnemu obtoku, pa zadnji dve minut savnanja raje preživite sede.

4 Počasno in nežno ohlajanje

Po izstopu iz savne se morate oprhati od spodaj navzgor. Po 3 do 5 minutah lahko stopite na prosto, ohladite dihalne poti in se nadihate kisika.

5 Mir in počitek

Telesu in duši morate med vsakim vstopanjem v savno in tudi na koncu privoščiti 10 do 15 minut počitka. In ne pozabite tudi, da morate piti dovolj tekočine.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri