Prava glasba uravnoveša in zdravi

Prava glasba uravnoveša in zdravi (foto: Profimedia) Profimedia
27. 1. 2014

"Nobena druga umetnost nima na človeka tako neposrednega in globokega učinka kot glasba. Kajti nobena druga umetnost nam ne omogoča tako globokega in neposrednega spoznanja pravega bistva sveta," je zapisal nemški filozof Arthur Schopenhauer.

Glasbo so zaradi njene sposobnosti, da izzove močne čustvene odzive, že zelo zgodaj povezovali z zdravljenjem in dobrim počutjem.

Kaj se dogaja, ko poslušamo glasbo?

Zvok povzroča spremembe v gibanju, delovanju žlez, presnavljanju in stanju imunskega sistema. V DNK se vzbudi spomin na njeno koherentnost in telo se začne samodejno pozicionirati in regenerirati.

Obstaja pa tudi izvorna, prvobitna vibracija, ki jo lahko sliši človek, ki je popolnoma čist in odprt na vseh ravneh - na telesni, čustveni in mentalni.

Izvorni zvok s sabo prinaša energijo, zaradi katere človek postane popolnoma sproščen, gibljiv in popoln. Porodi se stanje sreče, ki človeka spremlja 24 ur na dan v vsaki celici.

Preženite žalost in zdravstvene težave z glasbo

Poslušanje ali igranje glasbe je prav tako eden od že tisočletja znanih načinov, kako pregnati žalost. Vse skupaj pa ima tudi znanstveno podlago. Leta 2006 je neka raziskava dokazala, da poslušanje glasbe eno uro na dan ves teden zmanjša simptome depresije celo za četrtino. Seveda glasba lahko izboljša razpoloženje tudi tistemu, ki sicer ne kaže znakov klinične depresije.

Terapijo z glasbo pogosto uporabljajo tudi psihiatri. Čeprav bolezni ne moremo pozdraviti, pa se je terapija izkazala za uspešno pri reševanju mnogih težavah, celo pri rakavih bolnikih in otrocih z motnjami pozornosti. Tudi pri pacientih, ki se zdravijo po kapi, je glasba zelo dobrodošla.

Katero glasbo izbrati?

  • Proti depresiji naj bi pomagal muzikal Fantom iz Opere,
  • pri motnjah spanca Beethovnova sonata Moonlight,
  • pri premagovanju strahu opera Bele Bartoka Herzog Blaubarts Burg,
  • ko smo obupani pa Klavirski koncert v d-molu KV 466 Amadeusa Mozarta.

Mozartov učinek

Po čem Mozartova glasba izstopa v primerjavi z glasbo drugih velikih klasičnih skladateljev?

Skrivnost je morda razkril že sam Mozart, ko je dejal: "Skupaj zbiram eno za drugo note, ki se ljubijo."

V Mozartovi glasbi naj bi prevladovala svetloba, sklad, vedrina in življenjska radost. V njegovih delih se glasnost tona najpogosteje izmenjuje v razmiku tridesetih sekund, kar ustreza osnovnemu vzorcu naših možganskih valov.

Notranja popolnost Mozartove glasbe, ki se odslikava v jasnosti in enostavnosti, pozitivno deluje na čustveno in fizično stanje.

Mozartova glasba pa nikakor ni edina, ki zdravi in na človeka deluje terapevtsko. Izberite sebi najljubšo, tisto, ki vas bo spravila v dobro voljo.

Ustvarjajte sami

Še boljše kot poslušanje je za vaše razpoloženje ustvarjanje glasbe.

Pomagalo vam bo, če se boste ukvarjali s sestavljanjem besedila ali preproste melodije. Če nimate najmanjšega pojma, kako prijeti kitaro, si lahko pomagate tudi z računalniškimi programi ali elektronskimi igračkami.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri