Na kakšne načine lahko (že danes) začnete vlagati vase? (in zakaj morate to NUJNO storiti)

Na kakšne načine lahko (že danes) začnete vlagati vase? (in zakaj morate to NUJNO storiti) (foto: profimedia) profimedia
23. 10. 2021

Pomislite na zadnjih 10 nakupov. Ste s katerim naredili tudi kaj dobrega zase?

Medtem ko se ni težko sprehoditi po nakupovalnem centru in nabrati kar nekaj novih oblačil, ki bodo krasila omaro, je tečaj, ki stane 200 € absolutno predrag. Kljub temu da bi obogatil znanje, pomagal pri službi in predvsem, da naučenega nihče ne more vzeti, niti se ne naveličamo (kot se zavrženih oblačil). 

Če bi pred nekaj leti potegnila črto pod mesečnimi financami, bi večino nakupov vsebovalo oblačila, lake za nohte, obroke v restavraciji s hitro hrano. Danes pa veliko raje vložim denar v tečaj pisanja, potovanja in v knjige (vredu, tu običajno pretiravam s količino). Odločitev med "šopingom" ter nakupom letalske karte sploh ni težka. Nenazadnje album s fotografijami prelistam precej pogosto in se ga še nisem naveličala, saj vedno sproži kakšen nov spomin, nova majica pa čez mesec dni ne bo več nič posebnega. 

Odločila sem se tudi, da raje denar vložim v okolju prijazne izdelke, izdelane v Sloveniji, pri kozmetiki pa predvsem v naravne produkte. Cena je seveda dražja, sem pa z nakupom veliko bolj zadovoljna (in v glavnem kupim manj in samo to, kar potrebujem, ker nisem milijonarka). 

Tokrat ne bo govora le o denarju, ampak v tem, kako lahko čisto vsak dan investiramo vase. 

Zastavite cilje

Tokrat zares. Zapišite tako kratkoročne kot dolgoročne cilje in tudi pot, po kateri boste prišli do njih. Vprašajte se, kaj si želite početi, kakšna oseba želite postati, kakšne so vaše vrednote in za kaj se je vredno truditi. 

Kjer je volja, je tudi pot, pravijo. Preden začnete s cilji, iz misli izbrišite navidezne meje in ovire, ki si jih postavljate sami. Tako bo precej lažje začeti. 

Za zdravje se vedno izplača

Če ste mladi in vas to, kar jeste, ne skrbi preveč, saj se ne pozna na vaši postavi, vas bo začelo skrbeti čez kakšnih 20 let. Takrat bodo namreč že precej vidne težave, ki se pojavijo zaradi nezdravega prehranjevanja, slabih navad, zanemarjanja gibanja ...

Zato je odgovor na vsa vprašanja, kot so: "Ali se mi splača danes na sprehod, čeprav je oblačno?" in "Ali se mi splača kuhati doma, čeprav sem utrujen/a" vedno DA! Zelo veliko lahko za zdravje naredite brezplačno. 

Redni odmori - kratki in dolgi

Kariera je pomembna, vendar ne dovolite, da vas pripelje do izgorelosti in vam pobere vse atome moči. Če ste že sedaj mentalno izčrpani, kaj bo šele, ko boste starejši? 

Tako kot premori med delom, je pomembno tudi, da si vzamete čas za dopust in predvsem odklop od elektronskih naprav. Zadihajte, spočijte se in se posvetite temu, kar imate radi. 

Uredite finance

Če tega ne boste storili sedaj, vas bo preganjalo in ujelo v najbolj neprimernem trenutku. 

Vzemite si čas in odidite na banko ter končno uredite svoje račune, preglejte ponudbo paketov (morda najdete kaj ugodnejšega?), odprite varčevalni račun ... Urejene finance vam bodo prinesle varnost tudi v izrednih situacijah kot je npr. izguba službe. Takrat boste hvaležni za vsak privarčevan evro. 

Kaj vas bo bolj osrečilo? 

Pri nakupih, ki niso nujno potrebni (kot so npr. nova oblačila, elektronske naprave, stvari za dom ...), premislite, kako bi lahko denar uporabili, da bi bili najsrečnejši. Bi še malo varčevali za tečaj ali počitnice, ali bi ga zapravili novo kozmetiko?

Kupujte tako, da investirate vase!

Po navdihu wellkeptwallet.com