Trenutki za prijetno sproščanje

Trenutki za prijetno sproščanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 3. 2010

Hiter tempo življenja, slaba prehrana, premalo gibanja … Vse to so vzroki za kopičenje strupov v vašem telesu. Čas je za učinkovito detoksikacijo ali čiščenje organizma, ki bo izboljšalo kakovost življenja.

Samo pomislite, koliko je vaš organizem izpostavljen nenehnemu stresu, temu dodajte še nezdravo hrano, pomanjkanje gibanja, borbo z različnimi škodljivimi snovmi in ne nazadnje strup, ki ga dobimo v naše telo skozi kožo ali s prehrano.

Takoj vam bo jasno, zakaj vam primanjkuje energije, zakaj ste vedno slabe volje, od kod vam višek kilogramov, težave s kožo, zakaj se prehitro starate in zakaj vas mučijo različne bolezni. Detoksikacija ali čiščenje organizma pomaga vašemu telesu, da se vrne v naravno ravnotežje. Lahko jo opravite kar doma. Dovolj so že majhne spremembe v vsakodnevnem življenju, ki bodo izboljšale kakovost življenja in zdravja.

Moč zeliščnih čajev

Zeliščni čaji so odličen izbor za detoksikacijo. Potrebujete le 30 sekund, da pristavite vodo, pustite, da zavre, in izberete najljubši zeliščni čaj. Čaj iz kopriv se na primer že od nekdaj uporablja za odvajanje vode iz telesa in čiščenje jeter. Priporočamo tudi rooibos, ki vsebuje veliko antioksidantov, pomaga pa pri vseh težavah in obolenju prebave. Poskusite tudi s čajem koromača, katerega koren nežno čisti jetra, čaj koprive pa pomaga tudi pri čiščenju kože in je lahek diuretik.

Izboljšajte krvni pretok

Preden stopite v kad ali pod prho, dobro zmasirajte telo z grobo brisačo. Lahko uporabite tudi ščetko ali masažno rokavico. Takšna masaža spodbudi delovanje limfnega sistema, ki odstranjuje strupe iz telesa, izboljšuje krvni pretok in pomaga v boju proti celulitu. Pazite, da je ščetka iz naravnih materialov in vedno masirajte od spodaj proti srcu. Vztrajajte vsaj teden dni in opazile boste razliko.

Blagodejni učinek savne

Znojenje je dober načina za odstranjevanje nečistoč iz telesa, a pazite, da s savnanjem ne pretiravate.
Dovolj je že 15 minut savne, da izločite okoli liter znoja, čeprav je to drugače pri vsakem posamezniku.

V vsakodnevnem življenju izločimo pol litra do liter znoja na dan. Znanstvene raziskave so pokazale, da je reden obisk savne pomemben za zdravje. Tam se sprostite, odpravlja utrujenost in stres, globinsko čisti kožo z odpiranjem por, skozi katere gredo nečistoče, pomaga tudi pri zmanjšanju telesne teže, izboljšanju metabolizma in izkoristku kalorij. Prav tako izboljšuje krvni pretok in dviguje telesno temperaturo ter z višjim srčnim utripom pripomore k hitrejši in boljši regeneraciji mišic po treningu, blaži vnetje tetive, mišic in sklepov ter omogoča daljši in boljši spanec.

Odstranite sevanje

Elektromagnetna sevanje radiev, televizije mobilnih aparatov in računalnikov so velik sovražnik možganskih celic. To lahko na žalost povzroči, da naenkrat postanete utrujeni, slabo pa deluje tudi na celoten imunski sistem. Priporočamo vam, da elektromagnetne aparate postavite najmanj 2,5 metra stran od glave, ko spite, še bolje pa je, da jih popolnoma odstranite. Prav tako pravijo, da sevajo tudi električni grelniki, in najbolje bi bilo, da tudi te odstranite, čeprav vas pozimi lepo grejejo.

Izključite stres

Globoko dihanje iz trebuha omogoča visok vnos kisika v telo, kar posledično odstranjuje toksine iz telesa in sprošča živčni sistem. Nevarne materije nastanejo takrat, ko smo dolgo izpostavljeni stresu, zato si vzemite nekaj minut časa na dan zase in se izklopite. Roke položite na trebuh, vdihnite in s kratkimi izdihi skozi usta izdihnite ves zrak, ki je v pljučih. Potem vdihnite skozi nos, kot da se napihujete kot balon in počasi izdihnite skozi usta. To vajo ponovite šestkrat in bolj boste umirjeni.

Lahka vadba

Da bi telovadili vsaki dan, vam ni treba biti v vrhunski formi. Dovolj je že, če si vzamete 15 minut za lahke vaje na dan. Skakanje na trampolinu je ne samo zelo zabavno, ampak tudi pospešuje srčni utrip in detoksikacijo organizma. Prav tako spodbuja limfni sistem in strupi se hitreje izločijo. Poleg tega skakanje pretok krvi poveča za 15- do 30-krat. Dovolj je že samo pet minut.