TO so znaki, da ste osebnostno NAPREDOVALI (vaš trud se obrestuje!)

TO so znaki, da ste osebnostno NAPREDOVALI (vaš trud se obrestuje!) (foto: profimedia) profimedia
4. 5. 2021

Ne spreglejte znakov, ki vam pravijo, da ste že dosegli in presegli nekatere mejnike ter osebnostno napredovali. 

Samo pomislite, kje ste bili pred nekaj leti in kje se nahajate danes? Da si boste bolje predstavljali, preverite znake, ki kažejo, da se je vaš trud že obrestoval in da postajate vedno boljši. 

Hitreje zavrnete ponudbe, ki niso v skladu z vašimi cilji

Ni lahko zavrniti priložnosti, povabila ali dodatnega dela, tudi če se vse to prekriva z našimi načrti ali je v nasprotju s tem, kar počnemo. 

Če sedaj veste, kakšen je vaš namen tako pri delu kot osebnostno in če ste ozavestili, da je tudi počitek nujno potreben za dobro delovanje, večkrat rečete ne in nimate slabe vesti. Niste nesramni, daleč od tega, vendar veste, kdaj ste si naložili dovolj dela ali katera priložnost vas ne bo pripeljala tja, kamor želite priti. 

Večkrat se opogumite in predstavite svoje ideje/delo

Lahko imate najboljšo idejo za projekt, pa ne bo vredna nič, če je nihče ne bo slišal. Ker se veliko preveč primerjamo z ostalimi, nas vedno skrbi, kaj si bodo mislili o nas in kaj bodo rekli. Potrebne je kar nekaj samozavesti, da se izpostavimo. 

Pomislite, kako pogosto ste pred nekaj leti predlagali kaj svojega v službi ali prijateljem, ali pa kdaj ste nazadnje delili delček svojega dela s širnim svetom. Se je to zgodilo pred kratkim, nekoč pa si ne bi niti mislili, da boste stopili v ospredje? Poglejte, kako daleč ste prišli ...

Ne bojite se prositi za to, kar potrebujete

Ste med tistimi, ki se trudijo vse narediti sami, čeprav se zavedajo, da ne bodo zmogli, ali med temi, ki prosijo za pomoč?

Primerjajte, kje ste bili npr. 5 let nazaj in kje ste danes. Če ste napredovali, se znate otresti nepotrebnega stresa in poskrbite, da je delo dobro opravljeno, četudi to pomeni, da potrebujete dodaten par rok ali več časa. Ne dovolite si, da bi pregoreli. Ne bojite si povedati, kaj potrebujete. 

Ustavite se in razmislite

Ne zaletavate se v problem kar tako in upate, da se bo vse dobro izšlo, ampak si vzamete čas za premislek in izdelate podroben načrt. Prav tako v dnevu najdete čas za razmislek o tem, za kaj ste hvaležni, kaj ste danes dobrega naredili, česa novega ste se naučili, iz kje črpate največ energije ...

Potreben je kar velik miselni premik, da človek ugotovi, kdaj se mora ustaviti, zadihati in zgolj občudovati vse, kar je okrog njega. 

Ne izogibate se težkemu delu

Ne skrivate svojih šibkih plati, ampak jih raje iščete in izpopolnjujete, da boste še močnejši. Tudi zato ste tako zelo napredovali. 

S takšno lahkoto si vsak dan lažemo, da je vse vredu, da nismo ničesar krivi in smo popolnoma dobri natanko takšni, kot smo. Veliko težje pa si je priznati, da imamo kar nekaj napak, ki bi jih lahko popravili s trdim delom. In vi ste se tega lotili. Zaslužite si aplavz!